Ειδικότερα, σε σχέση με το 2019, το 2022 αυξήθηκαν οι πολίτες που ανακυκλώνουν, επαναχρησιμοποιούν προϊόντα, λειτουργούν συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, αλλά και έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα ενεργειακά προγράμματα αναβάθμισης κατοικίας. Αυξημένος είναι και ο εθελοντισμός αλλά και η χορτοφαγία με τη νηστεία να έχει πτώση κατά 4%. Πεσμένη είναι και η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά 2% λόγω βέβαια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που προηγήθηκαν.
Στο ερώτημα «Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα 20 χρόνια», το 39% απάντησε η κλιματική αλλαγή, το 35% η οικονομική κρίση, το 29% η ανεργία, το 28% η καταστροφή/ρύπανση του περιβάλλοντος και το 26% η οικονομική δυσχέρεια.
Τι πιστεύουν οι νέοι
Για τους νέους, 15 – 17 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, σημείωσαν πως καταγράφεται αύξηση στην ενημέρωση από το σχολείο.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Οσον αφορά τις δράσεις που υιοθετούν, ο εθελοντισμός και η χρήση ΜΜΜ αποτελούν τα δύο σημεία όπου οι νέοι 15-17 ετών υπερτερούν του συνόλου του δείγματος. Συγκεκριμένα το 76% των νέων έναντι 64% του συνόλου χρησιμοποίει ΜΜΜ, ενώ για τον εθελοντισμό τα ποσοστά ανέρχονται σε 63% και 57% αντίστοιχα. Η οικονομία κρίνεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον της Ελλάδας και στις ηλικίες 15-17.
Στο ερώτημα «Αν η στάση ως προς την κλιματική αλλαγή θα ήταν ή όχι ένα λόγος για να επιλέξουν τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτή και κόμμα» απάντησαν για δήμαρχο 71% συγκριτικά με 73% το 2019, για περιφερειάρχη 66% συγκριτικά με 72% το 2019, για βουλευτή 61% συγκριτικά 65% το 2019, για ευρωβουλευτή 58% συγκριτικά με 61% το 2019 και για ένα πολιτικό κόμμα 53% συγκριτικά με 57% το 2019.
Οι πολίτες στην ερώτηση «Ποιος κυρίως πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;» είναι σαφές πως προτείνουν μια πράσινη συμμαχία, με τον «καθένα μας ατομικά» 18% να λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό και να ακολουθεί το κράτος, οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Γ. Αμυράς: «Να μην περάσουμε στην κλιματική κατάρρευση»
Η παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από ομιλίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, και της προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Λυδίας Καρρά.
Ο κ. Αμυράς τόνισε στην ομιλία του τη διάκριση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και κλιματικής κρίσης, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της δεύτερης, και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να μην περάσουμε στην εποχή της κλιματικής κατάρρευσης». Οπως είπε «το ΥΠΕΝ μέσω των πρωτοβουλιών του για την προστασία των “Απάτητων Βουνών”, τη χαρτογράφηση και την προστασία των δασών, συμβάλλει στην προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή».