Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι ήδη καταστροφική για τους οργανισμούς που ζουν σε αυτούς, όμως μια νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να ανησυχούμε. Οι αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών συμβάλλει στην καταστροφή των πάγων της Γροιλανδίας.
Γροιλανδία: Καταστροφική η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών
Το στρώμα πάγου που έχει χαθεί αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 17% της παρατηρούμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας μεταξύ του 2006 και του 2018.
Η Γροιλανδία χάνει 270 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, σε σύγκριση με τους 150 δισεκατομμύρια τόνους της Ανταρκτικής. Στις βόρειες περιοχές της Γροιλανδίας, τα παγόβουνα που επιπλέουν στον ωκεανό αντί να στηρίζονται στη στεριά έχουν χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου τους από το 1978, χάρη στο ζεστό θαλασσινό νερό που σκάβει τον κορμό τους. Τρεις από αυτές τις «παγοκρηπίδες» έχουν καταρρεύσει εντελώς από το 2000 και οι πέντε που έχουν απομείνει μειώνονται ραγδαία, αποσταθεροποιώντας με τη σειρά τους τους κοντινούς παγετώνες.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Παρ¨όλο που τα ίδια τα παγόβουνα δεν συμβάλλουν πραγματικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αφού ήδη επιπλέουν στον ωκεανό, λειτουργούν σαν φράγματα που ρυθμίζουν την ποσότητα του παγωμένου νερού που διοχετεύεται στον ωκεανό. «Παρατηρούμε ότι οι παγοκρηπίδες γίνονται όλο και πιο αδύναμες», δηλώνει ο ερευνητής Romain Millan του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ Αλπ. Ο ίδιος δηλώνει ότι αυτό το γεγονός σχετίζεται άμεσα με την υποχώρηση των παγετώνων και την απελευθέρωση περισσότερου πάγου στον ωκεανό.
Μέσω δορυφορικών εικόνων κατάφεραν να προσδιορίσουν τον συνολικό όγκο και την επιφάνεια του πάγου που έχει χαθεί με την πάροδο των δεκαετιών. Επιπλέον, καθώς οι παλίρροιες εισέρχονται και εξέρχονται, ο πάγος ανεβοκατεβαίνει, μια κίνηση που κατάφεραν να παρακολουθήσουν μέσω των δορυφορικών εικόνων.
«Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που σπρώχνει τα ωκεάνια ρεύματα έχει αλλάξει, και αυτό βοηθά στην εναπόθεση περισσότερου νερού υποτροπικής προέλευσης κατά μήκος των ακτών της Γροιλανδίας», δηλώνει ο Eric Rignot, επιστήμονας τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Αυτό σημαίνει ότι το νερό μπορεί να θερμανθεί εξαιρετικά γρήγορα.
Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας δεν απειλείται μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. Η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται επίσης τρομακτικά, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στο Ισραήλ: Πρώτο ισραηλινό πλήγμα σε βάθος στο Λίβανο
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας το Λονδίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων