Αρχικά σχεδιαζόταν να διατεθεί το 22%, αλλά η ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε από τους επενδυτές οδήγησε στην αύξηση του ποσοστού και έτσι το ΤΧΣ αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση το σύνολο της συμμετοχής του. Το 27% του ΤΧΣ στην Πειραιώς αντιπροσωπεύει 337.599.150 μετοχές.
Η διαδικασία πώλησης ξεκίνησε χθες μέσω δημόσιας προσφοράς και ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη στις 4 το απόγευμα.
Με το άνοιγμα τoυ βιβλίου προσφορών το 27% των προς πώληση μετοχών της Πειραιώς υπερκαλύφθηκε ήδη κατά 2,5 φορές. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, ενώ η μετοχή έκλεισε με άνοδο 5,37% στα 4,20 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021.
Το εύρος των τιμών προσφοράς διαμορφώνεται μεταξύ 3,70 ευρώ, που είναι η μέση τιμή κλεισίματος εξαμήνου, και 4 ευρώ, που έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς την Παρασκευή.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Το τίμημα που θα εισπράξει συνολικά το Δημόσιο μπορεί να ανέλθει έως τα 1,34 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από την πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες προορίζονται στο σύνολό τους για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
Με βάση τις προσφορές που υποβλήθηκαν, το 85% των μετοχών θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και το 15% σε εγχώριους επενδυτές.
Η πώληση του 27% υπαγορεύθηκε από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται από την πλευρά ισχυρών ξένων επενδυτών, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να τοποθετήσουν σημαντικά κεφάλαια στην τράπεζα.
Μετά την πώληση του 27%, η συμμετοχή του ΤΧΣ μειώνεται σημαντικά στις ελληνικές τράπεζες και απομένει ένα μικρό ποσοστό που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα, για το οποίο θα επιδιωχθεί να μειωθεί περαιτέρω με νέα διάθεση μετοχών τους επόμενους μήνες.
Το 2023, το ΤΧΣ προέβη στην πώληση της συμμετοχής του από Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, έναντι συνολικού ποσού 1,45 δισ. ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Τα 6 SOS του νομοσχεδίου
Επίδομα παιδιού: Στις 11 Μαρτίου κλείνει η πλατφόρμα – Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή