Μπορεί να έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για το πού θα φτάσει η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ και πόσο αυτό θα επηρεάσει νέους και παλαιούς δανειολήπτες, όμως το τραπεζικό σύστημα έχει σχέδιο διαχείρισης του κινδύνου και οι συνθήκες στην αγορά φέρνουν σταδιακή και… «λογική» αύξηση των επιτοκίων.
Με απλά λόγια, ο ανταγωνισμός, η μεγάλη κινητικότητα, ειδικά σε καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, και η προεξόφληση της ανόδου από τις τράπεζες είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που δεν θα αναμένεται να δούμε υπέρογκες αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται συχνά και από τις ίδιες τις τράπεζες, είναι ο βασικός χρηματοδότης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και βρίσκονται στην «καρδιά» των εξελίξεων, σε αυτό να προστεθεί ότι οι τράπεζες ευημερούν όταν ευημερεί η οικονομία, ενώ σε περιόδους κρίσεων, τα κέρδη τους συρρικνώνονται. Με αυτή τη βάση, όπως το θέτουν και οι τραπεζίτες, δεν σχεδιάζεται καμία απότομη αλλαγή πολιτικής που θα έφερνε σε δύσκολη θέση πρώτα τους δανειολήπτες και στη συνέχεια τις ίδιες τις τράπεζες, καθώς μία αύξηση του κόστους των μηνιαίων δόσεων ή μία μείωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μπορούσε να φέρει μία νέα γενιά κόκκινων δανείων, κάτι που κανείς δεν θέλει…
Εσοδα…
Στη συνέχεια, είναι η πολύ καλή θέση των συστημικών τραπεζών, όπως και τα επιπλέον έσοδα έως 800 εκατ. ευρώ που φέρνει η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ηδη καθώς ακόμα και 12 μήνες προ της ανακοίνωσης της αύξησης από την κ. Λαγκάρντ, υπήρχε διάχυτη σεναριολογία για τις τότε επικείμενες αυξήσεις και όλο το σύστημα προετοιμάστηκε. Τα επιτόκια έχουν ήδη αυξηθεί και στην ελληνική αγορά και δεν αναμένονται ανοδικές εκρήξεις το επόμενο διάστημα, αναλόγως και των εξελίξεων στη Φρανκφούρτη. Ηδη στην καρδιά της Ευρωτράπεζας υπάρχουν φωνές για συγκρατημένες κινήσεις, ώστε να μην ανοίξει η ΕΚΤ την πόρτα στην ύφεση της ευρωζώνης.
Παράλληλα, πλέον οι τράπεζες έχουν αυξημένα έσοδα και δανειοδοτούν με «μαξιλάρι» τις αρκετά αυξημένες καταθέσεις. Οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν περίπου 145 δισ. ευρώ συνολικά δάνεια, την ώρα που οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 206 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μεγάλο μπόνους για τις τράπεζες που μπορούν να συνεχίσουν την επεκτατική τους πολιτική. Εδώ βασίζεται και ακόμα ένας λόγος που δίνουν οι τραπεζικοί αναλυτές για τη συγκράτηση του κόστους των δανείων.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Ο ανταγωνισμός
Οι τράπεζες βλέπουν τα περιθώρια για νέες δανειοδοτήσεις στην ελληνική αγορά και όλες θέλουν το μεγαλύτερο δυνατόν κομμάτι από την «πίτα» της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια. Στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τους δανειολήπτες, καμία δεν θέλει να είναι η ακριβότερη. Το πεδίο με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό αυτό το διάστημα είναι αυτό των επιχειρηματικών. Γνώστες των εξελίξεων τονίζουν ότι περίπου το 85% των νέων δανείων που βγήκαν από τις τράπεζες τους πρώτους έξι μήνες του 2022 ήταν επιχειρηματικά. Αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται και στις συνθήκες που δημιουργεί στην αγορά ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο λειτουργικό κόστος που κάνει πολλούς να ψάχνουν νέα κεφάλαια κίνησης.
Προφανώς και αν δεν αλλάξει κάτι, οι τράπεζες είναι σε δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία και δεν θέλει κανείς να αλλάξει το δρόμο που έχει πάρει η αγορά. Χαρακτηριστικό ότι με την άνοδο κατά περίπου 30 μονάδες βάσεις στα επιχειρηματικά και κατά 12 μονάδες βάσης στα στεγαστικά έχουν ανεβάσει τα έσοδά τους κατά 81 εκατ. ευρώ και ειδικά τις εισπράξεις τόκων κατά 94 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και ανάσες… δροσιάς από σήμερα
Συντάξεις: Κοντά στο 7% οι αυξήσεις το 2023 [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα για τα ποσά]