Η «Ντόιτσε Βέλε» αναζήτησε τεχνίτες κοσμηματοποιούς που ακόμη προσπαθούν να δουλεύουν με τα κοράλλια. Οπως διαπίστωσε το ρεπορτάζ, η τέχνη χάνεται σιγά σιγά μαζί με τα κοράλλια, που είναι πια δυσεύρετο είδος, με αποτέλεσμα τα κοσμήματα είτε να πωλούνται πανάκριβα είτε να είναι απλή απομίμηση. «Το λαθρεμπόριο του κοραλλιού ακμάζει γύρω από τις χώρες της Μεσογείου», τονίζει η «DW» και το επιβεβαιώνει στη γερμανική διαδικτυακή εφημερίδα ο Μουράντ Αρφάουι, τεχνίτης που επεξεργάζεται τα κοράλλια και διατηρεί με δυσκολία ένα κατάστημα στην Ταμπάρκα της Τυνησίας. Η πόλη έχει παράδοση στην επεξεργασία των κοραλλιών, αλλά ο Τυνήσιος τεχνίτης λέει ότι είναι από τους τελευταίους που κάνουν αυτή τη δουλειά. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν τεχνίτες, γιατί θα εκλείψουν τα κοράλλια. Ακόμη και σήμερα, οι τιμές που ζητούν οι δύτες για τα λιγοστά κοράλλια είναι απαγορευτικές.
Παλαιότερα, αλίευαν τα κοράλλια με δίχτυα τράτας, που εξαφάνισαν τις αποικίες σε πολλά σημεία της Μεσογείου. Από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο, η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε στις περισσότερες χώρες. Το 2019, η Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) εξέδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές για να σώσει τα πολύτιμα κοράλλια. Επιτρέπεται η κατάδυση μόνο σε βάθος μεγαλύτερο των 50 μέτρων.
Στην Τυνησία ανθεί πλέον η μαύρη αγορά. Σε πρόσφατη μελέτη της Ε.Ε. αναφέρθηκε πως η Βόρεια Αφρική και η Νότια Ιταλία θεωρούνται οι σημαντικότεροι κόμβοι της παράνομης επιχείρησης. Κάθε χρόνο -τονίζει η «Ντ. Βέλε»- περίπου τρεις τόνοι του πολύτιμου κόκκινου λίθου, αξίας πολλών εκατομμυρίων, διακινούνται λαθραία από την Αλγερία προς τη Νάπολη της Ιταλίας. Από την παραλιακή πόλη Τόρε ντελ Γκρέκο της Νάπολης, διάσημες εταιρίες κατασκευές κοσμημάτων, όπως ο Bulgari, προμηθεύονται κοράλλια. Κι εκεί όμως ανθεί η μαύρη αγορά.
Ο μύθος
Από αρχαιοτάτων χρόνων τα κόκκινα κοράλλια ήταν περιζήτητα για την παραγωγή κοσμημάτων στην περιοχή. Οι αρχαίοι Ελληνες, που ίδρυσαν στην Ιβηρική τον 6ο π.Χ. αιώνα την πόλη Εμπορείον -την πρώτη ελληνική αποικία, κοντά στη σημερινή Κόστα Μπράβα της Καταλονίας-, άρχισαν να εμπορεύονται τον «κόκκινο χρυσό» και αργότερα το ίδιο έκαναν και οι Ρωμαίοι, ιδρύοντας μεγάλα εμπορικά δίκτυα που εξαπλώνονταν στη Μέση Ανατολή, την Ασία, τη Δυτική Αφρική. Οι Ελληνες περιέβαλαν το κοράλλι με το μύθο της Μέδουσας και του Περσέα. Πίστευαν ότι το κόκκινο χρώμα του οφείλεται στο αίμα της Μέδουσας, που έτρεξε όταν της έκοψε το κεφάλι ο Περσέας επειδή την καταράστηκε η θεά Αθηνά.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Καταστροφή λόγω κλιματικής αλλαγής
Στα πρόθυρα εξαφάνισης βρίσκονται και τα κοράλλια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου στην Αυστραλία. Τα τελευταία 25 χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης των ωκεανών, έχει χαθεί το 80% αυτών των κοραλλιών. Λευκοί σκελετοί των άλλοτε χρωματιστών κοραλλιών επιβεβαιώνουν την καταστροφή. Η λεύκανση είναι ένα φαινόμενο μαρασμού, το οποίο εκδηλώνεται με τον αποχρωματισμό των κοραλλιών από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι πιθανότατα θα εξαλειφθούν, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί τα επόμενα χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκάλυψη Ε.Τ.-Κιβωτός του Κόσμου: Μαύρη τρύπα 2 εκατ. ευρώ
Έρευνα Ε.Τ.: Νέοι στο κυνήγι φθηνού ενοικίου [πίνακες με διαθεσιμότητες και παραδείγματα]
Καθαρά Δευτέρα: Τι να προσέξετε στο πέταγμα του χαρταετού