ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός-AstraΖeneca: Ραντεβού εμβολιασμού για τις πληθυσμιακές ομάδες 60-64 και 75-79

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ανοίγει αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού επιπλέον δύο ομάδων του πληθυσμού, όσους είναι μεταξύ 60 και 64 ετών, καθώς και για τους ηλικιωμένους 75 έως 79 ετών.

Η πρώτη ομάδα θα ξεκινήσει να κλείνει ραντεβού αύριο, Τετάρτη, και η δεύτερη την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Για όλους τους πολίτες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις κατηγορίες (και υπολογίζονται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο) ο στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί εντός του Μαρτίου ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια το πρόγραμμα της εμβολιαστικής κάλυψης και στον υπόλοιπο πληθυσμό, βάσει της προτεραιοποίησης που έχει οριστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Από Δευτέρα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, οι πρώτοι εμβολιασμοί για τους 60-64 θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και θα διενεργούνται με το εμβόλιο της AstraZeneca, από το οποίο προχθές η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες 45.000 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ήρθε πιο μπροστά χρονικά στον εμβολιασμό, μετά τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca οι πολίτες με ηλικία έως και 64 ετών, έως ότου υπάρχουν τα επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Οι πολίτες των 60-64 ετών θα εμβολιάζονται σε κέντρα που θα χορηγούν ειδικά το σκεύασμα της AstraZeneca και θα είναι διαφορετικά από εκείνα που εμβολιάζουν με τα άλλα δύο εγκεκριμένα εμβόλια, των Pfizer και Moderna. Θα «τρέχουν», δηλαδή, δύο παράλληλα συστήματα που δεν θα διασταυρώνονται.

Τη Δευτέρα 15/2 ανοίγουν και εμβολιαστικά τμήματα των δύο μέγα εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα βρίσκονται στη Helexpo στο Μαρούσι, καθώς και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Επόμενη ομάδα

Οσον αφορά στους πολίτες 75 έως 79 ετών, που αποτελούν και την επόμενη κατηγορία ηλικιωμένων με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει, θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους από την ερχόμενη Παρασκευή. Οι πρώτοι εμβολιασμοί αυτής της ηλικιακής ομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν από τις 17 του μήνα, εάν θεωρηθεί ως δεδομένο το διάστημα πέντε ημερών που έχει οριστεί να μεσολαβεί ως το νωρίτερο μεταξύ ραντεβού και εμβολιασμού.

Εως χθες, οι εμβολιασμοί στη χώρα μας είχαν ξεπεράσει τις 410.000, με το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού να ανέρχεται σε 3,9%.

Η επόμενη ομάδα της 75-79 είναι οι πολίτες από 70 έως 74 ετών.

Για το δεύτερο σύστημα, που αφορά στο εμβόλιο της AstraΖeneca, η επόμενη ομάδα πληθυσμού που θα «ανοίξει» μετά την 60-64 ετών είναι οι πολίτες από 18-59 ετών και έχουν υποκείμενο νόσημα που συνιστά υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Σημειώνεται ότι οι χρονίως πάσχοντες έχουν χωριστεί σε δύο μεγάλες ομάδες. Αυτή είναι η δεύτερη, καθώς η πρώτη είναι όσοι πάσχουν από νόσους που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 και οι οποίοι θα εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια.

Αμέσως μετά τους 18-59 με χρόνια νοσήματα η διαδικασία θα ανοίξει για τον γενικό πληθυσμό, με προτεραιότητα σε επαγγέλματα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί.

Τα δεδομένα

Ολος αυτός ο σχεδιασμός, όμως, ενδέχεται να αλλάξει όταν η επιστημονική κοινότητα έχει στα χέρια τα δεδομένα από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Σε διάστημα πιθανόν και ενός μήνα, θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τις ΗΠΑ, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο όπου το εμβόλιο χορηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισαν ότι και αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τα δεδομένα για την ανοσογονικότητα του εμβολίου «μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και στους ηλικιωμένους», ενώ επεσήμανε ότι το σκεύασμα προστατεύει έναντι σοβαρής νόσου και μειώνει το ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Οσον αφορά συνολικά τα εμβόλια, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε την αισιόδοξη νότα επικαλούμενη στοιχεία του Ισραήλ, το οποίο προπορεύεται στους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με αυτά, μειώθηκαν κατά 26% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία για όσους είναι άνω των 60 ετών.

Τρίτη δόση

Στο μεταξύ, έχει «φουντώσει» η συζήτηση για πιθανή τρίτη δόση σε όσους έχουν εμβολιαστεί με στόχο τη «θωράκισή» τους και κατά των μεταλλάξεων.

Οπως προκύπτει από τα νεότερα διεθνή δεδομένα που αποδελτιώνουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), τις επόμενες εβδομάδες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναμένεται να εκδώσει νέες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19 και την περαιτέρω ανάπτυξη εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι μεν αποτελεσματικά αλλά σε μικρότερο βαθμό έναντι των νέων στελεχών του ιού. «Η πιθανότητα προσθήκης μιας επιπλέον αναμνηστικής δόσης έναντι νέων στελεχών σε ήδη εμβολιασμένους με τα υπάρχοντα εμβόλια διερευνάται ισχυρά», αναφέρουν οι καθηγητές. Η κ. Θεοδωρίδου, ερωτηθείσα σχετικά, επεσήμανε ότι η πιθανότητα αναμνηστικής δόσης θα εκτιμηθεί εάν διαπιστωθεί ότι τα αντισώματα των εμβολιασμένων μειώνονται. Οπως επεσήμανε, οι εταιρίες φροντίζουν και ερευνούν νέα εμβόλια που μπορεί να κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες, καλύπτοντας και τις μεταλλάξεις.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Εμβόλιο AstraZeneca: Μόνο το 25% των δόσεων έχει χρησιμοποιηθεί στη Γαλλία

Tinad

Φάουτσι: Τα παιδιά στις ΗΠΑ πιθανότατα θα εμβολιασθούν στις αρχές του 2022

Μιχάλης Μάρδας

Ε.Ε.: Στα… αζήτητα τέσσερα στα 5 εμβόλια της AstraZeneca  – Η διπλωματική απάντηση της Μέρκελ

Δημήτρης Ντόγκας

Νέα διθυραμβικά σχόλια: «Ελλάδα: πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος»

Μιχάλης Μάρδας

Τουρισμός: Στο τραπέζι το «διαβατήριο εμβολιασμού» για Βρετανούς

Δημήτρης Ντόγκας

Καταγγελία κατά του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου ότι εμβολιάστηκε εκτός σειράς

Μιχάλης Μάρδας

Νέα Υόρκη: 81 άτομα καλούνται σε επαναληπτικό εμβολιασμό μετά τη χορήγηση εμβολίων που φυλάσσονταν σε λάθος θερμοκρασία

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Αυξημένη ανοσία στους εμβολιασθέντες σε Αγγλία και Σκωτία μετά από την πρώτη δόση

Μαρίνα Μπενέκου

Θεοδωρίδου: Με απόσταση 14 ημερών τα υπόλοιπα εμβόλια από αυτό του κορονοϊού

Ανδρέας Ντίνης