Με αυτήν τινάζεται οριστικά και αμετάκλητα στον αέρα ως αντισυνταγματική κάθε απόπειρα μονιμοποίησης, διά της πλαγίου οδού, των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Κινδυνεύουν μάλιστα να υποχρεωθούν να… πληρώσουν το μάρμαρο, επιστρέφοντας αποδοχές για το χρόνο που απασχολήθηκαν βάσει των αντισυνταγματικών κυβερνητικών ρυθμίσεων. Οπως είναι φυσικό, το θέμα προκάλεσε πολιτική θύελλα, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει για ανευθυνότητα την κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφιλή της τακτική επέλεξε και πάλι να ρίξει το… ανάθεμα στη Δικαιοσύνη που αρνήθηκε να της επιτρέψει να αντιμετωπίζει το Σύνταγμα ως «κουρελόχαρτο».
Σκεπτικό
Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι είναι αντισυνταγματικές οι παρατάσεις της ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και η μονιμοποίηση των εργαζομένων. Μη έχοντας τη δυνατότητα να υπερβεί τον ανυπέρβλητο σκόπελο της ξεκάθαρης συνταγματικής απαγόρευσης για «διαιώνιση» των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η απόφαση του Ε.Σ. αφενός καταργεί οριστικά και αμετάκλητα την ιδιότυπη «τακτοποίηση» που επιδίωξαν οι πρόσφατοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (επί υπουργίας Γ. Κατρούγκαλου, Π. Σκουρλέτη) για περίπου 30.000 συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας σε δήμους και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους οποίους δείχνει πλέον την πόρτα της εξόδου. Αφετέρου, δε, η απόφαση ανοίγει ευθέως ζήτημα επιστροφής των αποδοχών που αποδόθηκαν παρανόμως στους εργαζομένους το διάστημα της παράτασης των συμβάσεών τους. Σκέλος το οποίο δίχασε τους συμβούλους του Ε.Σ. αλλά τελικά κρίθηκε με μικρή πλειοψηφία (17 έναντι 14).
Η επικείμενη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας θα ανάψει «πράσινο» ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ατομικού καταλογισμού του ύψους των αποδοχών που θα πρέπει να επιστραφούν από το Α’ Κλιμάκιο του Α’ Τμήματος του δικαστηρίου.
Το τελευταίο εξάλλου παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια, η οποία τελικά επικύρωσε την πρόσφατη απόφασή του περί συνταγματικά ανεπίτρεπτης, άρα άκυρης, παράτασης συμβάσεων ορισμένου χρόνου και την άρνησή του να εγκρίνει εντάλματα πληρωμής συμβασιούχων δήμων. Το Α’ Τμήμα επέκρινε την άρνηση συμμόρφωσης της κυβέρνησης με αλλεπάλληλες αποφάσεις που επεσήμαναν την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων και την επιλογή της να «πατήσει» στο γεγονός ότι η Δικαιοσύνη επέτρεψε την εξόφληση δαπανών που προκλήθηκαν (δεδουλευμένα) αναγνωρίζοντας συγγνωστή πλάνη των φορέων του Δημοσίου που εφάρμοσαν τις παρατάσεις. Την κατακεραύνωνε μάλιστα για την πλέον πρόσφατη νομοθετική ανανέωση συμβάσεων-προσπάθεια νομιμοποίησης των δαπανών μέχρι τέλος του 2017, παρότι ήταν «εν γνώσει του νομοθέτη ότι περαιτέρω εξόφληση δαπανών με τη βάση αυτή δεν ήταν δυνατή για το μεταγενέστερο από 31/12/2016 χρονικό διάστημα, αφού δεν συγχωρείται χορήγηση για δεύτερη φορά συγγνωστής πλάνης για την ίδια αιτία».
Νέες υποσχέσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι τις επίμαχες κρίσεις του Τμήματος επικαλείται η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, ζητώντας την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Οι κ.κ. Σκουρλέτης και Βερναρδάκης αγνόησαν, τονίζει η ΚΕΔΕ, τις επισημάνσεις της από την πρώτη στιγμή για προχειρότητα και έωλο χειρισμό του θέματος των συμβασιούχων, τους οποίους άφησαν «στον αέρα». «Αν ο κ. Σκουρλέτης είχε “τσίπα”, θα είχε ήδη παραιτηθεί», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ. Και τον… σταυρώνει, τονίζοντας:
~ «Οχι μόνον έπραξε ανεύθυνα και επιπόλαια, αλλά τόλμησε να απειλήσει με πειθαρχικές κυρώσεις τους δημάρχους που θα αρνούνταν να εφαρμόσουν μια αντισυνταγματική, όπως αποδεικνύεται, απόφαση. Αντί να ζητήσει συγνώμη από τους δημάρχους ζητάει και τα ρέστα;».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
~ «Παραδέχεται με ανακοίνωσή του ότι όλο αυτό το διάστημα εμπαίζονται οι συμβασιούχοι (…) Γιατί δεν μας λέει καθαρά πότε θα είναι έτοιμη η δήθεν λύση που ετοιμάζει; Κι αν τελικά αναζητά λύση, τότε ποιο σκοπό είχε το νομοθέτημα του περασμένου Δεκεμβρίου;».
Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκαν χθες να στηλιτεύσουν το γεγονός ότι η απόφαση-βόμβα δεν κρατήθηκε… εν κρυπτώ, μέχρι να δημοσιευθεί. Υποσχέθηκαν, δε, νέα λύση για το πρόβλημα των συμβασιούχων, το οποίο «χρέωσαν» στους προκατόχους τους. Ειδικότερα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των συμβασιούχων. Σημείωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει τον πολιτικό αγώνα «για την απαλλαγή χιλιάδων εργαζομένων από την ιδιότυπη ομηρία που τους είχε επιβάλει το πελατειακό σύστημα που οικοδομήθηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».
Ο Πάνος Σκουρλέτης προανήγγειλε άλλωστε νομοθετική πρωτοβουλία «που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (που δεν επιτρέπει μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες)».
Πολιτική θύελλα
«Φαρμακερά» πυρά εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, την οποία «έδειξαν» ως υπεύθυνη για αντισυνταγματικές και ανεύθυνες ρουσφετολογικές πρακτικές.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για εμπαιγμό των πολιτών από την κυβέρνηση Τσίπρα τονίζοντας: «Στήνουν ανεύθυνα εμπόριο ελπίδας για ψηφοθηρικούς λόγους», προσθέτοντας ότι: «Με το να στήνονται “παράγκες” στο ευρύτερο Δημόσιο δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας».
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου