Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΝΤΟΜΑΣ (Αντιδήμαρχος κλιματικής αλλαγής και πρασίνου Δήμου Αθηναίων)
ΜΕ ΑΥΤΕΣ τις προειδοποιήσεις της IPCC οι αρχηγοί των κρατών έφτασαν στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως COP27, προκειμένου να επανεξετάσουν τις δεσμεύσεις του Συμφώνου που υπέγραψαν στην περυσινή Διάσκεψη στη Γλασκόβη και να τις μετατρέψουν σε δράσεις.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τις αξιολογήσεις του ΟΗΕ ακόμη και αν εφαρμοστούν οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κρατών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αυξηθούν κατά 10,6% έως το 2030, ενώ απαιτείται μείωση κατά 4,5% για να επιτευχθεί ο στόχος της συγκράτησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η ανθρωπότητα πιθανόν να δει μια καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
ΩΣΤΟΣΟ, τα αναθεωρημένα σχέδια που έχουν υποβάλει οι χώρες δεν είναι και τόσο φιλόδοξα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος που φιλοξενεί την COP27 και το Ηνωμένο Βασίλειο που φιλοξένησε πέρυσι την COP26, στις υποβληθείσες αναθεωρήσεις των σχεδίων τους δεν έχουν αυξήσει καθόλου τους στόχους για μείωση των εκπομπών τους.
ΣΥΜΦΩΝΑ με έκθεση που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2022 στην Βόννη, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει απώλεια 20% στους δείκτες της ανάπτυξης των πιο ευάλωτων χωρών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και η ζημιά αποτιμάται στα 525 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
ΤΟ ΘΕΜΑ των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβληθούν από τον πλούσιο Βορρά, που ευθύνεται για την κλιματική κρίση, στις ευάλωτες χώρες του παγκόσμιου Νότου, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της Διάσκεψης, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν εκπληρωθεί οι προηγούμενες υποσχέσεις των αναπτυγμένων χωρών για την ετήσια παροχή 100 δισ. δολαρίων για το χρονικό διάστημα από το 2020 έως το 2025.
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ότι το θέμα των χρηματοδοτήσεων των μη ανεπτυγμένων κρατών θα επιλυθεί με σοβαρότητα και συνέπεια αφού αξιολογηθεί ότι τόσο ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής όσο και η προσαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι προς το συμφέρον όλων μας.