Η οικογένεια Αντετοκούνμπο θα αποκτήσει περίπου το 10% των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ, «οδηγούμενη από το βαθύ ενδιαφέρον της για τη γεωργία, το πάθος της για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων διεθνώς και την επιθυμία της να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός ιστορικού τομέα όπως αυτός της οινοποίησης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Προσθέτει δε ότι η απόφασή τους να επενδύσουν στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή τους να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της βιομηχανίας κρασιού και εμφιαλωμένου νερού, διασφαλίζουν τη διατήρηση ενός παραδοσιακού και πολιτιστικά σημαντικού τομέα προϊόντων, που αποτελούν μέρος της κληρονομιάς της Ελλάδας εδώ και αιώνες», επισημαίνεται.
Η συνεργασία μεταξύ της οικογένειας Αντετοκούνμπο και των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ, που διοικούνται από τον Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος έχει επενδύσει στην Ελλάδα και σε real estate ελέγχοντας την εισηγμένη εταιρία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας PREMIA Properties, έχει σκοπό να μεταμορφώσει την ελληνική βιομηχανία κρασιού και εμφιαλωμένου νερού, συνδυάζοντας την επιδίωξη της ποιότητας με ένα παγκόσμιο όραμα.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την επένδυση στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ και τη συνεργασία μας με τον Ηλία Γεωργιάδη. Μαζί θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε εταιρίες με ιστορία οι οποίες παράγουν φυσικά προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το κρασί και το φυσικό μεταλλικό νερό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Από την πλευρά του, ο Ηλίας Γεωργιάδης, διευθύνων σύμβουλος της STERNER STENHUS και βασικός μέτοχος των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΩΝ, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καλωσορίζουμε την οικογένεια Αντετοκούνμπο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ που παράγουν και εμπορεύονται τα κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ και το νερό ΙΟΛΗ. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ενισχύεται ο στρατηγικός μας στόχος για τη διάδοση των ελληνικών προϊόντων όπως το κρασί σε διεθνές επίπεδο, καθώς και ο οινοτουρισμός στη χώρα μας».
Στα 100 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές κρασιού
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Αλλωστε, το ελληνικό κρασί, παρά τις εκτιμήσεις για μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως και 50% σε σχέση με πέρυσι και την «κυριαρχία» του χύμα προϊόντος στην εγχώρια αγορά, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ξένες αγορές, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν άνοδο κατά 20% την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, το 2022 οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού άγγιξαν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία, εκ των οποίων περίπου τα 57 εκατ. ευρώ προέρχονται από αγορές εντός της Ε.Ε. και τα 42 εκατ. ευρώ από τρίτες χώρες.
Σε όγκο, οι εξαγωγές ελληνικού οίνου κινούνται στους 30.000 τόνους, εκ των οποίων οι 22.000 τόνοι αποστέλλονται σε χώρες εντός της Ε.Ε. και οι 8.000 τόνοι προς τρίτες χώρες.
Οσον αφορά στους κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς, αυτοί είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Μείωση παραγωγής φέτος
Στον αντίποδα, πτωτική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει η παραγωγή κρασιού, που δεν αποκλείεται να πέσει ακόμα και κάτω από το 1 εκατ. εκατόλιτρα από τα 1,71 εκατ. που ήταν το 2022. Ωστόσο, η τιμή του εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά.
Σχετικά με την εγχώρια κατανάλωση, αν και για το 2023 δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία, την περίοδο 2021-2022 «επέστρεψε» στα κανονικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 2.803 χιλιάδες εκατόλιτρα (hl), που αντιστοιχούν περίπου σε 26,70 λίτρα ανά κάτοικο.