Αυτή την προσφορά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και κυρίως να ενισχύσουμε. Χρειάζεται να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας. Να δώσουμε στις επιχειρήσεις την ώθηση και την υποστήριξη που χρειάζονται, για να συμβαδίσουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις, να κάνουν πράξη την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, να αποκτήσουν πρόσβαση στην ερευνητική γνώση και την καινοτομία και, βεβαίως, για να εφαρμόσουν νέες στρατηγικές εξωστρέφειας.
Ζητούμενο είναι η σημαντική επιτάχυνση της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, από 14% του ΑΕΠ σήμερα σε 22-23%, ώστε να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Η μετάβαση από μια οικονομία χαμηλής εξειδίκευσης και χαμηλής έντασης τεχνολογίας σε μια οικονομία μέσης και υψηλής έντασης τεχνολογίας, καθώς και η αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδας σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας είναι οι μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να κερδίσουμε.
Το σχέδιο στρατηγικής που παρουσίασε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, με στόχο τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα, ασφαλώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενσωματώνοντας ένα σημαντικό μέρος των σχετικών προτάσεων που έχει καταθέσει το ΕΒΕΑ.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Βεβαίως, υπάρχει πάντα περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας, με περισσότερα ακόμη φορολογικά κίνητρα, καλές πρακτικές και λύσεις, ιδιαίτερα σε θέματα διαχείρισης του ενεργειακού κόστους.
Το ΕΒΕΑ υποστηρίζει διαχρονικά και με συνέπεια τα αιτήματα των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων: ως συλλογικός φορέας εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης. Υποστηρίζει την προώθηση μιας συγκροτημένης πολιτικής για τη μεταποίηση, με οριζόντιες, αλλά και εξειδικευμένες ανά κλάδο παρεμβάσεις.
Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί δράσεις αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Στηρίζει, παράλληλα, έμπρακτα τις προσπάθειες της βιομηχανίας στον τομέα της εξωστρέφειας, με άρτια οργανωμένες δράσεις δικτύωσης, αλλά και μια εργαλειοθήκη υπηρεσιών που καλύπτουν ανάγκες σε όλο το φάσμα της εξαγωγικής δραστηριότητας.
Η μετάβαση σε μια βιώσιμη και με εξαγωγικό προσανατολισμό βιομηχανία δεν μπορεί παρά να αποτελεί βασικό πυλώνα στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Με γενναίες πολιτικές, συνεργασία και συνένωση δυνάμεων, μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.