Oπως ανέφερε, στο εννεάμηνο του έτους οι ελληνικές εξαγωγές αποδείχθηκαν ανθεκτικές αγγίζοντας τα 17,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 253 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του 2019. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 2,97 δισ. ευρώ (-11,7%) και διαμορφώθηκαν σε 22,35 δισ. ευρώ. «Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, το εξωτερικό εμπόριο να γίνει και πάλι το όχημα για την επιστροφή μας στην ανάπτυξη. Να μετατρέψει, δηλαδή, την κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι και ευέλικτες, καθώς φέρνοντας ως παράδειγμα τον τομέα των πετρελαιοειδών αναπλήρωσαν αμέσως τη σημαντική αύξηση των φαρμάκων, των τροφίμων, των χημικών και των μεταλλουργικών προϊόντων. «Ενώ την εύλογη πτώση των συναλλαγών με αγορές της Ευρώπης κάλυψε στο υπερδιπλάσιο το άνοιγμα προς αναδυόμενες χώρες», δήλωσε.
Σημειώνεται ότι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού να πλήττει με σφοδρότητα τις ευρωπαϊκές αγορές, οι Ελληνες εξαγωγείς επιχείρησαν αφενός την περαιτέρω διείσδυση στις παραδοσιακές αγορές και αφετέρου την εξεύρεση νέων αγορών, όπου διαφαίνονται σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ, στο εννεάμηνο του 2020 ξεχώρισε η εντυπωσιακή άνοδος της Γαλλίας στην 4η θέση και της Ισπανίας στην 7η θέση της λίστας των σημαντικότερων προορισμών όπου κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, καθώς και ο υπερδιπλασιασμός της αξίας των εξαγωγών προς τις αναδυόμενες χώρες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).
Σε επίπεδο προϊοντικών κατηγοριών, θεαματικές επιδόσεις καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα στα φάρμακα με τεράστια αύξηση εξαγωγών κατά 50,3%, στα προϊόντα αλουμινίου και στα τυροκομικά προϊόντα, και ειδικότερα στη φέτα, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και τα κατεψυγμένα λαχανικά.
Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 6 δισ. ευρώ, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. «Κάτι που σημαίνει ότι τα προϊόντα από ελληνικά χέρια είναι σε καλύτερη θέση να ανταποκρίνονται στην εγχώρια ζήτηση σε ποσότητα και σε ποιότητα», ανέφερε.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
«Κορυφαίο παράδειγμα; Η άμεση στροφή της βιομηχανίας μας στην παραγωγή υγειονομικού υλικού, που εξασφάλισε την εθνική επάρκεια και ήδη κατακτά και διεθνείς αγορές. Αυτός ο μικρός άθλος θεμελιώνεται σε δύο πυλώνες: τη διορατικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας από τη μία και τη στήριξη της κυβέρνησης από την άλλη. Θυμίζω ότι όλες οι υπηρεσίες εξαγωγικού εμπορίου έχουν πλέον ενοποιηθεί υπό το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου, όπως την αποκλιμάκωση τόσο της φορολογίας των επιχειρήσεων όσο και των γραφειοκρατικών βαρών στις νέες επενδύσεις, αλλά και την αναμόρφωση του Enterprise Greece και την κατάρτιση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας με 85 δράσεις.
«Οι εθνικές στοχεύσεις, άλλωστε, παραμένουν σταθερές: Συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023. Η βιομηχανική παραγωγή να φτάσει από το 9,5% στο 12%. Και οι ξένες επενδύσεις να διπλασιαστούν και αυτές έως το 2023», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr