«Ηταν ένα χαοτικό περιβάλλον με πολλές παράλληλες ομιλίες, στο οποίο βρέθηκα για πέντε ημέρες. Ακουσα με ενδιαφέρον τις ομιλίες των νέων που θέλησαν να μεταφέρουν τις ιστορίες και τα μηνύματά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, όπως η Κένυα και το Πακιστάν, αλλά δυστυχώς άκουσα και ομιλίες που με αποθάρρυναν», περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο» για την ολιγοήμερη εμπειρία της στο ταξίδι της στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου έλαβε χώρα η COP27.
Υστερα από επτάμισι χρόνια που ασχολείται με τη ρητορική, η Πέννυ Δάλκου ενεπλάκη στο ευρωπαϊκό project και το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής κέρδισε την προσοχή της και όπως παραδέχεται και η ίδια αναζητεί πλέον τρόπους για να πετύχει την πολυπόθητη αλλαγή.
Με την ομάδα της ταξίδεψαν ως το κορυφαίο συνέδριο για να παραδώσουν το ψήφισμα τους για την κλιματική δικαιοσύνη, πετυχαίνοντας να συλλέξουν παραπάνω από τον στόχο των 100.000 υπογραφών, 105.113 υπογραφές. Η κλιματική δικαιοσύνη, όπως εξηγεί, δεν συνδέεται μόνο με το περιβάλλον αλλά και με την εξασφάλιση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων που προκύπτουν σε όλους τους τομείς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Οι προτάσεις που έχουν τεθεί και εμείς υποστηρίζουμε και διεκδικούμε δεν προέκυψαν από το πουθενά. Βασίζονται πάνω σε επιστημονικά δεδομένα. Είναι θετικό που έδωσαν φωνή στους νέους και τους επιστήμονες. Ειδικά εμείς οι νέοι, με τη ορμή και τη σπιρτάδα μας μπορούμε να βγούμε μπροστά και να υποστηρίξουμε τις θέσεις των επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους είναι επίσης νέοι και διαθέτουν τη γνώση να συντάξουν και να υποστηρίξουν με στοιχεία αυτές τις προτάσεις», αναφέρει.
Παραδέχεται όμως ότι η αντιμετώπιση των νέων, ήταν μερικές φορές απογοητευτική. «Υπήρχαν πάνελ που οι θέσεις των νέων ανθρώπων δεν ακούγονταν. Οι λεγόμενοι «policy makers», αυτοί που διαμορφώνουν τις πολιτικές για το περιβάλλον, αγνοούσαν τους προβληματισμούς των νέων και απέφευγαν διπλωματικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους», σημειώνει.
Η ίδια επιλέγει να κρατήσει τα θετικά στοιχεία από την παρουσία της στην COP27, αυτά που της δίνουν δύναμη, όπως αναφέρει να διεκδικήσει τα όνειρά της. «Η COP27 και τα σχετικά συνέδρια τέτοιου βεληνεκούς σού δίνουν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσεις άτομα, να ακούσεις ενδιαφέρουσες ιστορίες, να δεις τα νέα θέματα που έχουν βάλει στην ατζέντα τους οι policy makers, όπως ότι για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα των απωλειών και των καταστροφών από την κλιματική κρίση. Ομως, προσιδιάζει με μία φούσκα, είναι μεγάλη και συγκεντρώνονται όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι, αλλά οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί έξι μήνες νωρίτερα», αναφέρει.
Η αλλαγή για την 20χρονη Πέννυ ξεκινάει πρώτα από την ίδια. Να ενημερωθεί για το θέμα που την ενδιαφέρει, να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένη γνώση και στη συνέχεια να αναζητήσει τρόπους ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας του ζητήματος προς τους άλλους. «Είναι σημαντικό να συζητάμε όταν είμαστε σε μια παρέα για τα θέματα που μας απασχολούν. Να ακούσουμε τη γνώμη του άλλου. Νομίζω ότι ανοίγει το μυαλό μας. Μ’ αρέσει να μπαίνει στη διαδικασία να ανακαλύπτω πράγματα για άτομα που έχουν ακόμα και σε ακραίο βαθμό διαφορετικές απόψεις από εμένα», καταλήγει.
Η εκστρατεία #ClimateofChange, που στην Ελλάδα υλοποιήθηκε από την Actionaid προβλέπει τέσσερα βασικά αιτήματα που αφορούν την υπερθερμανση του πλανήτη, τη δίκαιη κοινωνικά και οικολογικά οικονομία, την οικονομική υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται, αλλά και τη συμμετοχή των νέων στη λήψη των αποφάσεων.
Ειδήσεις σήμερα
Καλάθι του νοικοκυριού: Το ΦΕΚ με τη νέα λίστα προϊόντων – Τι αλλάζει από 1η Δεκεμβρίου 2022