Η προκαταρκτική έκθεση του WMO για την κατάσταση του κλίματος, η οποία παρουσιάζεται καθώς ξεκινάει η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, γράφει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου απειλεί με “μακροπρόθεσμες συνέπειες τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές”.
Βασισμένη σε στοιχεία από τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου η έκθεση αναφέρει ότι το 2021 ήταν πιθανόν μεταξύ της πέμπτης και έβδομης θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί παρά τις ψυχρές επιπτώσεις από το φαινόμενο Λα Νίνια που προκάλεσε πτώση θερμοκρασιών στις αρχές του χρόνου.
“Από τα βάθη των ωκεανών μέχρι τις κορυφές των βουνών, από τους παγετώνες που λιώνουν μέχρι τα ασταμάτητα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οικοσυστήματα και οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο καταστρέφονται”, αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την έκθεση.
Ο ίδιος τονίζει ότι η COP26 που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες θα “πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη”.
Ο WMO διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία για το 2021 ήταν περίπου 1,09 βαθμοί Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Και η μέση θερμοκρασία κατά την τελευταία 20ετία (2002-2021) για πρώτη φορά ξεπέρασε το συμβολικό ανώτατο όριο του ενός βαθμού Κελσίου πάνω από τα επίπεδα του 19ου αιώνα όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καίνε ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα.
Αυτό “θα επικεντρώσει το μυαλό των συμμετεχόντων στην COP26 στο να επιδιώξουν να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας εντός των ορίων που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι πριν από έξι χρόνια”, λέει ο Στίβεν Μπέλτσερ, επικεφαλής επιστήμονας στη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 οι χώρες συμφώνησαν να περιοριστεί η υπερθέρμανση “αρκετά κάτω” από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και -ει δυνατόν- στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Έκτοτε ο κόσμος έχει βιώσει τεράστιες καιρικές καταστροφές, περιλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών στη Σιβηρία και την Αυστραλία, στον σφοδρότερο καύσωνα των τελευταίων χιλίων ετών στη Βόρειο Αμερική, στις ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμμένες πλημμύρες στην Ασία, την Αφρική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Φρίκη στην Κύπρο: Χειροπέδες σε αστυνομικό που συνουσιαζόταν με πτώματα [βίντεο]
“Η νέα συνθήκη είναι τα ακραία φαινόμενα. Υπάρχουν όλο και περισσότερες επιστημονικές ενδείξεις ότι κάποια από αυτά φέρουν τη σφραγίδα της προκληθείσας από τον άνθρωπο κλιματικής αλλαγής”, λέει ο γγ του WMO Πέτερι Τάλας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρών στη Διάσκεψη COP26 για την κλιματική αλλαγή – Τα σημεία που θα εστιάσει
Στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που πραγματοποιείται στη Γλασκώβη συμμετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει αύριο στην κρίσιμη διάσκεψη.
Στη διάρκεια της παρέμβασής του, το μεσημέρι της Δευτέρας (1/11/2021), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στο μεγάλο πρόγραμμα της πράσινης μετάβασης που εφαρμόζει και σε αυτά που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Θα τονίσει:
- Τους στόχους απολιγνιτοποίησης
- Τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας
- και τους νέους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε μεταξύ
- των οποίων και τα ενάλια αιολικά πάρκα
- Τα πράσινα νησιά και τα πρωτοποριακά προγράμματα που
- εφαρμόζουμε εκεί
- Την πρωτοβουλία για πράσινη ναυτιλία
- Την προστασία των οικοσυστημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει επίσης το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.
Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στους ευρύτερους στόχους που πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στο περιθώριο της διάσκεψης ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών και θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα το βράδυ.
Η πολυαναμενόμενη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα ξεκινά σήμερα στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας και όπως δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον από τη Ρώμη πρόκειται για «τη στιγμή της αλήθειας για τον πλανήτη».
Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα, Σάββατο, στη Γλασκόβη προκειμένου να πιέσουν τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν δράση για το κλίμα, παραμονή της έναρξης της κρίσιμης συνόδου COP26 του ΟΗΕ.
Στην πόλη της Σκωτίας έφθασε και η «οδηγός» του αγώνα υπέρ του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ.
G20: Ελάχιστες οι δεσμεύσεις από τους ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών για το κλίμα
Από τη Ρώμη, όπου βρέθηκαν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, έκαναν έκκληση για «ουσιαστική και αποτελεσματική» δράση με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Προσφέροντας ελάχιστες χειροπιαστές δεσμεύσεις, οι G20 αναμένεται να μεταβούν απευθείας στη Γλασκώβη και συγκεκριμένα στην ευρύτερη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, όπου αναμένεται να συντελεστούν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ διπλωματών. Στην ομάδα των G20, η οποία και ευθύνεται για περίπου το 80% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Γερμανία και ΗΠΑ.
Στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν «αν είναι απαραίτητο», ενώ περιλαμβάνεται και η δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στο 2050 – την καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
«Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σύντομα απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες», αναφέρεται.
G20 – OHE: Οδεύουμε σε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου
Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι αυτό το οποίο οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ώστε να αποφευχθεί μια δραματική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες και για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου οι ίδιοι προτείνουν την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050. Οι ηγέτες αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν τη ζωτική σημασία της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.
Η Κίνα, που είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη ρύπανση παγκοσμίως, έχει θέσει ως στόχο το 2060, ενώ άλλοι μεγάλοι ρυπαντές όπως η Ινδία και η Ρωσία επίσης δεν έχουν δεσμευτεί να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2050. Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ακόμη και αν τα ισχύοντα εθνικά σχέδια εφαρμοστούν πλήρως ο κόσμος οδεύει προς μια άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο θα συνοδευόταν από καταστροφική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες.
Η διακήρυξη περιλαμβάνει μια δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα αναφέροντας ότι αυτή θα γίνει «το συντομότερο δυνατό». Επίσης, οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν «μεσοπρόθεσμα». Σχετικά με το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με μια προηγούμενη διακήρυξη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Γυναικοκτονίες: 163 εκατ. αναζητήσεις για το «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς συνέπειες»
- Άλεκ Μπάλντουιν: Τέλος τα γυρίσματα της ταινίας «Rust» – Τι είπε για τον χαμό της Χάτσινς
- Κορονοϊός: Πάνω από 5.000 κρούσματα σε ημέρες αιχμής – Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς μέσω του Ε.Τ.
- Self test: Από τη Δευτέρα θα προμηθευτούν οι μαθητές τα νέα – Τι αλλάζει στην έκδοση σχολικής κάρτας
- Επίθεση με βιτριόλι – Λύτρας: Η Ιωάννα συναντήθηκε με τον Πλεύρη –…
- Ελληνοτουρκικά: Οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν ανησυχούν την Αθήνα και όχι μόνο
- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Ε.Τ.: «Είμαι συνειδητά στρατευμένη στον ΣΥΡΙΖΑ»
- Εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν, τι να προσέξουν οι καταναλωτές, σε τι ελπίζουν οι…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr