Πρόκειται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις της συγκεκριμένης χρήσης είτε λίγο πριν από τις 22 Ιανουαρίου 2016 είτε μέσα στο τετραήμερο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016, κατόπιν συνεχών παρατάσεων που είχε δώσει η λειτουργούσα τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στην προθεσμία υποβολής των καταστάσεων αυτών. Αιτία των επανειλημμένων παρατάσεων ήταν τα πολλαπλά τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε τότε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των καταστάσεων.
Από τα δελτία Τύπου της λειτουργούσας τότε ΓΓΔΕ, καθώς και από ενημερώσεις συλλόγων λογιστών, είχε γίνει σαφές προς τον κλάδο των λογιστών ότι η ΓΓΔΕ είχε χορηγήσει σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25-1-2016 για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσεως του 2014.
Ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε η απαραίτητη απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, με αποτέλεσμα, σήμερα, οι ΔΟΥ να καταλογίζουν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016! Το τραγικό είναι ότι ακόμη και επιχειρήσεις οι οποίες είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα, λίγο πριν από τις 22 Ιανουαρίου 2016, τις συγκεντρωτικές, θεωρήθηκε ότι τις υπέβαλαν μετά την ημερομηνία αυτή, εκπρόθεσμα!
Ο ρυθμός αποστολής και επιδόσεως των προστίμων είναι, κυριολεκτικά, καταιγιστικός, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους παραγράφεται το δικαίωμα της φορολογικής αρχής για τον έλεγχο των υποθέσεων της χρήσης του 2014. Τα ποσά των προστίμων ανέρχονται συνήθως σε 400 ή ακόμη και σε 800 ευρώ.
«Σπίτι μου 2»: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις και κριτήρια – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Ηδη 6 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και 2 του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τροπολογίες για τη διαγραφή των αδίκως επιβληθέντων προστίμων ενώ η ηγεσία του υπ. Οικονομικών επεξεργάζεται το θέμα.
Κορωνοϊός: Με το… σταγονόμετρο τα σημάδια ύφεσης – Ανησυχία για έξι περιοχές
Αυξήσεις έως και 10,43% στους μισθούς από το 2021 [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]