Ενα σπουδαίο μνημείο στα… ζάρια της χρονολόγησης και των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η ξαφνική μεταστροφή της κ. Κονιόρδου; Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Υπάρχει μια ακόμη αίσθηση η οποία είναι έντονη. Οτι δηλαδή η αρχική δήλωση της κ. Κονιόρδου ενόχλησε τους συντρόφους της στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αποδομήσουν το μνημείο. Η συνέχεια ήλθε με τη μορφή… διορθωτικής δήλωσης από την πλευρά της υπουργού που δημιούργησε μια ακόμη δυσάρεστη αίσθηση. Αυτήν της πρωτοφανούς προχειρότητας στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού και λεπτού θέματος. «Υπάρχουν πολλές απόψεις για τη χρονολόγηση του μνημείου», δήλωσε εκ των υστέρων η κ. Κονιόρδου.
Για τη χρονολόγηση του μνημείου το υπουργείο είχε παραγγείλει την εκπόνηση μελέτης, το καλοκαίρι του 2015, πίσω από την πλάτη της ανασκαφέως. Οι αρχαιολόγοι που τη συνέταξαν είχαν αποφανθεί πως είναι μεταγενέστερο της χρονολόγησης που έδινε η ανασκαφέας, δηλαδή ρωμαϊκό! Στο συγκεκριμένο πόρισμα είχαν στηριχθεί πρωτοσέλιδο κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» αλλά και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στο ίδιο μήκος κύματος… Η χθεσινή κωλοτούμπα φαίνεται ότι έρχεται ως φυσική συνέχεια αυτής της τακτικής.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Κατά τα λοιπά η Λυδία Κονιόρδου πραγματοποίησε χθες την πρώτη της επίσκεψη στο λόφο Καστά. «Είναι ένα σπουδαίο μνημείο, με μοναδικά στοιχεία, που θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή και ανάδειξης του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου της», είπε η υπουργός μετά την ξενάγησή της από την Κατερίνα Περιστέρη. Η ανασκαφέας του τύμβου δεν είχε κληθεί στην ξενάγηση και, όσο άκομψο κι αν ακούγεται αυτό, πήγε απρόσκλητη. «Ηταν μια υπηρεσιακή επίσκεψη», δικαιολογήθηκε η κ. Κονιόρδου.
Η επίσκεψη της υπουργού στην Αμφίπολη πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου. Ο κ. Τζιτζικώστας έχει εκδηλώσει με ουσιαστικές ενέργειες το ενδιαφέρον του για την προστασία και ανάδειξη του ταφικού μνημείου. «Υπάρχει», τόνισε, «το 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα (INTERREG) στο οποίο συμμετέχουν το υπουργείο, η Περιφέρεια και ο Δήμος Αμφίπολης». Στόχος του προγράμματος είναι ο αρχαιολογικός χώρος να γίνει επισκέψιμος για τους πολίτες.
«Το ΕΣΠΑ είναι η ελπίδα μας», δήλωσε η κ. Περιστέρη. Τα «χρονοδιαγράμματα» είναι μια από τις λέξεις-κλειδιά για να ενταχθεί ένα έργο στο ΕΣΠΑ. Ομως η υπουργός δήλωσε πως «χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Είναι θέματα που δεν μπορούν να εκτιμηθούν εξ αρχής». Αυτό σημαίνει πως θα χαθεί ένας ακόμη χρόνος για την Αμφίπολη;
Η κ. Κονιόρδου αρνήθηκε ότι χάθηκαν ήδη τρία χρόνια. Υποστήριξε ότι «στο διάστημα αυτό έγιναν έργα για την προστασία από πλημμύρες αλλά και για να διατηρηθεί ανέπαφο το μνημείο ώστε να μπει στην επόμενη φάση…». Ο δήμαρχος Αμφίπολης Κ. Μελίτος έχει αντίθετη άποψη. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο έτοιμοι», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πιστεύω από δω και πέρα ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Το μνημείο δεν μπορεί να είναι επισκέψιμο το 2018. Οι εργασίες απαιτούν χρόνο, μια και ακόμα δεν έχουμε οριστική έγκριση για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται ο φάκελος…».
Η κ. Κονιόρδου δήλωσε συγκινημένη από την ξενάγησή της στο μνημείο, το οποίο χαρακτήρισε «εκπληκτικό». Ανακοίνωσε πως το ανασκαφικό έργο στον Τύμβο Καστά θα συνεχιστεί. «Υπάρχει βούληση από το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει η ανασκαφή», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως το κρίσιμο θέμα της ανάδειξης του μνημείου και της απόδοσής του στους πολίτες παραμένει μετέωρο. Η υπουργός ανέφερε πως «οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά ώστε να μην κινδυνεύσει και να παραδοθεί λαμπερό στους πολίτες».
«Ένα τόσο μεγάλο μνημείο χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά για τη στερέωσή του. Θα πηγαίνουμε βήμα βήμα», δήλωσε η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης του υπ. Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου. Ενα από τα «βήματα» είναι να μειωθούν σταδιακά οι μεταλλικοί στύλοι στο εσωτερικό του μνημείου ώστε κάποια στιγμή ο χώρος να γίνει επισκέψιμος από μικρές ομάδες. Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών η κ. Γατοπούλου τόνισε πως «το ΕΣΠΑ έχει ορίζοντα τριών ετών. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι τουλάχιστον η φάση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί…».
«Tαξίδι εντυπώσεων»
«Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού “δραπετεύει” στην Αμφίπολη εσπευσμένα, για ένα ακόμα ταξίδι εντυπώσεων. Η υπουργός επισκέπτεται την ανασκαφή την οποία η kυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει εγκαταλείψει στην τύχη της», σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη. «Το πρωτότυπο αυτή τη φορά έγκειται στο ότι η υπουργική μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών. Υποκαθιστώντας τους αρχαιολόγους που έκαναν την ανασκαφή, η Νομαρχιακή Επιτροπή, ως “ειδικός” για το θέμα, ανακοινώνει ότι «η έλευση της (ΥΠΠΟΑ) καταδεικνύει με τρόπο σαφή και αδιαμφισβήτητο τη βούληση της κυβέρνησης για τη συνέχιση της ανασκαφής…», «παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη από τις υπηρεσίες του υπουργείου…», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου