Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την περιοχή, οδηγώντας στο λιώσιμο παγετώνων και αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας και ακατάσχετης ροής πετρωμάτων και χώματος στα υδροηλεκτρικά φράγματα της περιοχής αυτής των Ιμαλαΐων.
Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Ινδίας ότι η απρόσεκτη εκμετάλλευση των ήδη υπαρχόντων φραγμάτων και η δημιουργία νέων θα οδηγούσε, αργά ή γρήγορα, σε καταστροφές εφάμιλλες αυτής που πράγματι συνέβη την Κυριακή.
Την Κυριακή, τα νερά του ποταμού Ρισιγκάνγκα πλημμύρισαν τα γύρω χωριά, παρασύροντας πετρώματα και σκορπίζοντάς τα παντού, οδηγώντας σε υλικές ζημιές, αποκλεισμούς δρόμων, την παγίδευση 2.500 ανθρώπων και τον θάνατο τουλάχιστον για τουλάχιστον 26- αφού 200 ακόμη αγνοούνται.
Πολλά από τα θύματα ήταν εργαζόμενοι στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, και οι συνάδελφοί τους τώρα καταγγέλλουν την αμέλεια των αρχών, αλλά και των εργοδοτών τους, να τους προστατέψουν από τέτοιου είδους κινδύνους.
«Δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα ή κάποιου είδους εκπαίδευση στα χωριά εκ μέρους της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών», λέει ο Bhawan Singh Rana, κάτοικος του χωριού Ράινι, που επλήγη πιο σφοδρά από όλα. «Το χωριό μας στέκεται σε ένα βράχο και συνεχώς φοβόμαστε μήπως κατολισθήσει».
«Όταν το εργοστάσιο βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή, το μισό από το χωριό μας είχε καταρρεύσει», συνεχίζει. «Είχαμε ζητήσει την μεταφορά μας σε κάποιο άλλο μέρος. Η κυβέρνηση είπε πως θα το τακτοποιούσε, αλλά δεν έγινε ποτέ».
Οι συχνά φονικές κατολισθήσεις και πλημμύρες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή αυτή των Ιμαλαΐων, όπου εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εδώ και χρόνια προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιφέρει τεράστια υποβάθμιση στις συνθήκες διαβίωσης έως και 800 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Νότια Ασία.
Πράγματι, τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης γίνονται ολοένα και περισσότερο αισθητά σε περιοχές που ανήκουν στην λεγόμενη «Ζώνη των Ιμαλαΐων», που εκτείνεται από το Μπουτάν έως και το Αφγανιστάν, με περιοχές όπως το Νεπάλ να θεωρούνται οι πλέον επισφαλείς.
Η πρόσφατη καταστροφή στην Ουταρανχάλ της Ινδίας δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.
Ωστόσο, μέσω αυτής δόθηκε δημοσιότητα σε ένα θέμα που συνεχώς κλιμακώνεται και θα συνεχίσει να το κάνει, εάν δεν υπάρξει η πολύπλευρη και άμεση αντιμετώπιση που απαιτείται.
ΠΗΓΗ: New York Times
Κορωνοϊός και Lockdown: Η πίεση στο ΕΣΥ οδηγεί σε πιο αυστηρές αποφάσεις
Κορωνοϊός-AstraΖeneca: Ραντεβού εμβολιασμού για τις πληθυσμιακές ομάδες 60-64 και 75-79
Κορωνοϊός: Πάνω από 2,93 εκατ. παιδιά στις ΗΠΑ έχουν προσβληθεί από τον ιό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr