Ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις κλιματικών παραγόντων όπως είναι η θερμοκρασία, οι βροχοπτώσεις και η υγρασία σε 12 κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ παγκοσμίως μεταξύ 1980 και 2020.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Climate, οι συνθήκες καλλιέργειας δεν είναι τόσο καλές όσο τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας των όλο και πιο έντονων καιρικών φαινομένων.
Η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να μειώσει στο μισό τις περιοχές καλλιέργειας καφέ παγκοσμίως.
Οι βέλτιστες θερμοκρασίες καλλιέργειας για τις δύο κύριες ποικιλίες καφέ, arabica και robusta, είναι 18°C έως 22°C και 22 έως 28°C.
Κλίμα: Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024, δεν διακρίνεται κορύφωσή τους
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1980 και 2020, οι περιοχές καλλιέργειας δεν επηρεάζονταν τόσο από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, επισημαίνουν πως πλέον οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες πλήττουν τις περισσότερες περιοχές που παράγουν καφέ.
Οι καλλιέργειες καφέ θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2050
«Με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή να δείχνουν ότι είναι πιθανή η συνεχής αύξηση των θερμοκρασιών στα τροπικά μέρη, θεωρούμε πως θα υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή του καφέ», αναφέρουν οι ειδικοί.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκταση της γης που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ παγκοσμίως θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό μέχρι το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αν συμβεί αυτό, τότε οι ειδικοί θεωρούν πως η αύξηση της τιμής στον καφέ είναι μονόδρομος.
Σημειώνεται πως οι 12 κορυφαίοι καλλιεργητές καφέ αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται η Βραζιλία, το Περού, το Μεξικό, η Ουγκάντα, η Αιθιοπία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία.
Ειδήσεις σήμερα
Υποδομές στο… σκάνερ: Έλεγχοι σε 3000 γέφυρες του οδικού δικτύου
Συντάξεις: Τα 4 μπόνους για 350.000 στρατιωτικούς [πίνακες]
Απεργία 16 Μαρτίου: Αυτοί κατεβάζουν ρολά – Τι ισχύει με ΜΜΜ και σχολεία