Η ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία του 4ου Μνημονίου και η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης συνιστούν εξελίξεις που συνυπολογίζονται στη γαλάζια τακτική, η οποία αναμένεται να προσαρμοστεί περισσότερο στις ανάγκες ενός «δρόμου αντοχής». Και τούτο διότι εκτιμάται ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ο ορίζοντας των εκλογών απομακρύνεται, αφού «ο κ. Τσίπρας πήρε τα βαρύτατα μέτρα μόνο και μόνο για να κερδίσει λίγους μήνες στην εξουσία».
Δεν παραμερίζεται ωστόσο το αίτημα για πολιτική αλλαγή, καθώς θεωρεί τη φθορά της κυβέρνησης μη αναστρέψιμη. «Η συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε σε πόσο αδύναμη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Τσίπρας», σχολιάζουν στην Πειραιώς, όπου αρκετοί εκτιμούν πως η ίδια η πραγματικότητα θα οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές έως το φθινόπωρο του 2018.
Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα περιοριστεί στην αμφισβήτηση του κυβερνητικού αφηγήματος, αλλά θα εντείνει την προβολή του δικού της εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση. Και θα επικοινωνεί την προγραμματική και κυβερνητική ετοιμότητά της ως «μοναδικής αξιόπιστης μεταρρυθμιστικής δύναμης» που μπορεί να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης και θα αποτρέψει τη «λιτότητα διαρκείας».
«Οσοι φαντασιώνονται πως ο κ. Τσίπρας θα μετατραπεί σε αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη, να θυμούνται ότι οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που στην Πειραιώς τονίζουν πως έχουν καταρριφθεί πλέον όλοι οι μύθοι που συνόδευαν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Το «ηθικό πλεονέκτημα», η «αυξημένη κοινωνική ευαισθησία», αλλά και η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το «νέο».
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Δεν είναι τυχαία η επιλογή ταύτισής του με «τις βασικές αιτίες και τα προβλήματα που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση», υπενθυμίζοντας ότι «ήταν πάντοτε με τις λογικές που αύξαναν δυσανάλογα τις δαπάνες του κράτους, ήταν υποστηρικτής των διορισμών και αντίθετος στις μεταρρυθμίσεις».
Η Ν.Δ. θα διαμηνύει σταθερά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, λόγω ιδεοληψίας και διαχειριστικής ανεπάρκειας, να μετατραπεί σε φορέα υλοποίησης πραγματικών μεταρρυθμίσεων. «Η χώρα δεν χρειάζεται πολιτικούς χαμαιλέοντες, αλλά αποφασισμένους μεταρρυθμιστές με πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό αναπτυξιακό αφήγημα θα αποδομείται πρωτίστως από την ίδια την πραγματικότητα. «Θα είναι πολύ σκληρή για τον κ. Τσίπρα και ο ίδιος νομίζω ότι το έχει συνειδητοποιήσει αυτό», σχολίαζε συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή.
«Είναι φανερό και από τη συζήτηση ότι το success story που επιχειρεί να περάσει στην κοινωνία δεν έχει απήχηση», τονίζουν και προσθέτουν: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης ακύρωσε πλήρως το κεντρικό επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει τη χώρα από την κρίση και από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα το 2019, το 2020 και το 2021 θα συνεχίσει να είναι στο 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου».
Αρκετοί εκτιμούν μάλιστα πως αυτή η προσπάθεια θα γυρίσει τελικά εναντίον της κυβέρνησης. «Οσο προβάλλουν το αφήγημα θα δημιουργούν προσδοκίες και όσο αυτές δεν θα επιβεβαιώνονται στην πράξη, θα εντείνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια», τονίζουν, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν αρκεί μία σταθεροποίηση και μικρή ανάπτυξη το επόμενο διάστημα, αλλά απαιτείται επιθετική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, μείωση φόρων και κρατικών δαπανών και ανάπτυξη 4%, που θεωρείται εφικτή από μία κυβέρνηση της Ν.Δ. Δηλώνουν μάλιστα βέβαιοι ότι μία ορατή προοπτική πολιτικής αλλαγής θα δημιουργήσει νωρίτερα επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι σχεδιασμοί θα γίνονται πλέον «όχι με τον Τσίπρα που καταστρέφει, αλλά με τον Μητσοτάκη που δημιουργεί».
Περιοδείες
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από την Αίγινα νέο κύκλο περιοδειών ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συνάντηση γνωριμίας του με νέα στελέχη από τη Βόρεια Ελλάδα που έκαναν αίτηση στο Μητρώο Στελεχών. Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης βγήκε ενισχυμένος από τη συζήτηση στη Βουλή αλλά και τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις στα ΜΜΕ και τις επαφές με κοινωνικές ομάδες που προηγήθηκαν. Βασικοί στρατηγικοί στόχοι, όπως να καταδειχθεί ότι αυτό που ψηφίστηκε είναι 4ο Μνημόνιο και ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν αντίμετρα», εκτιμούν ότι επετεύχθησαν πλήρως. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι διαλύονται πλήρως οι δεσμοί της κυβερνητικής πλειοψηφίας με κοινωνικές ομάδες που στήριξαν στις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πλήττονται βαρύτατα από τα μέτρα, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι επαγγελματίες και η νέα γενιά.
Σκληρή απάντηση θα συνεχίσουν να δίνουν στη Ν.Δ. και στα περί «στρατηγικού αδιεξόδου» που της καταλόγισε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας το… γάντι, όπως έκανε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: «Αν είστε τόσο σίγουροι ότι είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, κάντε εκλογές και αφήστε τους πολίτες να κρίνουν ποιος είναι σε αδιέξοδο και ποιος δεν είναι».
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής