Με τη δήλωση αυτή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Παύλος Χρηστίδης, περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη το επόμενο διάστημα, στο δρόμο προς την ενοποίηση των κομμάτων και των κινημάτων της Κεντροαριστεράς αλλά και το ιδρυτικό Συνέδριο, το οποίο αναμένεται στις αρχές του 2018.
Η δραματική τροπή που πήραν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές υποχρεώνει τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αναθεωρήσουν μερικώς την πολιτική τους τακτική. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Φώφη Γεννηματά, τις τελευταίες μέρες έχει ανεβάσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κατά της Ν.Δ., ενώ στρέφει τα πυρά της και κατά του «μιντιακού κατεστημένου», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Νιώθουν την ανάσα μας και φοβούνται», δήλωσε με νόημα η κ. Γεννηματά από τη Λαμία.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα. Στις συζητήσεις που γίνονται, τα στελέχη της Κεντροαριστεράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμη και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες. Η κ. Φώφη Γεννηματά, πάντως, υποστηρίζει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Δεν φοβόμαστε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Εχουμε κρυφά χαρτιά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τονίζει η κ. Γεννηματά σε συνομιλητές της.
Οι διαφορές
Στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο γραφείο της κ. Φώφης Γεννηματά με τους επικεφαλής των πέντε κομμάτων που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών και ΕΔΕΜ) έγινε προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές και οι διαφωνίες που υπάρχουν, όπως είναι η μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, αν δηλαδή τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους ή αν θα προχωρήσουν στην αυτοδιάλυσή τους. Αυτή τη στιγμή, πάντως, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ ενός πολυκομματικού σχήματος. Ωστόσο, οι ΔΗΜ.ΑΡ. και Κινήσεις Πολιτών θεωρούν ότι ο νέος φορέας θα πρέπει να είναι ενιαίος. «Τη μορφή του νέου φορέα, αν θα είναι πολυκομματικός ή όχι, θα κληθούν να την αποφασίσουν τα κόμματα. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Δημοκρατική Συμπαράταξη και οι πέντε αρχηγοί να πάρουν την απόφαση να διαλύσουν τα κόμματά τους», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Παύλος Χρηστίδης.
Το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι μέχρι το προγραμματικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στις 30 Ιουνίου, το κλίμα θα έχει βελτιωθεί και οι διαφωνίες θα έχουν μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ προωθεί τη θέση για εκλογή αρχηγού από τη βάση και στη συνέχεια Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα στις αρχές του 2018.
Ο κ. Απόστολος Πόντας, πρόεδρος της Ενωσης Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ), ένα από τα πέντε κόμματα που μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, υποστηρίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως τάσσεται υπέρ της πολυκομματικής μορφής, αλλά το κρίσιμο αυτή τη στιγμή δεν είναι να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο νέος φορέας.
«Η ΕΔΕΜ έχει μια ξεκάθαρη άποψη σε σχέση με τη μορφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σύμφωνα με την οποία πρέπει να είναι ένας φορέας πολυκομματικός. Το κρίσιμο, όμως, είναι η εξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να γίνει ακολουθώντας βήματα σταθερά και σίγουρα. Είναι δεδομένο πως ο στόχος και ο σκοπός όλων είναι η δημιουργία ενός ενοποιημένου φορέα σε όλα τα επίπεδα της κομματικής αποτύπωσης, στην παρούσα φάση όμως είναι απαραίτητη η πολυκομματική μορφή, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται ο πλουραλισμός των ιδεών και η πολυμορφία των προτάσεων και των εφαρμοστικών πολιτικών», καταλήγει ο κ. Πάντος.
Το κάλεσμα
Το στοίχημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα και περισσότερα πρόσωπα στο κάλεσμα για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Το Ποτάμι, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για να ανοίξει τα χαρτιά του, αναμένει μια πιο σαφή πρόταση για τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο νέος φορέας, αλλά και να γίνει ξεκάθαρο πως δεν θα πρόκειται απλά για ανανέωση του υφιστάμενου πολιτικού σχήματος.
Μαρινάκης: «Δεν έχουμε τον φόβο αποχωρήσεων μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Ο εκπρόσωπος Τύπου από το Ποτάμι, κ. Δημήτρης Τσιόδρας, τονίζει σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «η όποια συζήτηση πρέπει να αφορά νέες ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Δεν μπορεί να αφορά μόνο συγκόλληση μηχανισμών ούτε ένταξη ενός κόμματος στο άλλο». Ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει, πάντως, πως η βασική θέση του ΠΑΣΟΚ για εκλογή αρχηγού από τη βάση βρίσκει σύμφωνο το Ποτάμι. «Εμείς από το Συνέδριό μας έχουμε μιλήσει για την ανάγκη ενός νέου ενιαίου φορέα με εκλογή ηγεσίας από τη βάση», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.
Αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις του Βενιζέλου
Το ενδιαφέρον τις επόμενες μέρες επικεντρώνεται και στο διήμερο Συνέδριο του e-κύκλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τίτλο «Η Ελλάδα μετά», στο οποίο αναμένεται να παρευρεθούν κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς. Ομιλητές θα είναι, κυρίως, άνθρωποι από τον πανεπιστημιακό χώρο και όχι κομματικά στελέχη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κ. Βενιζέλου την τελευταία μέρα του Συνεδρίου.
Συνεργάτες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου διευκρινίζουν πως το επικείμενο Συνέδριο του e-κύκλος στις 12 και τις 13 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» δεν σχετίζεται με τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ και το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο ακολουθεί λίγες μέρες μετά.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει αν θα παρευρεθεί στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και πολύ περισσότερο αν θα μετέχει στα ψηφοδέλτιά της στις επόμενες εκλογές, παραμένει αποστασιοποιημένος από τις διεργασίες αυτές και ασχολείται με τα μεγάλα εθνικά θέματα. Ο ίδιος δηλώνει σε συνομιλητές του ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του για τα επόμενα πολιτικά του βήματα σε μεταγενέστερο χρόνο και όχι αυτή τη στιγμή.
Στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση του κ. Βενιζέλου, η συζήτηση εστιάζεται σε θέματα εθνικής σημασίας. «Επειτα από είκοσι ανοιχτές συζητήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και ύστερα από προετοιμασία δεκαοκτώ μηνών, ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση επιχειρεί να συνθέσει τις προτάσεις του για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα ενός ισότιμου κράτους-μέλους της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα μετά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής