Η νέα αυτή εφαρμογή είναι από χθες διαθέσιμη σε κινητά και τάμπλετ και το μόνο που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να τη «φορτώσουν» στην συσκευή τους, επιλέγοντας ανάλογα με τον τύπο της συσκευής μία από τις δύο παρακάτω διευθύνσεις:
*Για συσκευές με λογισμικό Αndroid, επιλέγουν τη διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.gov.myergani
* Για συσκευές με λογισμικό iOS, επιλέγουν τη διθεύθυνση https://apps.apple.com/us/app/myergani/id1624483175
Δυνατότητες
Η χρήση του myΕrgani γίνεται ως εξής:
* Την πρώτη φορά που ο εργαζόμενος θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή είναι απαραίτητο να γίνει αυθεντικοποίηση με χρήση των κωδικών πρόσβασης Τaxisnet.
* Με την είσοδο στην εφαρμογή ανοίγει η καρτέλα του που περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ) και το εικονίδιο Αποσύνδεσης.
* Μέσω της οθόνης «Εργοδότες», ο εργαζόμενος έχει πρόσβαση σε όλους τους εργοδότες όπου έχει απασχοληθεί (εφόσον η σχέση εργασίας έχει δηλωθεί στην Εργάνη). Οι εργοδότες είναι ομαδοποιημένοι σε δύο κατηγορίες: Ενεργός και Παλαιότερος. Επιλέγοντας κάποιον από τους εργοδότες, προβάλλονται αναλυτικά στοιχεία του εργοδότη και της σχέσης εργασίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία στην Εργάνη.
* Μέσω της οθόνης «Δηλώσεις» οι εργαζόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν αναζήτηση για έναν ή περισσότερους τύπους Δήλωσης, δηλαδή για Εντυπα που έχουν υποβληθεί στο σύστημα Εργάνη, επιλέγοντας μια από τις κατηγορίες που εμφανίζονται (πρόσληψη, άδειες, έναρξη και λήξη απασχόλησης κ.ά.).
* Μέσω της οθόνης «Πληρωμές» οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληρωμές που έχουν γίνει από το υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια των μέτρων COVID-19 (π.χ. αναστολές, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κ.ά.). Η ενότητα αυτή είναι αμιγώς ενημερωτική και ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει μόνο σε συνοπτική μορφή τα στοιχεία της κάθε πληρωμής.
Εγγύηση
«Το MyErgani και η Ψηφιακή Κάρτα αποτελούν στην πράξη εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου, αλλά και των υπερωριών των εργαζομένων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι για το σκοπό αυτόν «αξιοποιούμε τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, ώστε κανένας πια να μην μπορεί να “κλέβει” τις ώρες δουλειάς τους».
Για 10 χρόνια το ωράριο στην ψηφιακή κάρτα
Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ξεκινά από τον Ιούλιο για τους μισθωτούς με οποιαδήποτε σχέση και μορφή εργασίας που απασχολούνται σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με προσωπικό άνω των 250 ατόμων. Από τις αρχές του 2023 η ψηφιακή κάρτα θα περάσει σε όλες τις επιχειρήσεις, ακόμη και αν απασχολούν 1 εργαζόμενο.
Η απόφαση για την ψηφιακή κάρτα προβλέπει ότι τα στοιχεία για το ωράριο εργασίας θα τηρούνται από τις επιχειρήσεις μέχρι και 10 χρόνια, για να έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι, ενώ στην Εργάνη μέχρι 6 χρόνια.
Κατά το πρώτο στάδιο, οι εργοδότες-επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ ενεργοποιούν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας για όλους τους εργαζομένους τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού, από 1ης/6/2022 έως και 30/6/2022, παράλληλα με την απογραφική διαδικασία των εργαζομένων που απασχολούν.
Καταγραφή
Από την ημερομηνία υποχρεωτικής ενεργοποίησης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας οι εργοδότες υποχρεούνται να τηρούν σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με καταγραφή της πραγματικής έναρξης και λήξης της απασχόλησης των εργαζομένων τους.
Σε περίπτωση που επέλθει γεγονός ανωτέρας βίας, το οποίο εμποδίζει τη λειτουργία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να ειδοποιήσει την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.
Η παράλειψη υποβολής στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένων σε σχέση με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης τους αποτελεί κριτήριο ελέγχου από το ΣΕΠΕ.
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κάνουν απογραφή εργαζομένων από 1ης Οκτωβρίου ως 30 Νοεμβρίου 2022, ώστε από 1ης/1/2023 να είναι έτοιμες για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2022-ΕΠΑΛ: Οι απαντήσεις και ο σχολιασμός στα Νέα Ελληνικά
Βενζίνη – Σοκάρει η Ζάγκα: «Θέλετε όταν βγω να με χτυπήσει αυτοκίνητο;»
Πανελλήνιες 2022 – ΕΠΑΛ: Αυτά είναι τα θέματα στα Νέα Ελληνικά