Τα χρυσόψαρα που απελευθερώνονται στη φύση φαίνεται πως μπορούν να μεγαλώσουν δραματικά σε μέγεθος, προκαλώντας προβλήματα σε άλλα είδη ψαριών και διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία. «Τα χρυσόψαρά σας μεγαλώνουν περισσότερο από όσο μπορείτε να φανταστείτε και συμβάλλουν στην ρύπανση του νερού, βρωμίζοντας τον βυθό και ξεριζώνοντας πολλά υδρόβια φυτά», εξήγησε στους απερίσκεπτους ιδιοκτήτες ενυδρείων ο δήμος του Μπέρνσβιλ της Μινεσότα, μέσω δημοσίευσής του στο Twitter.
Τον περασμένο Νοέμβριο, 50.000 υπερτροφικά χρυσόψαρα είχαν αφαιρεθεί από τις λίμνες της πόλης Κάρβερ, επίσης στην Μινεσότα. Ο διευθυντής του τμήματος Διαχείρισης των Υδάτων της Κάρβερ, Πολ Μολίν, σχολίασε ότι τα χρυσόψαρα αποτελούν ένα είδος που «δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και δυνητικά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή σε ορισμένα περιβάλλοντα».
Please don’t release your pet goldfish into ponds and lakes! They grow bigger than you think and contribute to poor water quality by mucking up the bottom sediments and uprooting plants.
Groups of these large goldfish were recently found in Keller Lake. pic.twitter.com/Zmya2Ql1E2— City of Burnsville (@BurnsvilleMN) July 9, 2021
Όπως όλα δείχνουν, τα χρυσόψαρα μπορούν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν εύκολα στα κρύα νερά των λιμνών της Μινεσότα, παρά τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου τους. «Μερικά χρυσόψαρα μπορεί να μοιάζουν σε αρκετούς για μια αθώα προσθήκη στο οικοσύστημα των λιμνών, αλλά δεν είναι», έλεγε η σχετική ανακοίνωση του δήμου.
Σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια και η Βιρτζίνια, οι Αρχές έχουν κατά καιρούς εντοπίσει χρυσόψαρα που έφταναν τα 40 εκατοστά σε μήκος. Ένα χρυσόψαρο που πιάστηκε στην λίμνη Τάχο, ανάμεσα στην Καλιφόρνια και την Νεβάδα, είχε μήκος 41 εκατοστά και ζύγιζε 1 κιλό και 900 γραμμάρια! Υπολογίζεται πως, σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρονιά εκτρέφονται περίπου 200 εκατ. νέα χρυσόψαρα, τα περισσότερα εκ των οποίων καταλήγουν σε οικιακά ενυδρεία.
Αξίζει να αναφερθεί πως τα χρυσόψαρα δεν αποτελούν το μόνο «κατοικίδιο» είδος ψαριού που είναι γνωστό ότι μπορεί να αναστατώσει ένα οικοσύστημα. Το 1982, χιλιάδες λιονταρόψαρα που απελευθερώθηκαν στην θάλασσα από κατοίκους της Φλόριντα, μετά το «χτύπημα» του τυφώνα Άντριου, οδήγησαν πολλά γηγενή είδη της Καραϊβικής στην εξαφάνιση.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Covid Free GR: Η εφαρμογή στα κινητά για να μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους – Πώς θα λειτουργεί
- Τι θα ισχύσει σε εστίαση και διασκέδαση από 16 Ιουλίου – Όλα τα μέτρα
- Μύκονος: Δολοφόνησαν 27χρονο – Άγρια συμπλοκή για οικονομικές διαφορές
- Φαλάσαρνα: Λιώνουν από αγωνία οι γονείς του 16χρονου Νικόλα – «Περιμένουμε ένα σημάδι»
- Κορονοϊός: «Βόμβα» από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ – «Περιμένουμε 3.000 κρούσματα την Τρίτη»
- Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη – «Ένας μπορεί να κολλήσει 100 σε κορονοπάρτι»
- Ολυμπιακός – Γαλατάσαραϊ: «Πόλεμος» δηλώσεων από Τερίμ και Τσαβούσογλου – «Δεν είμαστε φίλοι»
- Βάσεις 2021: Ο χάρτης ανά πεδίο – Πού πέφτουν και πού ανεβαίνουν οι βάσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter