Το ΥΠΕΘΟ θα πρέπει να πετύχει να συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων και την υλοποίηση παρεμβάσεων που έχει δρομολογήσει και σκοπεύει να εφαρμόσει από τον επόμενο χρόνο για διεύρυνση του μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο, αλλά και το πακέτο προσλήψεων την επόμενη χρονιά.
Τα μέτρα
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο δημοσιονομικές χώρος για νέες παρεμβάσεις τον επόμενο χρόνο είναι περίπου 1,23 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 880 εκατ. έχουν κατανεμηθεί ήδη σε μέτρα και έχουν ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Τα γνωστά πια μέτρα αφορούν:
* Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%
* Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
* Τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες
* Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος
* Την αύξηση των συντάξεων, με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο
* Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Επιπλέον χώρος
Πρόσφατα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι βρέθηκε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους 350 εκατ. ευρώ , ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιηθεί για ελαφρύνσεις όπως, για παράδειγμα, τη μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία αντί για 0,5% θα γίνει για τον επόμενο χρόνο 1% .Αλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στο θέμα, τονίζοντας ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού παρά της μειώσεις προηγούμενων ετών είναι ακόμη πολύ υψηλές.
Το ερωτηματικό είναι αν οι Βρυξέλλες θα αποδεχθούν ως έχουν τους ελληνικούς υπολογισμούς ή θα περιορίσουν τα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις.
Οι παρεμβάσεις προς την κοινωνία
Παράλληλα, βέβαια, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και αναμένεται να νομοθετήσει έως το φθινόπωρο μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν και δημοσιονομικό κόστος.
Η πρώτη από αυτές, είναι η οριστικοποίηση ενός νομοσχεδίου για τη στήριξη της οικογένειας, με κίνητρα σε νέες αλλά και υφιστάμενες οικογένειες. Τα κίνητρα είναι ένα πλέγμα φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και δημιουργία υποδομών, τα οποία θα επιτρέψουν στις νέες μητέρες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.
Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αυτού, αφορά στη συνέχιση του προγράμματος «Σπίτι μου» με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων και σε ζευγάρια ηλικίας μέχρι 50 ετών. Το νέο αυτό πρόγραμμα, θα χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 2 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας .
Μια τρίτη παρέμβαση, αφορά τη διεύρυνση του μπόνους παραγωγικότητας για το Δημόσιο, που θα φτάνει το 15% των ετήσιων αποδοχών όσων θα συμμετέχουν στην εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων, οι οποίοι θα τεθούν από την αρχή της επόμενης χρονιάς.
Κρίσιμο κεφάλαιο ήταν και παραμένει το θέμα των προσλήψεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία και κυρίως η Υγεία, όπου εντοπίζονται σε πάγια βάση μεγάλες ελλείψεις. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών, ενώ ακόμη εκκρεμούν λόγω ΑΣΕΠ 6.500 προσλήψεις στην Υγεία.
Από την άλλη, οι Βρυξέλλες έχουν εντοπίσει ότι το μισθολογικό κονδύλι του Δημοσίου είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και προειδοποιούν για πιστή εφαρμογή του κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε μια αποχώρηση.
Οι στόχοι για ανάπτυξη, χρέος και πλεόνασμα
Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και το πλάνο των στόχων που έχει θέσει για τον επόμενο χρόνο. Ως γνωστόν, το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025 έχει θέσει τον πήχη για την ανάπτυξη στο 2,6% για τον επόμενο χρόνο, από 2,5% που αναμένεται να φτάσει φέτος. Ο βασικός δημοσιονομικός στόχος θα είναι η συνέχιση της μείωσης του χρέους. Η πρόβλεψη θέλει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μειωθεί τον επόμενο χρόνο στο 145,6%, από 152,7% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του χρόνου. Αυτό θα συνοδευτεί από πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ ή και υψηλότερο ανάλογα με την πορεία των δημοσίων εσόδων.