Στόχος της συνεργασίας Νορβηγίας και Ελλάδας είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μπορούν να συμπληρωθούν με «πράσινες» ενεργειακές λύσεις.
Αναλυτικότερα, στην απόφαση που υπογράφει ο γενικός,γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, σημειώνονται τα εξής:
«Στόχος της συνεργασίας Νορβηγίας και Ελλάδας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι τρέχουσες δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα μπορούν να συμπληρωθούν με «πράσινες» ενεργειακές λύσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς α) δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και β) υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της μεταμόρφωσης του νορβηγικού τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, και εφαρμογή τεχνικών και διδαγμάτων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα.
Συγκεκριμένα:
– Διερεύνηση βέλτιστων πρακτικών και διδαγμάτων που αποκομίστηκαν κατά τον μετασχηματισμό της νορβηγικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
– Επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της ελληνικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και των σχετιζόμενων κινδύνων και ευκαιριών πριν από την ενεργειακή μετάβαση.
– Ανάλυση της εφαρμοσιμότητας των μαθημάτων στη Νορβηγία στην ελληνική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου καιπροτεινόμενες λύσεις για αποτελεσματική μεταφορά γνώσεων και τεχνολογίας».
Πώς θα υλόποιηθεί το έργο
Το έργο θα καθοδηγείται από μια ομάδα εργασίας, η οποία θα δημιουργηθεί στην αρχή του έργου, και θα αποτελείται από επιστήμονες της ΕΔΕΥ και του SINTEF, καθώς και έναν Νορβηγό ερευνητή. Αυτή η ομάδα θα συντονίζει τη διοργάνωση τακτικών συναντήσεων στις οποίες θα συμμετέχουν τοπικοί φορείς (όπως εκπρόσωποι της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εταιρείες τεχνολογίας και υπηρεσιών που συμμετέχουν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκπρόσωποι υπουργείων και τοπικών αρχών). Αυτές οι συναντήσεις θα είναι ουσιαστικά η κινητήρια δύναμη του έργου, όπου οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης θα διευκολύνονται με σκοπό τη συγκέντρωση των απόψεων και των γνώσεων των συμμετεχόντων. Τα συμπεράσματα από αυτές τις συναντήσεις θα συγκεντρωθούν και θα αναλυθούν κατά περίπτωση.
Η ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2022 και η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης του ΧΜ ΕΟΧ ανέρχεται σε 39.660 ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα
Το κερδισμένο στοίχημα των δημόσιων ΙΕΚ – Κεραμέως: «Πιστεύουμε πολύ στην επαγγελματική εκπαίδευση»
Στο κενό… η προσπάθεια να εμπλέξουν κυβέρνηση και ΕΥΠ με τους «κοριούς»
Καιρός: Πού θα δείξει πάλι 40 το θερμόμετρο – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε δύο περιοχές
Fuel pass 2: Oλα τα μυστικά – Δικαιούχοι, ποσά, και διαδικασία – Πότε και ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση
S&P: Η Ουκρανία θα κηρύξει στάση πληρωμών άμεσα – Ο πόλεμος έχει τσακίσει την οικονομία της