Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Nature , ο πληθυσμός των καρχαριών και των σαλαχιών μειώθηκε κατά 71.1% από το 1970 μέχρι το 2018.
Από τα 31 γνωστά είδη των ζώων αυτών, 14 θεωρούνται και επισήμως απειλούμενα με εξαφάνιση, με αρκετά από αυτά να κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό.
Η πίεση που έχει ασκηθεί στα συγκεκριμένα είδη φαίνεται πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ανθρώπινο παράγοντα και την κλιματική αλλαγή, με την υπεραλίευση να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς φαίνεται πως από το 1970 ως σήμερα το φαινόμενο αυτό έχει μεγεθυνθεί κατά 18 φορές.
Ιδιαίτερα οι καρχαρίες αλιεύονται για το κρέας, τα πτερύγια, τα βράγχια και τα έλαια που βρίσκονται στο συκώτι τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, την πρώτη δεκαετία του 2000 η αλίευση των καρχαριών χτύπησε κόκκινο, με 63 έως 273 εκατομμύρια καρχαρίες να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ανθρώπινο χέρι.
Οι αργοί ρυθμοί αναπαραγωγής των καρχαριών επίσης αποτελούν παράγοντα που δυσχεραίνει την επιβίωση του είδους, καθώς μερικά είδη γεννούν τα μικρά τους αρκετές δεκαετίες αφού οι γονείς ενηλικιωθούν.
Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα συγκεκριμένα είδη έχει σοκάρει τους επιστήμονες, καθώς οι καρχαρίες και τα σαλάχια φαίνεται πως απειλούνται περισσότερο και από είδη όπως οι ελέφαντες και οι ρινόκεροι, για τους οποίους η επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει συναγερμό εδώ και χρόνια.
«Η δραματική μείωση ορισμένων από τα πιο χαρακτηριστικά θαλάσσια είδη είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοηθεί από την πολιτική. Οι χώρες πρέπει να δουλέψουν μαζί στην κατεύθυνση της προστασίας των ειδών αυτών, και να ξεκινήσουν άμεσα φροντίζοντας για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί εδώ και χρόνια», είπε ο Nathan Pacoureau, ένας από τους κύριους συγγραφείς του σχετικού δημοσιεύματος.
ΠΗΓΗ: CNN
Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης σε Κρήτη, Αττική
Κορωνοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων βάζει «φρένο» στα σχολεία και απειλεί την αγορά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr