Σε μια περίοδο, που το εργασιακό άγχος έχει εκτοξευθεί, η συζήτηση περί καλύτερης αξιοποίησης των δεξιοτήτων του καθένα φαίνεται ότι έχει πάρει φωτιά. Ωστόσο σταδιακά φαίνεται ότι η έννοια του “τεμπέλη” εργαζομένου απαλλάσσεται της ταμπέλας ταμπού. Στην τελική αν σου αρέσει να δουλεύεις με τις πιτζάμες ή δεν θέλεις να δουλεύεις έξι ημέρες την εβδομάδα γιατί πρέπει να ντρέπεσαι για αυτό; Οι περισσότεροι από εμάς ονειρευόμαστε μια καλοπληρωμένη δουλειά, που απαιτεί το λιγότερο δυνατό κόπο και κυρίως χρόνο. Το BBC κατέγραψε πιο τεμπέλικες δουλειές, που συνδυάζουν λίγη προσπάθεια, περιορισμένες ώρες εργασίας και καλές αμοιβές και σας τις παρουσιάζει!
Αγγλικά κανείς;
“Σχεδόν ένας στους τρεις δασκάλους αγγλικών που γνώρισα στο Πεκίνο περιγράφει τον εαυτό του ως ευφυή αλλά τεμπέλη. Το να εισέλθει κανείς στον χώρο της εκπαίδευσης στο Πεκίνο, δεν είναι δύσκολη υπόθεση” εξηγεί ο σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών Andi Lee Chaisiri ο οποίος ζει και εργάζεται στην πόλη. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου το να αναλάβεις να διδάξεις αγγλικά δεν απαιτεί κανένα απολύτως τυπικό προσόν, παρά μόνο το να έχεις γεννηθεί σε αγγλόφωνη χώρα.
Είναι μια δουλειά με ευέλικτο ωράριο, ενώ αρκετοί την εξασκούν με την μορφή μερικής απασχόλησης, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, είτε για να βγάλουν ένα “χαρτζιλίκι” κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ακριβώς αυτά τα δεδομένα είναι που διευκολύνουν εκείνους που επιθυμούν να μετατρέψουν την διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας σε καριέρα, με αποτέλεσμα η ανέλκυση να είναι βέβαια και γρήγορη. Το εισόδημα θα είναι αντίστοιχο με αυτό ενός αποφοίτου κολεγίου που εργάζεται 50 ώρες την εβδομάδα και που κάνει υπερωρίες μέχρι το τέλος της ζωής του. Σίγουρα όμως πιο ξεκούραστα.
Αυτό είναι το Bagger 293, η μεγαλύτερη κινούμενη κατασκευή στην ξηρά
Με το πληκτρολόγιο ανά χείρας και τις πιτζάμες “κατά πόδας”
Αν δεν αντέχεις τις μετακινήσεις και δεν έχεις την παραμικρή διάθεση να ντύνεσαι κάθε πρωί για να πας στο γραφείο, η πληροφορική και ο προγραμματισμός είναι η ιδανική απασχόληση για εσένα. Είναι μια διαδικασία αέναης μάθησης, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να εργάζεσαι τόσο σκληρά. Επίσης στην πορεία διαπιστώνεις ότι οι προκλήσεις, που συναντάς είναι τις περισσότερες φορές επαναλαμβανόμενες. Ακόμη και η φύση της δουλειάς είναι τεμπέλικη, καθώς θεωρείται ότι ο καλός προγραμματιστής γράφει όσο το δυνατόν πιο μικρούς κώδικες. Επίσης είναι μια καλά αμειβόμενη δουλειά. Την ίδια στιγμή συνεργάζεσαι και με άλλους ευφυείς, τεχνικού προσανατολισμού, επαγγελματίες. Και όσο εσύ απολαμβάνεις την τεμπελιά της άκοπης και καλά αμειβόμενης δημιουργίας, οι επενδυτές συνεχίζουν να “ρίχνουν” λεφτά, για να υλοποιήσουν την επόμενη μεγάλη ιδέα τους.
Ρωτήστε με, είμαι ειδικός
Η καλύτερη δουλειά για κάποιον έξυπνο άνθρωπο και συγχρόνως τεμπέλη είναι να γίνει επαγγελματίας “ειδικός”. Ειδικός σε κάτι, οτιδήποτε. Απλώς να πληρώνεται για να λέει τη γνώμη του, να μοιράζεται τις σκέψεις του και να δίνει ιδέες στους “εργάτες” που θα υλοποιήσουν τις ιδέες. Αναζητήστε ένα αντικείμενο το οποίοι σας ενδιαφέρει πολύ, μια δραστηριότητα την οποία απολαμβάνετε και δεν θεωρείτε δουλειά. Συνδυάστε την με μια καριέρα, που θα σας πληρώνει για αυτές τις ιδέες και δραστηριότητες. Κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξετε να αμείβεστε για κάτι που σας προκαλεί ευχαρίστηση, το οποίο για άλλους φαντάζει τόσο δύσκολο που είναι πρόθυμοι να το πληρώσουν.
Υπάρχει πάντα και η Microsoft
Το να αντιμετωπίζεις με χαλαρότητα και χωρίς άγχος ένα project δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα.
Ας θυμηθούμε, σε αυτό το σημείο, τα λόγια του δισεκατομμυριούχου Bill Gates που έλεγε “Αναθέτω πάντα τις πιο δύσκολες εργασίες στους πιο τεμπέληδες. Γιατί σίγουρα αυτοί θα βρουν τον πιο γρήγορο τρόπο να το λύσουν”.