Η διάταξη αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανακρίβειας των δεδομένων και της διασποράς τους σε πολλαπλές βάσεις, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο παραβιάσεων της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και καθιστά δύσκολη την τήρηση των απαιτήσεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Ταυτόχρονα, με τον ίδιο νόμο, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα νόμιμης ψηφιακής επίδοσης δημοσίων εγγράφων ώστε να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση των πολιτών στα έγγραφα και να ενισχύεται η ασφάλεια των επιδόσεων μέσω της ακριβούς χρονικής σήμανσής τους.
Διευκόλυνση
Το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο οποίο έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 4,6 εκατ. πολίτες, σχεδιάστηκε με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ψηφιακών δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω του gov.gr. Οι κύριοι στόχοι του ΕΜΕπ είναι δύο:
Ο πρώτος αφορά στη δημιουργία ενός κεντρικού, μοναδικού σημείου καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας των φυσικών προσώπων, ώστε:
– αφενός, ο πολίτης, κάθε φορά που επέρχεται μεταβολή στα στοιχεία επικοινωνίας του, να ενημερώνει ένα σημείο χωρίς να χρειαστεί να επισκέπτεται διαφορετικά φυσικά ή ψηφιακά σημεία για να δηλώσει τη μεταβολή,
– αφετέρου, οι φορείς του Δημοσίου να μπορούν να αντλούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας για να επικοινωνούν έγκαιρα και απρόσκοπτα με τα φυσικά πρόσωπα.
Ο δεύτερος στόχος αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας των ψηφιακών συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το gov.gr. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται η ισχυρή ταυτοποίηση, η οποία επιτυγχάνεται με την αποστολή κωδικού μιας χρήσης στο επιβεβαιωμένο κινητό που έχει καταχωριστεί για τον πολίτη στο ΕΜΕπ.
Οι συναλλαγές
Το πιστοποιημένο, δηλαδή, κινητό αξιοποιείται για την επίτευξη του gov.gr ως ασφαλούς και έμπιστου ψηφιακού περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο ο πολίτης μπορεί να διεκπεραιώνει έμπιστα και με ασφάλεια ευαίσθητες ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως είναι το myphoto, το egov – KYC (Know your Customer), το Gov.gr Wallet, συναλλαγές δηλαδή που μπορούν να αποκαλύψουν στον χρήστη προσωπικά ή/και ευαίσθητα στοιχεία, αλλά και συναλλαγές που δημιουργούν δέσμευση ή υποχρέωση, όπως η έκδοση ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης και ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Κοινοποιήσεις
Σημειώνεται ότι με την καταχώριση των στοιχείων του στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν πλέον να κοινοποιούν ηλεκτρονικά διοικητικές πράξεις, όπου θα παρέχεται ως προεπιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει να μην του επιδίδονται ηλεκτρονικά έγγραφα. Ειδικά για όλους όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο ΕΜΕπ παρέχεται η δυνατότητα να απορρίψουν την ηλεκτρονική κοινοποίηση εγγράφων μέχρι την 31.12.2024.
Η εγγραφή στο Μητρώο είναι απαραίτητη και για την είσοδο των πολιτών στο Gov.gr Wallet, καθώς απαιτείται ισχυρή αυθεντικοποίηση του χρήστη, με την εισαγωγή κωδικών-διαπιστευτηρίων και κωδικού μιας χρήσης. Η αυθεντικοποίηση στο wallet μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση των κωδικών TAXISnet είτε με τη χρήση των κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Στην περίπτωση χρήσης των κωδικών TAXISnet, ο κωδικός μιας χρήσης (OTP) αποστέλλεται με γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει το φυσικό πρόσωπο στο ΕΜΕπ.
Καθώς ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, που καταχωρίζεται στο ΕΜΕπ έχει βαρύνουσα σημασία, η καταχώρισή του δεν περιορίζεται σε απλή δήλωση, αλλά απαιτείται επιβεβαίωση από τρίτον. Για τον λόγο αυτόν ενεργοποιήθηκαν διαφορετικά κανάλια επιβεβαίωσης (τράπεζες, πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ΚΕΠ) ώστε να διευκολυνθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι πολίτες.
Πώς γίνεται η εγγραφή
Η εγγραφή στο ΕΜΕπ γίνεται με τρόπο γρήγορα και εύκολα, αποκλειστικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Μητρώου, το emep.gov.gr. Ο χρήστης θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε κωδικούς TAXISnet, καθώς η ταυτοποίηση πραγματοποιείται μέσω αυτών για λόγους ασφαλείας.
Κατά την εγγραφή, ο πολίτης καλείται να δηλώσει τα εξής υποχρεωτικά στοιχεία:
– Αριθμό κινητού τηλεφώνου
– Διεύθυνση e-mail ή ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή επικοινωνίας
Επιπλέον, μπορεί να δηλώσει οποιαδήποτε άλλα στοιχεία επιθυμεί να καταχωρίσει, ανάλογα με τον τύπο επικοινωνίας που επιθυμεί να λαμβάνει.
Καθώς ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, που καταχωρίζεται στο ΕΜΕπ έχει βαρύνουσα σημασία, η καταχώρισή του δεν περιορίζεται σε απλή δήλωση, αλλά απαιτείται επιβεβαίωση από τρίτον. Για τον λόγο αυτόν ενεργοποιήθηκαν διαφορετικά κανάλια επιβεβαίωσης (τράπεζες, πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ΚΕΠ) ώστε να διευκολυνθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι πολίτες.
Ειδήσεις σήμερα
Νέα ενδοοικογενειακή βία στην Λαμία: 51χρονος χτυπούσε για χρόνια την σύζυγο του επειδή… την ζήλευε
Περιστέρι: Τέλος το θρίλερ με τον ταμπουρωμένο – Βγήκε από το σπίτι του ψυχοθεραπευτή
Αμαλιάδα: Τι αποκαλύπτει ο πρώην της μητέρας που έχασε το παιδί το 2021
Sean Diddy Combs: Ήταν πίσω από τη μυστηριώδη νοσηλεία του Τζέιμι Φοξ;