Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά η μεγαλύτερη πηγή σκόνης στον κόσμο βρίσκεται στην κοιλότητα Bodιlι στο Τσαντ, στην περιοχή μεταξύ της διαρκώς συρρικνούμενης λίμνης του Τσαντ και της Σαχάρας. Από την κοιλότητα αυτή απελευθερώνονται 1,270 εκατομμύρια τόνοι σκόνης το χρόνο, δέκα φορές περισσότερης από όταν άρχισαν οι μετρήσεις το 1947.
Οι όγκοι σκόνης έχουν αυξηθεί 4-6 φορές επηρεάζοντας κυρίως χώρες όπως ο Νίγηρας, το Τσαντ, η βόρεια Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο και η Μαυριτανία.
«Την περίοδο της άνοιξης (Μάρτιο – Απρίλιο), οι κυκλώνες Sharav, που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, μεταφέρουν σκόνη στην ανατολική Μεσόγειο. Μια τυπική αμμοθύελλα που έχει εύρος 200 χιλιομέτρων μεταφέρει 20 με 30 εκατομμύρια τόνους σκόνης, μερικές φορές έως και 100 εκατομμύρια. Η σκόνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα παγκοσμίως φτάνει τα 2 με 3 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο» γράφει στο Twitter.
https://twitter.com/KolydasT/status/1773046399841525854
Τα λιμάνια διακίνησης πετρελαίου κινδυνεύουν από την...κλιματική αλλαγή
Οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα διαρκέσουν έως σήμερα Πέμπτη 28/3 και θα έρθει νέα εισβολή από την επόμενη εβδομάδα, αλλά μικρότερης διάρκειας.
Μέχρι και την Βαλτική έχει φτάσει η σκόνη σήμερα , καλύπτοντας παράλληλα μεγάλο μέρος της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Υποχωρούν από το απόγευμα της Πέμπτης οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η νέα μεταφορά που προβλέπεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα είναι… pic.twitter.com/jp8vdVl3rs— Theodoros Kolydas (@KolydasT) March 28, 2024
Αφρικανική σκόνη: Δείτε live την πορεία του φαινομένου