Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Κροατία και η Αυστρία, είναι οι πέντε χώρες της ΕΕ που πληρούν σε ποσοστό άνω του 95% τα πρότυπα για τα ύδατα κολύμβησης «εξαιρετικής ποιότητας».
Η αξιολόγηση βασίστηκε στην παρακολούθηση 22.276 παράκτιων περιοχών και εσωτερικών υδάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, στην Αλβανία και την Ελβετία, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Στην Ελλάδα αξιολογήθηκαν 1.634 περιοχές κολύμβησης.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσοστό των περιοχών με ύδατα εξαιρετικής ποιότητας έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια περίπου στο 85%.
Ωστόσο, το 2020, το 1,3 % των περιοχών κολύμβησης ή σε 296 περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη, τα ύδατα ήταν «ανεπαρκούς ποιότητας». Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε ελαφρώς από το 2013, τα προβλήματα παραμένουν, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση των πηγών ρύπανσης και την εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων διαχείρισης των υδάτων, τονίζει η Επιτροπή.
Ο κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, δήλωσε σχετικά: «Η υψηλή ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση που εγκρίθηκε τον Μάιο, θα βοηθήσει να διατηρηθούν υγιή και ασφαλή τα ύδατά μας και καθαρές οι θάλασσες και τα ποτάμια μας».
Έρευνα: Ρεκόρ 40ετίας στις θερμοκρασίες των ελληνικών θαλασσών το καλοκαίρι - Οι πρωτιές
Τα δύο τρίτα των περιοχών κολύμβησης βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα δίνουν μια καλή ένδειξη για τους τόπους στους οποίους μπορούν οι λουόμενοι να βρουν την καλύτερη ποιότητα υδάτων κολύμβησης. Η ποιότητα αρκετών υδάτων κολύμβησης δεν στάθηκε δυνατό να αξιολογηθεί κατά την παρούσα διαδικασία, επειδή οι περιορισμοί που επέβαλε η πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα τη συλλογή ανεπαρκούς αριθμού δειγμάτων.
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση και σύμφωνα με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, η Επιτροπή δρομολόγησε πρόσφατα την αναθεώρηση της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης. Ο στόχος είναι να αξιολογηθεί κατά πόσον οι ισχύοντες κανόνες εξακολουθούν να εξυπηρετούν τον σκοπό της προστασίας της δημόσιας υγείας και της βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων ή αν υπάρχει ανάγκη βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου, ιδίως με την εξέταση νέων παραμέτρων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Επιτροπή θα ζητήσει σύντομα τη γνώμη των ενδιαφερόμενων μερών μέσω διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μπορεί να χαρακτηριστεί «εξαιρετική», «ικανοποιητική», «επαρκής» ή «ανεπαρκής», ανάλογα με τα επίπεδα των βακτηρίων κοπράνων που ανιχνεύονται. Όταν τα ύδατα χαρακτηρίζονται «ανεπαρκούς ποιότητας», τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα, όπως να απαγορεύουν την κολύμβηση ή να συνιστούν την αποφυγή της, να ενημερώνουν το κοινό και να προβαίνουν σε κατάλληλες επανορθωτικές ενέργειες.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ρύθμιση οφειλών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 240 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία και 420 δόσεις στις Τράπεζες – Όλη η διαδικασία
- Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Άνοιξε η πλατφόρμα eudcc.gov.gr – Όλα τα βήματα
- Θρίλερ στον Άλιμο με πυροβολισμούς σε πολυκατοικία: Ψάχνουν τον «αποδέκτη» της επίθεσης
- Εμβολιασμός: Μπορούμε να καθυστερήσουμε τη δεύτερη δόση; -Τι λέει στο Eleftherostypos.gr ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
- Σύνταξη: Τα ευνοϊκά όρια ηλικίας για μητέρες- γονείς σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες [πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter