Σε θρίλερ μετατρέπεται και πάλι η ελληνική αξιολόγηση με το Βερολίνο να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε να πειστεί το ΔΝΤ να δεχθεί τη λύση των τριών χρονικών περιόδων και να υπάρξει συμφωνία-πακέτο για μέτρα και χρέος και κλείσιμο της ελληνικής αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Πάντως στη χθεσινή πρώτη ημέρα του Euroworking Group το ΔΝΤ δεν ήθελε να δεχθεί τη λύση χρέους ενώ δεν δήλωνε πρόθυμο να υπογράψει ούτε καν τη συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (stuff level agreement) απειλώντας επί της ουσίας να τινάξει στον αέρα το θετικό κλίμα για συμφωνία στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι μετά τη χθεσινή εξέλιξη θα συνεχίσουμε να συζητάμε παράλληλα και τα μέτρα αλλά και τη λύση για το χρέος όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Διπλωματικοί κύκλοι επιβεβαίωναν την πρωτοβουλία της Γερμανίας -που ανέφερε δημοσίευμα της «Wall Street Journal»- να πείσει το ΔΝΤ να δεχθεί να συναινέσει στη λύση-πακέτο για το χρέος και τα μέτρα. Απέδιδαν την πρωτοβουλία αυτή στο κίνδυνο που υπάρχει κάποια ευρωπαϊκά κράτη (η ίδια η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία) να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε «μισή» λύση και η δόση των 5,7 δισ. προς την Ελλάδα να έμενε σε εκκρεμότητα μέχρι και την πλήρη συμφωνία σε όλα τα θέματα. Πάντως χθες στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν καθησυχαστικοί διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει κοινός τόπος στις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι η διαφωνία του ΔΝΤ είναι ακόμη «σιωπηρή», αφού ο διεθνής οργανισμός δεν θέλει να εκφράσει επίσημα τη θέση του για τα όσα φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι Ευρωπαίοι με την Ελλάδα.
Αναβλήθηκε η ενημέρωση
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και η τακτική ενημέρωση των συντακτών από όλο τον κόσμο που καλύπτουν το ΔΝΤ που ήταν προγραμματισμένη χθες αναβλήθηκε χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Τούτο δείχνει δύο πράγματα:
Οτι το ΔΝΤ σίγουρα δεν συμφωνεί με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και το πακέτο των μέτρων, έκτακτων και προληπτικών, έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί.
Από την άλλη όμως το να μη διαφωνεί ανοιχτά σημαίνει ότι βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι του διαλόγου με τους Ευρωπαίους προκειμένου να επιβάλει τις θέσεις του ειδικά για τη λύση της ελάφρυνσης του χρέους.
Νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωνε αισιόδοξος ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς θα μπορούμε να έχουμε συνολική συμφωνία για μέτρα και χρέος την οποία θα συνυπογράφει και το ΔΝΤ.
Πάντως χθες έγινε σαφές ότι το ΔΝΤ δεν πιστεύει στο σχέδιο τριών χρονικών φάσεων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup στις 24 Μαΐου.
Διαφωνίες
Ο διεθνής οργανισμός προσάπτει στους Ευρωπαίους ότι το περιεχόμενο των τριών φάσεων είναι θολό και ζητάει σαφείς δεσμεύσεις. Διαφωνεί επίσης με τους Ευρωπαίους και σε σχέση με τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. Οι Ευρωπαίοι ζητούν αυτό να γίνει τουλάχιστον για μία δεκαετία, ενώ το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να περιοριστεί δραστικά αυτή η περίοδος γιατί είναι αδύνατη η επίτευξη πλεονασμάτων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο η πρόταση περιέχει και θετικά μέτρα. Ενα από αυτά είναι να αποδοθούν στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, τα οποία βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και ανέρχονται περίπου σε 10 δισ. ευρώ.
Ενα άλλο μέτρο προβλέπει την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ από το δάνειο του ΕΜΣ προς την Ελλάδα και ειδικότερα των χρημάτων που περίσσεψαν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, πολλές χώρες προς το παρόν δεν συμφωνούν.
Για την άλλη πρόταση ελάφρυνσης μέσω των επιτοκίων δανεισμού, οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν τη διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα, ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος του ΕΜΣ. Με άλλα λόγια, εάν αυξηθούν διεθνώς τα επιτόκια πέραν του σημερινού επιπέδου, τότε θα κληθεί η Ελλάδα να καλύψει το πρόσθετο ποσό σε μεταγενέστερο χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος.
Αλλο μέτρο που συζητείται είναι η ρύθμιση της αποπληρωμής των δανείων με τέτοιο τρόπο, ώστε η αποπληρωμή κεφαλαίου δανείου σε βάθος χρόνου να μην ξεπερνάει το 2% του ΑΕΠ ετησίως.
Τέλος, εξετάζεται 5ετής επιμήκυνση τόσο της περιόδου αποπληρωμής του δανείου του ΕΜΣ όσο και της περιόδου χάριτος για πληρωμές τόκων και κεφαλαίου που λήγει το 2022.
Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, κοινοτικές πηγές ανέφεραν χθες ότι, μόλις επιτευχθεί συνολική απόφαση στο Εurogroup, ταυτόχρονα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, ενώ τα χρήματα θα δοθούν μόλις υπάρξει έγκριση από τα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