Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3% είναι υπερδιπλάσια από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3% για το 2024 που κάνει η Commission για το σύνολο της ευρωζώνης στις θερινές της προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα. Στο συγκεκριμένο πακέτο προβλέψεων υπάρχει αναθεώρηση μόνο για τις μεγάλες οικονομίες. Συνεπώς, επίσημη πρόβλεψη της Επιτροπής για την Ελλάδα είναι αυτή που έκανε στις αρχές Μαΐου. Εκεί η πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ ήταν ότι θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2023 και κατά 1,9% το 2024.
Πακέτα μέτρων
Από τότε όμως μέχρι και σήμερα, εκτός από τις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, είχαμε την ανακοίνωση και θεσμοθέτηση μιας σειράς μόνιμων μέτρων με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων, τα οποία, εκτός από την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αυξάνουν και το ΑΕΠ. Ειδικότερα, με βάση το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, μέσα στο 2023 ελήφθησαν μέτρα αύξησης των εισοδημάτων ύψους 1,37 δισ. ευρώ, ενώ το 2024 θα ληφθούν μέτρα ύψους 2,14 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μέσω του οποίου αυξάνονται περαιτέρω τα εισοδήματα περίπου 660.000 υπαλλήλων κατά 10,5%. Δεν περιλαμβάνεται όμως η αύξηση του κατώτερου μισθού, που θα αποφασιστεί μέσα στον Απρίλιο, ούτε και για τους -λίγους έστω- που θα κατοχυρώσουν μέσα στο 2024 την πρώτη τριετία μετά το πάγωμα της αναδρομικής ωρίμανσης των εισοδημάτων από το 2012.
Απασχόληση
Ενας δεύτερος συντελεστής αύξησης του ΑΕΠ θα είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης. Η πρόβλεψη θέλει την ανεργία να υποχωρεί στο τέλος του χρόνου στο 11,2% από 12,4% το 2022, με προοπτική να μειωθεί περαιτέρω στο 10,6% στο τέλος του 2024. Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, η φετινή μείωση της ανεργίας αύξησε τον παρακρατούμενο φόρο των μισθωτών για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, που υπάρχουν στοιχεία, κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 2,8 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022.
Επενδύσεις
Εφορία: Τα 7 SOS για να γλιτώστε έξτρα φόρους πληρώνοντας ηλεκτρονικά
Στο επίσης κρίσιμο πεδίο των επενδύσεων, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι το ΠΔΕ, από τα 11,96 δισ. που είχε υπολογιστεί, θα μειωθεί φέτος στα 10,8 δισ. ευρώ λόγω του εκλογικού κύκλου, ο οποίος καθυστέρησε μια σειρά από διαδικασίες που αφορούν πληρωμές ή την ολοκλήρωση εν εξελίξει διαγωνισμών. Το 2024, όμως, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ θα αυξηθεί κατά 1,3 δισ. ευρώ, στα 12,1 δισ. ευρώ.
Μεγάλη ελπίδα και για τον επόμενο χρόνο -και όχι άδικα- θα αποτελέσει ο τομέας του τουρισμού, ο οποίος, παρά τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εβρο, Πήλιο και στις παραλιακές πόλεις της Θεσσαλίας, οδεύει φέτος προς ένα ρεκόρ εισπράξεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟ, οι εισπράξεις του τουριστικού κλάδου θα φτάσουν φέτος τα 19,1 δισ. ευρώ από 17,7 δισ. ευρώ το 2022 και 18,2 δισ. ευρώ το 2019, έτος «αναφοράς» πριν από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Το 2024 αναμένεται ότι θα είναι άλλο ένα έτος αύξησης των εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ, με το σύνολο να φτάνει τα 20,1 δισ. ευρώ.
Πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. € από το δάνειο του 2010
Το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή της δεύτερης διπλής δόσης ύψους 5,3 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο ύψους 32,3 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη (GLLF) μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου πήρε η Ελλάδα πριν λίγες μέρες από το EuroWorking Group.
Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. αποδέχθηκαν την πρόταση της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή χρέους παραπέμποντας το θέμα για μια -τυπική- συζήτηση στο Eurogroup στις 16 του μήνα, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.
Πιο ουσιαστικό βήμα θα είναι η επικύρωση του waiver από τον ESM. Με την ιδιότητά του ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, με συνολικά (συμπεριλαμβανομένων και των 140 δισ. από τον προκάτοχό του, το EFSF), ο 230 δισ. ευρώ Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να αποποιηθεί και επίσημα του δικαιώματός του να διεκδικήσει την πρόωρη αποπληρωμή και των δικών του δανείων. Ωστόσο, και αυτή η διαδικασία, παρότι είναι απαραίτητη, είναι τυπική. Και τούτο διότι το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η δόση θα αποπληρωθεί σε όλα τα κράτη-μέλη που δάνεισαν την Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου, όταν πλέον η χώρα μας θα έχει ανακτήσει και επίσημα την επενδυτική βαθμίδα μετά τις αξιολογήσεις της S&P στις 20 Οκτωβρίου και της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.