Αποκάλυψη που έφερε σε δεινή θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που ξέρει ότι χωρίς το ποσοστό του κ. Βαρουφάκη δεν μπορεί να ελπίζει σε συγκυβέρνηση αλλά από το ΜέΡΑ 25 όχι μόνο δεν αρνούνται την επιστροφή στο 2015 αλλά επιμένουν σε αυτή.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο OPEN, όταν ρωτήθηκε αν με την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που προτείνει θα γυρίσουμε στη δραχμή απάντησε «ελπίζω πως όχι αλλά μία κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες», ενώ για το σχέδιο «Δήμητρα» είπε ότι «λέμε ξεκάθαρα, αν χρειαστεί -ελπίζουμε να μην χρειαστεί-, σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι τράπεζες από μόνες τους ή τις κλείσει η Φρανκφούρτη, όπως έκανε το 2015, να υπάρχει ένα σύστημα πληρωμών-συναλλαγών το οποίο να μπορεί να μειώσει το κόστος της μετάβασης».
Πιο αποκαλυπτικός ήταν ο εκπρόσωπος Τύπος του κόμματος Ερικ-Μιλτιάδης Εντμαν ο οποίος μιλώντας στο MEGA αναφερόμενος στο σχέδιο να κλείσουν οι τράπεζες είπε: «Υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Και γι’ αυτό θα είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε τη ρήξη, η οποία δεν έγινε ποτέ το 2015.Το να βγεις από την ευρωζώνη, τόσες χώρες στην Ευρώπη δεν είναι στην ευρωζώνη και παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Eνωση».
Αναφορα στην αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε: “ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να συγκυβερνήσει με αυτούς που έκλεισαν τις τράπεζες και θέλουν να πληρώνουμε με «Δήμητρες»”.
Αυτό είναι το σχέδιο «Δήμητρα» για έξοδο από το ευρώ – Η πλατφόρμα Βαρουφάκη και η συγκυβέρνηση ηττημένων με Τσίπρα φέρνει όλεθρο αλά 2015
H συγκυβέρνηση ηττημένων δεν θα αποτελέσει μόνο μία πολιτική τερατογένεση αλλά θα δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής καταστροφής με σχέδιο για έξοδο από το ευρώ.
Η προοπτική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» περνά μόνο μέσα από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, οπότε έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα αντιδράσουν στις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Η ατζέντα του Γιάνη Βαρουφάκη είναι συγκεκριμένη προς αυτή την κατεύθυνση, όσο κι αν προσπαθούν υποκριτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μιλούν για κυβέρνηση συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡα25 Ερικ Εντμαντ δήλωσε ξεκάθαρα για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες από την οικονομική πολιτική που προτείνει το κόμμα του: «Ναι, υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν βγήκαμε ποτέ από τα μνημόνια. Ή είναι χαρακτηριστικό ανεξάρτητων χώρων να τους κλείνουν τις τράπεζες ξένοι; Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 είναι ξεκάθαρο: ο δρόμος προς την ελπίδα απαιτεί τη ρήξη, η οποία, αν οδηγήσει στο κλείσιμο των τραπεζών από τις Βρυξέλλες που μας καταδυναστεύουν, θα είμαστε προετοιμασμένοι με το σχέδιο ΔΗΜΗΤΡΑ».
Τι όμως αφορά αυτό το σχέδιο; Το ανέπτυξε αναλυτικά ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δημόσια παρουσίαση σχεδόν ένα χρόνο πριν, στις 16 Απριλίου 2022.
» Πρώτον υποχρέωση αποδοχής μονάδων «Δήμητρας».
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
» Δεύτερον με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τραπέζης της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής.
» Τρίτον εκτύπωση μονάδων Δήμητρας σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων.
Οι τράπεζες κλείνουν για ένα τριήμερο και μετατρέπουν τα τραπεζικά τους συστήματα σε μονάδες Δήμητρα. Τα χάρτινα ευρώ γίνονται το ξένο συνάλλαγμα της χώρας. Με ένα νόμο στη Βουλή όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη μετατρέπονται σε μονάδες Δήμητρα και τότε αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση γιατί, όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, όλοι «θα ξέρουν ουκ αν λάβεις ευρώ από κάποιον που δεν έχει ευρώ. Αυτό είναι το σχέδιο εάν χρειαστεί να βγούμε έξω από το ευρώ. Στόχος μας δεν είναι να βγούμε, αλλά να έχουμε την έξοδο», είχε επισημάνει ο κ. Βαρουφάκης.
