Δεδομένου ότι πρόκειται για την πρώτη, σε εθνικό επίπεδο, προσπάθεια μετατροπής μιας Ατυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ), το έργο αναμένεται να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις (π.χ. Καλοχώρι Θεσσαλονίκης).
Μάλιστα, θα λάβει χώρα σε ένα κομβικό σημείο, πολύ κοντά στην Αθήνα, με προνομιακή θέση επί της ΠΑΘΕ (δίκτυο αυτοκινητοδρόμων: Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) και θα υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης τόσο με το λιμάνι του Πειραιά όσο και με αυτό της Χαλκίδας.
Δραστηριότητα
Αξίζει να επισημανθεί πως στην ΑΒΣ Οινοφύτων δραστηριοποιούνται πάνω από 300 βιομηχανίες (με περισσότερους από 15.000 εργαζομένους), οι οποίες αντιπροσωπεύουν άνω του 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας. Ο κύκλος εργασιών τους αντιστοιχεί περίπου στο 3,5% του εθνικού ΑΕΠ και οι εξαγωγές τους ισοδυναμούν με το 1,5% περίπου (στοιχεία 2020).
Τα βήματα
Στα διαδικαστικά, για να καταστεί… πράξη το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης απαιτούνται οι εξής ενέργειες:
1 Σύνταξη αναγκαίων μελετών [τεχνικής οργάνωσης, δηλαδή προκαταρκτικής πολεοδομικής, λειτουργικού σχεδιασμού έργων υποδομής, βιωσιμότητας (business plan), περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ.] για την υποβολή φακέλου – αίτησης ανάπτυξης του Πάρκου προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ).
2 Πολεοδομική μελέτη.
3 Πράξη Εφαρμογής.
4 Εργα Υποδομής, όπως σύστημα ύδρευσης (Μονάδα Επεξεργασίας Νερού και δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο αποχέτευσης υγρών αποβλήτων και Μονάδα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, οδοποιία κ.λπ.).
«Εμπλεκόμενοι»
Το έργο εκτελείται από εταιρία ειδικού σκοπού, την Εταιρία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Tetra Pak® και Κρι Κρι σε στρατηγική συνεργασία για την επέκταση της παραγωγής γιαουρτιού στην Ελλάδα
Αρχικοί μέτοχοι της ΕΑΝΕΠ είναι η ΕΤΒΑΒΙΠΕ, οι εγκατεστημένες στην ΑΒΣ Οινοφύτων εταιρίες ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΣΥΜΕΤΑΛ, η GOLDAIR και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΝΕΠ, στη βάση συμφωνίας των μετόχων, συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ως πρόεδρος, καθώς και ο δήμαρχος Τανάγρας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) ως μέλη.
Ο προϋπολογισμός των τεχνικών έργων υποδομής του πάρκου ανέρχεται σε 116 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα προέλθει από ίδια κεφάλαια των μετόχων, εισφορές των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και ιδιοκτητών γης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού θεσμικού πλαισίου, δανεισμό και ενδεχομένως επιχορήγηση μέσω οικονομικών μηχανισμών και προγραμμάτων.
ΑΡΙΘΜΟΙ
300 βιομηχανίες δραστηριοποιούνται στην ΑΒΣ Οινοφύτων
15.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις αυτές
3,5% του ΑΕΠ ο κύκλος εργασιών που πραγματοποιείται
Ανδρέας Λουκάτος: Οφέλη για οικονομία,περιβάλλον και κοινωνία
Ο αντιπρόεδρος β’ και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Α.Ε. (ΕΑΝΕΠ Ο.Α. Α.Ε.), Ανδρέας Λουκάτος, μίλησε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής για τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου. Στα βασικότερα, ανά κατηγορία, συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:
* Περιβαλλοντικά: Πολεοδομική οργάνωση, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων τεχνικών έργων υποδομής (ιδίως της Μονάδας Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων) για την περιβαλλοντική και τη λειτουργική εξυγίανση της περιοχής. Στόχος είναι η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας Υγείας και η μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή.
* Αναπτυξιακά: Δημιουργία και λειτουργία ενός οργανωμένου υποδοχέα βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργική και την παραγωγική αναβάθμιση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ώστε να ενισχυθούν η συμμετοχή της βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής στο εθνικό ΑΕΠ και η εξωστρέφεια, ο ψηφιακός και ο πράσινος μετασχηματισμός και η στροφή προς την κυκλική οικονομία των βιομηχανιών και επιχειρήσεων της περιοχής.
* Κοινωνικά: Τόσο με τη δημιουργία νέων βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις όσο και με ευρύτερες πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική πορεία της περιοχής.
Φάνης Σπανός στον «Ε.Τ.» της Κυριακής: «Ο μεγαλύτερος αναπτυξιακός στόχος»
«Ανάπτυξη και περιβάλλον δεν είναι αντίπαλοι. Είναι -και πρέπει να είναι- συνοδοιπόροι. Με αυτήν τη δομική αντίληψη καταφέραμε, από την προηγούμενη θητεία μας με τον Κώστα Μπακογιάννη, να πετύχουμε τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την κατάκτηση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού στόχου.
Η μετατροπή της Ατυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης των Οινοφύτων σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο είναι μια κορυφαία στρατηγική επιδίωξη. Είναι, επίσης, ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός οικονομικού θύλακα με δυναμικό ανάπτυξης χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Ο φάκελος που καταθέσαμε, ως Εταιρία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων, μας φέρνει προ των πυλών για την υλοποίηση μιας παρέμβασης προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ. Συντονισμένα και μεθοδικά, συνεργαζόμαστε με την πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατόν η Κοινή Υπουργική Ανάπτυξη για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου».
Το χρονοδιάγραμμα του έργου
Κατάθεση φακέλου μελετών για αδειοδότηση ανάπτυξης ΕΠΕ | 3.5.2022 (θεσμοθετημένη προθεσμία). Κατατέθηκαν η μελέτη τεχνικής οργάνωσης (προκαταρκτική πολεοδομική), οι μελέτες λειτουργικού σχεδιασμού των έργων υποδομής και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Ο φάκελος θα συμπληρωθεί με τη μελέτη βιωσιμότητας. |
Εγκριση αίτησης ανάπτυξης ΕΠΕ (Περιλαμβάνεται και η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων – ΑΕΠΟ) | Τέλος 2022 (εκτίμηση) |
Πολεοδομική μελέτη (εκπόνηση και έγκριση) | Εντός β’ τριμήνου 2024 (εκτίμηση για έγκριση) |
Πράξη Εφαρμογής (Εκπόνηση και κύρωση) | Εντός β’ τριμήνου 2025 (εκτίμηση για κύρωση) |
Κατασκευή έργων υποδομής Α’ φάσης ανάπτυξης ΕΠΕ (Περιλαμβάνονται η Μονάδα Καθαρισμού Υγρών Αποβλήτων και η Μονάδα Επεξεργασίας Νερού για το σύνολο του πάρκου) | Από δ’ τρίμηνο 2025 έως δ’ τρίμηνο 2026 (εκτίμηση) |
Κατασκευή έργων υποδομής β’ φάσης ανάπτυξης ΕΠΕ | Από β’ τρίμηνο 2027 έως α’ τρίμηνο 2028 (εκτίμηση) |