Παράλληλα, το ενδιαφέρον του κοινού στην ηλεκτρονική τραπεζική έχει μειώσει σημαντικά την ανάγκη για επίσκεψη στο ταμείο της τράπεζας, με αποτέλεσμα οι τέσσερις συστημικές να προχωρούν σε μειώσεις έως και «κατάργηση» των γκισέ σε κάποια καταστήματα. Ηδη το βλέπουμε να μπαίνει σε λειτουργία ή να σχεδιάζεται από την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Alpha Bank, που περιορίζουν το ωράριο πρόσβασης για συναλλαγές στα ταμεία.
Αν και σε μερίδα του κοινού το ταμείο είναι απαραίτητο, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, που δεν υπάρχει εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα, πλέον από τα ταμεία περνά λιγότερο από το 3% των συναλλαγών.
ΑΑΔΕ: Στην Αθήνα οι επικεφαλής των φορολογικών διοικήσεων των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ
Επιβαρύνσεις
Εδώ και μία πενταετία, οι τράπεζες έχουν αυξήσει σημαντικά τις χρεώσεις στα υποκαταστήματά τους, με αποτέλεσμα να «σπρώχνουν» το κοινό στις φθηνότερες ψηφιακές εναλλακτικές που προσφέρουν ή σε ένα από τα αυτόματα μηχανήματα πληρωμών (ΑΤΜ) που έχουν τοποθετήσει. Την ώρα που σε ένα γκισέ η πληρωμή ενός λογαριασμού ΔΕΚΟ μπορεί να έχει επιβάρυνση έως και 3 ευρώ, στην ίδια τράπεζα, αν κάνεις την ίδια πληρωμή μέσα από τη διαδικτυακή της πλατφόρμα, η χρέωση είναι 60 λεπτά. Παράλληλα, έχουν αυξήσει το όριο στα ποσά για τα οποία δέχονται συναλλαγές τα ταμεία, ενώ τα μηχανήματα αυτόματων πληρωμών έχουν μειώσει σημαντικά και τους χρόνους αναμονής, οπότε το κοινό φαίνεται πως έχει κάνει την επιλογή του.
Μεταβατικό στάδιο
Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν τα ταμεία είναι απαραίτητα για τις τράπεζες, καθώς σημαντική μερίδα του κοινού δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιλέξει τους άλλους τρόπους συναλλαγών. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα μεγάλο μεταβατικό στάδιο, με επέκταση της νέας πολιτικής είτε με ταμεία που θα έχουν μειωμένο ωράριο είτε με ταμεία σε επιλεγμένα καταστήματα. Μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται ότι από το σύνολο των περίπου 1.300 υποκαταστημάτων, έως και 50 από αυτά θα είναι χωρίς ταμείο και θα έχουν εξειδίκευση σε άλλου τύπου τραπεζικές υπηρεσίες. Οι γνώστες των εξελίξεων τονίζουν ότι έχουμε μπει στο τέλος της περιόδου απότομης συρρίκνωσης των δικτύων. Από το 2010 μέχρι σήμερα, πήγαμε από 3.743 καταστήματα σε περίπου 1.300, αλλά το σύνολο αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα 1.200. Η Τράπεζα Πειραιώς στην Ελλάδα αριθμεί περί τα 390 καταστήματα, η Εθνική Τράπεζα έχει περίπου 320, η Eurobank 300 και η Alpha Bank περί τα 274.
Τα ΑΤΜ
Παράλληλα, εκτός από τις αλλαγές στα ταμεία, αναμένονται εξελίξεις και στα ΑΤΜ. Τα περίπου 5.770 αυτόματα μηχανήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες έχουν φέτος καταγράψει σημαντική μείωση συναλλαγών, καθώς το κοινό έμαθε τις άμεσες πληρωμές, όμως το κόστος τους παραμένει μεγάλο. Εδώ αναμένεται μείωση των μηχανημάτων, ειδικά όσα είναι «off-site». Μέσα στο 2024 θα δούμε είτε την ενοποίηση του δικτύου για μείωση του συνολικού κόστους είτε την πώλησή του. Το τελευταίο το είδαμε να έχει γίνει με επιτυχία στα συστήματα αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών, κάτι που μείωσε το κόστος των τραπεζών, βάζοντας παράλληλα στα ταμεία τους και νέα κεφάλαια.