Σημειώνεται ότι η αραβική χώρα συμμετείχε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με αποστολή 60 περίπου φορέων του κρατικού και ιδιωτικού τομέα. Βασικός στόχος ήταν να αναδειχθεί στο έπακρο η οικονομική πρόοδος των ΗΑΕ, τα τελευταία τεχνολογικά προϊόντα στα οποία έχει εστιάσει ιδιαιτέρως το κράτος, καθώς και οι νέοι τομείς δραστηριοποίησης της οικονομίας.
Τομείς συνεργασίας
Οπως σημείωσε στον «Ε.Τ.» ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Abdulla Bin Touq Al Marr, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να αναπτύξουν πρωτοβουλία περίπου 4,22 δισ. δολαρίων για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε τομείς όπως οι υποδομές, οι ανανεώσιμες και νέες πηγές ενέργειας, η υγειονομική περίθαλψη, ο φαρμακευτικός τομέας, τα τρόφιμα και η γεωργία και η υλικοτεχνική υποστήριξη (logistics). Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΑΕ πρόσθεσε ότι στόχος της συμμετοχής των ΗΑΕ στην 86η ΔΕΘ ήταν η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις επιχειρηματικές κοινότητες της Ελλάδας, των Βαλκανίων και του συνόλου των ευρωπαϊκών αγορών, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και στις αμοιβαίες επενδύσεις στα ΗΑΕ και στις χώρες αυτές.
O κ. Abdulla Bin Touq Al Marr διευκρινίζει ότι η συμμετοχή των ΗΑΕ στην έκθεση εστίασε και στην ανάδειξη του ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας του και της πληθώρας των διαθέσιμων επενδυτικών ευκαιριών σε όλους τους οικονομικούς της τομείς , ειδικότερα σε αυτούς της νέας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού τομέα, σύμφωνα με το όραμα των ΗΑΕ για ένα μέλλον με ποικιλόμορφη και βιώσιμη οικονομία. Καταλήγοντας είπε: «Στόχος των ΗΑΕ είναι να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη οικονομία που βασίζεται στη γνώση, καθώς και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παγκόσμιας κλάσης» ενώ επισημαίνεται ότι επενδύουν συστηματικά στη δημιουργία ενός κορυφαίου πλαισίου για τις επιχειρήσεις πληροφορικής (ΙΤ) / τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών με σκοπό τη δημιουργία του καλύτερου δυνατού οικοσυστήματος τεχνολογικών επενδύσεων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις ΜΜΕ και τις πολυεθνικές εταιρίες.
Κίνητρα
Ακολούθως ο κ. Rashed Abdul Kareem Al Blooshi, Undersecretary Department of Economic Development – Abu Dhabi, μιλώντας στον «Ε.Τ.» για την οικονομία της χώρας του, τόνισε: «Kατά κύριο λόγο, την τελευταία 15ετία εστιάζουμε στην ισχυρή βιομηχανία. Και πιο συγκεκριμένα στη βιομηχανία του χάλυβα και του αλουμινίου. Επίσης στη στρατηγική μας εργαλειοθήκη δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μελλοντικές βιομηχανίες, τις πιστεύουμε πολύ και εστιάζουμε σε αυτές. Οπως για παράδειγμα η τεχνολογία του υδρογόνου, της ιατρικής και ό,τι αφορά στο Διάστημα. Αυτοί οι κλάδοι θα έχουν σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον. Για εμάς είναι το επίκεντρο και για αυτό επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να τους προσελκύσουμε και να τους χτίσουμε».
Απαντώντας για τα επενδυτικά κίνητρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Undersecretary Department of Economic Development – Abu Dhabi δήλωσε: «Τα κίνητρα που υπάρχουν στη χώρα μας, για να επενδύσει κάποιος, είναι πολλά! Πόσω μάλλον για τους Ελληνες. Το οικονομικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, η συνολική αγορά δημιουργεί εκπληκτικά δυνατό έδαφος για εισαγωγές και εξαγωγές, τα ποσοστά χρηματοδότησης φτάνουν στο 3,99% ακόμα και σε πολύ νεαρές ηλικίες. Η τεχνογνωσία επίσης και η τεχνολογία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό».
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Και συνέχισε πως «Τα ΗΑΕ ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα και επιβάλλουν κανονισμούς που απαγορεύουν τα μονοπώλια, διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, αλλά και λογικά ενεργειακά τιμολόγια, οικονομική διαφοροποίηση και αγοραστική δύναμη. Για την οικοδόμηση της μελλοντικής οικονομίας τους τα ΗΑΕ επιθυμούν την προσέλκυση επιχειρηματιών και νεοφυών επιχειρήσεων από τον τομέα της τεχνολογίας παγκοσμίως, ενώ η χώρα προσφέρει ένα φιλόξενο επιχειρηματικό κλίμα και διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων κρατών. Επιπλέον, τα ΗΑΕ διαθέτουν ένα ελκυστικό περιβάλλον χαμηλής φορολογίας, το οποίο ενθαρρύνει την καινοτομία σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Μεταξύ των ελκυστικών επενδυτικών πρωτοβουλιών που είναι διαθέσιμες στα ΗΑΕ συμπεριλαμβάνοντας τα εξής: έως 100% ξένη ιδιοκτησία στις ελεύθερες ζώνες, 100% ξένη ιδιοκτησία σε όλους τους οικονομικούς τομείς, με εξαίρεση έναν περιορισμένο αριθμό στρατηγικών οικονομικών δραστηριοτήτων και ισόποσο ποσοστό για επαναπατρισμό κερδών, βίζα διαμονής δεκαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανανέωσης, ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά έξοδα, υψηλά επίπεδα ρευστότητας και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, κανέναν συναλλαγματικό έλεγχο, χαμηλούς τελωνειακούς δασμούς (από 0 έως 5% για σχεδόν όλα τα εμπορεύματα) και ευέλικτο περιβάλλον χαμηλής φορολογίας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιβολή φόρου στα εταιρικά κέρδη ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2023».
Ευνοϊκό κλίμα
Στο καίριο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ ανέφερε ότι: «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι αδιαμφισβήτητα εξαιρετικές και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασίες σε κάθε τομέα είναι πάρα πολλές. «Θα έλεγα πως βιώνουμε μία ισχυρή δυναμική στρατηγικών σχέσεων, με ποικίλες επισκέψεις και των δύο πλευρών στις αντίστοιχες χώρες, με κοινή κατανόηση και ένα έδαφος γόνιμο και αισιόδοξο στην ανάπτυξη περαιτέρω επενδύσεων στον τουρισμό, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στη βιομηχανία».
Ειδήσεις σήμερα
Δένδιας: Τα ελληνοτουρκικά θα λυθούν αν η Τουρκία αποδεχθεί την UNCLOS
Ευρυτανία: Κρίσιμες ώρες για τον εντοπισμό της 48χρονης – Αυξάνονται οι φόβοι για αυτοκτονία
Ιταλία: Ανησυχία στην Ευρώπη για την άνοδο Μελόνι – Σαλβίνι στην εξουσία