Η μέτρηση που λαμβάνεται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τη Eurostat, είναι αυτή της ΕΛΣΤΑΤ και αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν συμβαδίζει η ανεργία του ΟΑΕΔ με αυτήν που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η εξήγηση είναι απλή και βασίζεται στο ενιαίο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τις έρευνες εργατικού δυναμικού που ισχύει από το 1998 και εφαρμόζεται με τις αναθεωρήσεις του από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Κανονισμός 2019/1700 και εφαρμοστικός κανονισμός 2019/2240).
Ο ορισμός
Σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό, άνεργος θεωρείται όποιος δεν έχει εργαστεί για τουλάχιστον 1 ώρα κατά την εβδομάδα που διεξάγεται έρευνα, δηλαδή δεν έχει εργαστεί για ένα 4ωρο σε μηνιαία βάση. Οποιος, δηλαδή, έχει εργαστεί για 1 ώρα την εβδομάδα ή για 4 ώρες τον μήνα θεωρείται εργαζόμενος και δεν μετριέται στους ανέργους! Αυτό ισχύει στον ορισμό του ανέργου με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που τους εφαρμόζει και η ΕΛΣΤΑΤ, που έχει και την επίσημη διαπίστευση της Eurostat να διεξάγει όχι μόνον τις έρευνες εργατικού δυναμικού αλλά και πλήθος ερευνών που καταγράφουν την πορεία των δαπανών, του πληθωρισμού του ΑΕΠ, του δημογραφικού κ.λπ.
Στον ΟΑΕΔ όμως η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, καθώς μετρά την ανεργία από «διοικητικής» πλευράς και όχι ως προς τα χαρακτηριστικά της όπως γίνεται στην ΕΛΣΤΑΤ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ, για παράδειγμα, δεν ελέγχονται αν μετά την εγγραφή τους απασχολούνται ή αν έχουν, έστω και για λίγες ώρες τη μέρα, κάποιο εισόδημα χωρίς ασφάλιση. Σε περίπτωση που πέσουν όμως στο δείγμα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ και ρωτηθούν αν απασχολήθηκαν έστω και για μία ώρα την εβδομάδα, τότε θα θεωρηθούν εργαζόμενοι, καίτοι θα είναι γραμμένοι στη λίστα ανέργων του ΟΑΕΔ!
Διαφορετική μεθοδολογία
Αρμόδια στελέχη του ΟΑΕΔ με τα οποία επικοινώνησε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, θέτοντάς τους το ερώτημα γιατί υπάρχουν «δύο διαφορετικές ανεργίες», είπαν ότι δεν θα ταυτιστούν ποτέ τα στοιχεία του ΟΑΕΔ με της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, διότι η καταγραφή των στοιχείων γίνεται με διαφορετική μεθοδολογία, παρότι μπορεί να αφορούν στα ίδια πρόσωπα. Εφεραν, μάλιστα, ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δεν ελέγχεται και δεν υπάρχει ερώτηση για το αν όσοι δηλώνουν εργαζόμενοι, έστω και για λίγες ώρες την εβδομάδα, αμείβονται με ασφάλιση ή όχι. Αυτό το στοιχείο είναι αδιάφορο για την έρευνα εργατικού δυναμικού, αλλά κρύβει την αιτία της «διπλής ανεργίας», καθώς ο άνεργος του ΟΑΕΔ θα θεωρηθεί εργαζόμενος μόνον αν πιάσει δουλειά και πάρει μισθό. Αν όμως δουλέψει ανασφάλιστος, έστω και για λίγες ώρες την εβδομάδα, τότε θα εξακολουθήσει να θεωρείται άνεργος για τον ΟΑΕΔ, αλλά στην Ελληνική Στατιστική Αρχή θα είναι εργαζόμενος.
Αν υπήρχε το κριτήριο της ασφάλισης στη μέτρηση του ποσοστού ανεργίας, τότε η εικόνα θα ήταν διαφορετική, καθώς για να θεωρούνται εργαζόμενοι όσοι απασχολούνται έστω και μία ώρα την εβδομάδα, θα πρέπει η απασχόληση αυτή να καταγράφεται επίσημα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και από εκεί θα είναι εύκολο να εμφανιστούν και στον ΟΑΕΔ. Αν εμφανιστεί η ανασφάλιστη εργασία των λίγων ωρών τον μήνα, τότε οι άνεργοι του ΟΑΕΔ θα μειωθούν σημαντικά και ίσως συμπέσουν με τους ανέργους που καταγράφει η έρευνα εργατικού δυναμικού.
Στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,9%, ενώ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, η ανεργία μετρήθηκε στο 13,3%.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το 13,9% σημαίνει, σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, ότι οι άνεργοι στη χώρα μας (που δεν είχαν απασχοληθεί ούτε για μία ώρα την εβδομάδα) ανέρχονται σε 655.644 άτομα.
Για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο) ο ΟΑΕΔ είχε στη λίστα του ως εγγεγραμμένους ανέργους 977.325 άτομα, εκ των οποίων οι 577.344 (σχεδόν το 60%) παραμένουν άνεργοι από 12 μήνες και πάνω, δηλαδή για 2 ή και 3 χρόνια στην ίδια κατάσταση.
Χαώδης διαφορά
Υπάρχει μια χαώδης διαφορά ανάμεσα στις δύο μετρήσεις με 321.681 άτομα που στον ΟΑΕΔ εμφανίζονται ως άνεργοι ενώ η ΕΛΣΤΑΤ τους θεωρεί εργαζομένους με το κριτήριο της απασχόλησης έστω και μία ώρα την εβδομάδα.
Είναι βέβαιο ότι ένας σημαντικός αριθμός από τους ανέργους του ΟΑΕΔ είναι εργαζόμενοι με τα κριτήρια που θέτει η ΕΛΣΤΑΤ και μάλιστα με «μαύρη» εργασία για πολύ παραπάνω από μία ώρα απασχόληση την εβδομάδα, αλλά αυτή η «αφανής εργασία» μένει κάτω από το ραντάρ του ΟΑΕΔ, ενώ καταγράφεται στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν συμπίπτουν τα στοιχεία των δύο ερευνών.
Η ορθή απεικόνιση της πραγματικής ανεργίας προϋποθέτει την καταγραφή των ανέργων με ονοματεπώνυμο και με στοιχεία ασφάλισης (ΑΜΚΑ κ.λπ.) τόσο στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ όσο και στις εγγραφές του ΟΑΕΔ, διαφορετικά θα έχουμε στα ίδια πρόσωπα διπλή ιδιότητα: Ανεργοι στον ΟΑΕΔ και εργαζόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός – Λαμία: Σε έξαλλη κατάσταση αρνήτρια ασθενής έτρεχε γυμνή με σταυρό και Ευαγγέλιο στο χέρι
- Κορονοϊός: Ασφυξία στις ΜΕΘ, αύξηση εισαγωγών και θανάτων και στο βάθος επιστράτευση
- Συνάντηση Μητσοτάκη-Τζόνσον για τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα – 39 χρόνια μίας δίκαιης διεκδίκησης
- Συντάξεις: Αναδρομικά 500-12.000 ευρώ για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους [πίνακες]
- Νέα μέτρα: Ερχονται μαύρα Χριστούγεννα για τους ανεμβολίαστους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr