Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, πέρυσι οι τιμές σε ελιά, οξιά και δρυ κυμαίνονταν από 90 έως 110 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο χύδην (μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για τα καυσόξυλα που δεν είναι στοιβαγμένα – η πιο οικονομική επιλογή) και φέτος τα ίδια είδη έφτασαν να πωλούνται 120-145 ευρώ. Στην περίπτωση της ελιάς, το κόστος είναι αυξημένο κατά 10 ευρώ σε σχέση με τα παραπάνω, δηλαδή από 100-120 ευρώ, διαμορφώνεται πλέον σε 130-155 ευρώ. Το δε πέλετ, η συσκευασία 15 κιλών έφτασε να πωλείται 8,5-10 ευρώ, από 5,5-6 ευρώ πέρυσι.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής (ΣΕΣΚΑ), Γιάννης Σακελλαράκης, επεσήμανε στον «Ε.Τ.» πως οι έμποροι αναμένουν την εξειδίκευση του υπουργείου για τα διαδικαστικά θέματα του πλαφόν. Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο αφορά στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της διακίνησης και πώλησης στερεών καυσίμων, και ιδίως καύσιμης ξυλείας, που προορίζονται για τη θέρμανση των καταναλωτών.
Η εξειδίκευση
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενσωματωθούν όσα προβλέπονται στην πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία για την καύσιμη ξυλεία στη «γνωστή» Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) που αφορά σε πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους σε καύσιμα, ζωοτροφές, άλευρα, ηλίανθο κ.λπ.
Ειδικότερα, βάσει της τροπολογίας του ΥΠΑΝ για την καύσιμη ξυλεία, το ανώτατο επιτρεπτό περιθώριο μικτού κέρδους για κάθε επιχείρηση του κλάδου αντιστοιχεί σ’ αυτό με το οποίο λειτουργούσε πριν από την 1η.11.2021. Στην Υ.Α., όπως μεταφέρουν στον «Ε.Τ.», θα αναφέρεται πως ο υπολογισμός θα γίνεται, συγκεκριμένα, βάσει του διμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος του 2021. Εκεί θα περιγράφεται και η διαδικασία ελέγχου. Το επιτρεπτό ποσοστό του μικτού κέρδους θα είναι διαφορετικό για κάθε επιχείρηση, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη. Για παράδειγμα, κάποιος επιχειρηματίας μπορεί να πουλούσε με κέρδος 5% τον Σεπτέμβριο του 2021, άλλος με 10% κ.ο.κ. Σημειώνεται πως για τους παραβάτες όσων προβλέπονται στην τροπολογία περί περιθωρίου μικτού κέρδους το πρόστιμο διαμορφώνεται από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Πώς θα τα εκτυπώσετε - Τι ποσό θα πληρώσετε
Σε άλλη Υ.Α. θα προσδιορίζεται πώς ακριβώς θα γίνεται η δήλωση στην πλατφόρμα αποθεμάτων, η οποία δημιουργείται γι’ αυτό το σκοπό. Υπενθυμίζεται πως θεσπίζεται μέτρο παρακολούθησης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης καυσόξυλων, πέλετ, μπρικετών και προσανάμματος. Σε όσους δεν υποβάλλουν την παραπάνω δήλωση στοιχείων αποθεμάτων, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
Αίτημα για μείωση ΦΠΑ στο 13% – Υψηλή ζήτηση, χαμηλά αποθέματα
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΣΚΑ, κ. Σακελλαράκη, δεδομένης της ακρίβειας που καταγράφεται σε πλήθος προϊόντων της οικονομίας, ήταν επόμενο να αυξηθεί και το ξύλο. «Το παράπονό μας είναι πως 10 χρόνια και πλέον το ξύλο δεν είχε ακριβύνει. Και όχι μόνο αυτό, το 2015 ο ΦΠΑ από το 13% πήγε στο 24%. Ούτε τότε καταγράφηκε αύξηση στην τιμή του ξύλου», τόνισε ο ίδιος. Βασικό αίτημα του ΣΕΣΚΑ αποτελεί η επαναφορά του ΦΠΑ στο 13%, από 24%, για το χρονικό διάστημα που κρατάει η κρίση.
Οι αυξήσεις -όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου- οφείλονται, πρωτίστως, στο γεγονός ότι αυξήθηκε το κόστος, περίπου κατά 2,5 φορές, για τις πρώτες δημοπρασίες (από τον Απρίλιο-Μάιο), για να προσθέσει… με νόημα πως «το κακό θέλει χτύπημα στη ρίζα, όχι στα κλαριά». Ειδικά για τις δημοπρασίες, εξήγησε πως, επί της ουσίας, αφού κοπούν τα ξύλα από το δασαρχείο, δασεργάτες τα βγάζουν σε δημοπρασία, όπου πηγαίνει ο έμπορος και τα αγοράζει.
Ακόμη, επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα καυσόξυλα. Εχει ξεκινήσει να «κινείται» η αγορά περίπου 1,5 μήνα νωρίτερα από ό,τι συνήθως. «Κάποτε ξεκινούσε 15-20 Σεπτεμβρίου και πλέον ξεκίνησε από 15 Αυγούστου. Κι αυτό εξαιτίας του αυξημένου κόστους σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο. Στράφηκαν όλοι στο ξύλο», υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Σακελλαράκης σημείωσε πως, εκτός από τις ακριβές τιμές, πρόβλημα συνιστά, τουλάχιστον για την Αθήνα, το γεγονός ότι μειώνεται το απόθεμα. Για παράδειγμα, έχει σταματήσει από κάποιες περιοχές της χώρας η τροφοδοσία με ξύλα, λόγω του υψηλού κόστους των μεταφορικών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το αυξημένο κόστος για πετρέλαιο κίνησης, σέρβις, λιπαντικά φορτηγών κ.λπ.
Ειδήσεις σήμερα
Οι ευκαιρίες για ακίνητα έως 150.00 Ευρώ – Ο χάρτης με τις τιμές για όλη την Ελλάδα