Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, έως και το 40% της Γης έχει υποβαθμιστεί, επηρεάζοντας άμεσα τον μισό πληθυσμό του πλανήτη και απειλώντας περίπου το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήτοι 44 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το πλήθος και η διάρκεια των περιόδων ξηρασίας έχουν αυξηθεί κατά 29% από το 2000. Χωρίς επείγουσα δράση, οι ξηρασίες μπορεί να επηρεάσουν πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2050. Την ίδια ώρα, η αποκατάσταση της Γης αποτελεί βασικό πυλώνα της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αναγέννηση των οικοσυστημάτων, καθώς θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ξηρασία και η λειψυδρία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Οι νοτιοανατολικές περιοχές της ηπείρου βιώνουν σοβαρά περιστατικά ξηρασίας και ήδη πολλές πόλεις της Μεσογείου λαμβάνουν μέτρα. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε χωρών που επηρεάζονται από την ξηρασία, θέτοντας προκλήσεις για τις γεωργικές παραγωγές, τη διαθεσιμότητα πόσιμου νερού, την κατάσταση των λιμνών και των ποταμών και τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Ηδη, από τον Φεβρουάριο, η Σικελία ανακοίνωσε «κατάσταση φυσικής καταστροφής», με τα επίπεδα νερού στους ταμιευτήρες να είναι χαμηλά. Συνολικά, το ιταλικό νησί αντιμετωπίζει οκτώ μήνες «σχεδόν απόλυτης ξηρασίας», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υδάτινων Πόρων. Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ήταν μάλιστα το ξηρότερο των τελευταίων 100 ετών.
Οι Αρχές της Καταλονίας επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους ποτίζουν τον κήπο τους ή γεμίζουν την πισίνα τους, που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 3.000 ευρώ. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου επιτείνει την ανησυχία, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν ακόμα και την παροχή νερού με δελτίο.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
«Κρίσιμη» είναι η κατάσταση και στην πορτογαλική πόλη Αλγκάρβε, όπου έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό στην κατανάλωση νερού από την αρχή του έτους, ενώ εντός του Ιουνίου θα επανεξεταστούν.
Στην Τουλούζη της Γαλλίας, το νερό θα κοστίζει αισθητά περισσότερο το καλοκαίρι απ’ ό,τι το χειμώνα, ένα μέτρο που στόχο έχει οι πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό με φειδώ. Η χρέωση θα είναι 42% μεγαλύτερη από τον Ιούνιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους ντόπιους, όπως ήταν αναμενόμενο. Είναι μία από τις πρώτες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που χρεώνουν επιπλέον κόστος για το νερό κατά τη διάρκεια του μεγάλου, ξηρού καλοκαιριού.
Στην τελευταία έκθεση του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου «Κοπέρνικος» για την «Ενδειξη ξηρασίας» τον Απρίλιο -που συνοδεύεται και από χάρτη- σημειώνεται ότι η Νότια και Ανατολική Ισπανία, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Κεντρικής Ιταλίας, η Μάλτα, η Κεντρική Ρουμανία, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια, η Κύπρος και η Κεντρική και Νότια Τουρκία βρίσκονταν σε «κατάσταση προειδοποίησης».
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972. Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, η Ημέρα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες πλατφόρμες για την περιβαλλοντική ενημέρωση. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν διαδικτυακά και διά ζώσης σε δραστηριότητες, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλο τον κόσμο. Με επικεφαλής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), πάνω από 150 χώρες συμμετέχουν κάθε χρόνο.
Ειδήσεις σήμερα
Πτολεμαΐδα: Μια 35χρονη αγκάλιασε το θύμα της και στην συνέχεια της έκλεψε το κολιέ της
Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Σε εξέλιξη νέο πύρινο μέτωπο – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
McDonald’s: Δικαστική απόφαση «βόμβα» για την παγκόσμια αλυσίδα – Έχασε το εμπορικό σήμα «Big Mac»