Στον κατάλογο των 100 ευρωπαϊκών προϊόντων που θα προστατεύονται από απομιμήσεις στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών συμπεριλαμβάνονται και 16 ελληνικά. Πρόκειται για τα εξής: ούζο, τσίπουρο, ρετσίνα Αττικής, Σάμος (κρασί), φέτα, γραβιέρα Κρήτης, κεφαλογραβιέρα, ελιά Καλαμάτας, ελαιόλαδο-έλαια-λίπη Καλαμάτας, ελαιόλαδο Σητείας, ελαιόλαδο-έλαια-λίπη Βορείου Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο), ελαιόλαδο-έλαια-λίπη Κολυμβάρι Χανίων, ελαιόλαδο Λακωνίας, ελαιόλαδο-έλαια-λίπη Πεζών Ηρακλείου, μαστίχα Χίου, κρόκος Κοζάνης.
Οσον αφορά τη φέτα, προβλέπεται ένα μεταβατικό καθεστώς 8 ετών, στη διάρκεια του οποίου η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «φέτα» δεν παρεμποδίζει τη χρήση του όρου «φέτα» στο έδαφος της Κίνας για τα τυριά, υπό τον όρο ότι:
1) μπορεί να αποδειχθεί ότι το εν λόγω προϊόν διατέθηκε στην αγορά της Κίνας πριν από τις 3 Ιουνίου 2017,
και 2) το εν λόγω προϊόν δεν παραπλανά τον Κινέζο καταναλωτή, δεδομένου ότι η πραγματική γεωγραφική καταγωγή του πρέπει να αναγράφεται με ευανάγνωστους και ευκρινείς χαρακτήρες.
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της, η συμφωνία θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει άλλα 175 ονόματα γεωγραφικών ενδείξεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα μηχανισμό για να προστεθούν περισσότερες γεωγραφικές ενδείξεις στη συνέχεια.
Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (633 υπέρ, 13 κατά και 39 αποχές), το Κοινοβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. – Κίνας για μια διμερή επενδυτική συμφωνία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη εμπορική και οικονομική σύμβαση που υπογράφεται με την Κίνα, ενώ πέρα από την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αποσκοπεί στην ενίσχυση των αγροδιατροφικών εξαγωγών από την Ε.Ε. στην Κίνα – οι οποίες ανήλθαν το 2019 στα 14,5 δισ. ευρώ. Αποτελεί επίσης σαφή ένδειξη της πρόθεσης της Κίνας να βελτιώσει το καθεστώς προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το 2019 η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός για εξαγωγές προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης από την Ε.Ε., στα οποία συμπεριλαμβάνονται κρασιά, αλκοολούχα ποτά και γεωργικά ή αγροτικά προϊόντα διατροφής. Το 2018 και το 2019, ωστόσο το 80% των ευρωπαϊκών κατασχέσεων παραποιημένων και «πειρατικών» εμπορευμάτων προερχόταν από την Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος, προκαλώντας απώλειες ύψους 60 δισ. ευρώ στους προμηθευτές της Ε.Ε.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, μετά την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο πρέπει τώρα να υιοθετήσει τη συμφωνία ώστε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία προστατεύονται επίσης οι ΓΕ κυπριακών προϊόντων, όπως η ζιβανία και η κουμανταρία, καθώς και το κυπριακό ούζο.
Η γεωγραφική ένδειξη είναι ένα διακριτικό σήμα που χρησιμοποιείται σε προϊόντα τα οποία έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση και διαθέτουν ιδιότητες ή φήμη που οφείλονται στην προέλευση αυτή.
Η συμφωνία Ε.Ε.-Κίνας θα παράσχει σημαντική προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας των προϊόντων, ενώ θα τα προφυλάσσει απέναντι στο ενδεχόμενο μετάφρασης, μεταγραφής ή μεταγραμματισμού και χρήσης από εκφράσεις όπως «είδος», «τύπου», «στιλ», «απομίμηση» ή παρόμοιες για προϊόντα που δεν προέρχονται από την αντίστοιχη περιοχή.
Ενα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ), σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι πως αποδείχθηκαν επίσης χρήσιμο εργαλείο μάρκετινγκ, συμβάλλοντας να εξασφαλισθούν για τους παραγωγούς μεγαλύτερα και σταθερότερα έσοδα από τις εξαγωγές.
Από την έντυπη έκδοση