Επιπλέον, το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει αναλυτικά ότι το σύστημα «ΔΗΜΗΤΡΑ» έρχεται να δώσει λύση σε ένα πλέγμα προβλημάτων και περιορισμών που αντιμετωπίζει το Ελληνικό Δημόσιο, προσφέροντάς του βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα και σημαντικές φοροαπαλλαγές στους πολίτες, καθώς και δωρεάν συναλλαγές με το Δημόσιο, αλλά και μεταξύ των ιδιωτών.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το σύστημα “ΔΗΜΗΤΡΑ” δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ακριβώς επειδή παρέχει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας. Συγκεκριμένα, προτείνουμε στην πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, στο πλαίσιο του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου “ΔΗΜΗΤΡΑ”, παροχή μεταβιβάσιμων ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων (που αποσβένουν μελλοντικούς φόρους ύψους 10% των ετήσιων εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης) σε ευάλωτους πολίτες για αγορές βασικών αγαθών (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορικά κόστη, εξοπλισμός κ.λπ.) και ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
Αμοιβαία οφέλη από τις συναλλαγές με το Δημόσιο και μεταξύ ιδιωτών: Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου “ΔΗΜΗΤΡΑ”».
Δείτε το βίντεο
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Το προτεινόμενο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΜέΡΑ25, με το προτεινόμενο νέο σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών εξασφαλίζεται η δυνατότητα:
- άμεσης ακύρωσης των αμοιβαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπως και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο ή και μεταξύ τους,
● αμοιβαίων ωφελειών Δημοσίου και ιδιωτών, στον βαθμό που το Δημόσιο θα είναι σε θέση να δανείζεται απευθείας από τους πολίτες, με αντάλλαγμα σημαντικές φοροαπαλλαγές, και
● δωρεάν συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και, με αυτόν τον τρόπο, άσκηση πίεσης στις τράπεζες να μειώσουν το κόστος των συναλλαγών.
» Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής:
- Ιδρύεται και εντάσσεται στη νέα Γενική Γραμματεία Φορολογικού Λογισμικού του υπουργείου Οικονομικών το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ).
● Για κάθε ΑΦΜ (νομικού ή φυσικού προσώπου) το ΣΔΗΣΙΔ-ΔΗΜΗΤΡΑ δημιουργεί αυτομάτως έναν Λογαριασμό Δημοσιονομικής Πίστωσης (ΛΔΠ) και παρέχει στον κάτοχό του σχετικό κλειδάριθμο ασφάλειας (PIN).
● Οι ιδιώτες δύνανται να αποπληρώνουν φόρους ή εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο, μεταφέροντας σε αυτό ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
● Οι ιδιώτες δύνανται να μεταφέρουν, κατά το δοκούν, ποσά από τον προσωπικό τους ΛΔΠ σε ΛΠΔ άλλων ιδιωτών, κάνοντας χρήση του κλειδάριθμου ασφάλειας (PIN).
● Το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να πιστώσει συγκεκριμένο ποσό σε ΛΔΠ (π.χ. έκτακτη ενίσχυση).
● Στην περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς ιδιώτη, ο ιδιώτης μπορεί, αν το επιλέξει, να πληρωθεί άμεσα μέσω πίστωσης του σχετικού ΛΔΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, δικαιούται να αναμένει να πληρωθεί με τον συμβατικό τρόπο.
● Αν ιδιώτες μεταφέρουν χρηματικά ποσά στον ΛΔΠ τους, χωρίς να τα χρησιμοποιήσουν για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, αυτά τα ποσά μπορούν να αποσβέσουν φόρους μεγαλύτερους σε αξία από τα ποσά αυτά, σε ποσοστό που ορίζει το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο αντιστοιχεί στο ποσοστό φοροαπαλλαγής λόγω, ουσιαστικά, εθελοντικής προπληρωμής φόρου.
ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Μοντέλο που θυμίζει τα… IOUs του 2015
Τι είναι οι μεταβιβάσιμες ψηφιακές δημοσιονομικές μονάδες;
Πρόκειται για ψηφιακούς τίτλους έκδοσης του Δημοσίου που αποσβένουν φόρους.
Πρόκειται για παράλληλο ψηφιακό νόμισμα;
Δεν πρόκειται επ’ ουδενί για νόμισμα αλλά για τίτλους του Δημοσίου που έχουν το χαρακτηριστικό να αποπληρώνουν φόρους και για αυτό χρήσιμους σε όσους έχουν υποχρεώσεις προς την εφορία, δηλαδή σε όλους.
Ζημιώνεται το κράτος από τη δημιουργία των ψηφιακών δημοσιονομικών μονάδων; Αν ναι, πώς θα καλύψει αυτή τη ζημία;
Το κράτος δεν ζημιώνεται σε τελική ανάλυση με αυτόν τον μηχανισμό, επειδή στην πραγματικότητα του προσδίδει βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας για στοχευμένες παρεμβάσεις που συγκρατούν την ύφεση και δημιουργούν οικονομική δραστηριότητα.
Πώς θα διατίθενται οι ρευστές ψηφιακές μονάδες στους πολίτες;
Ηλεκτρονικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού που διατηρεί ο καθένας μας στο ΤAXIS και αντίστοιχων χρεωστικών καρτών.
Οι επιχειρήσεις πώς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τις ψηφιακές μονάδες;
Αποπληρώνοντας φόρους και ανταλλάσσοντάς τες με προμηθευτές τους που επίσης έχουν φορολογικές υποχρεώσεις.