Το παγκόσμιο έλλειμμα στην αγορά εκτιμάται στους 8,7 εκατ. τόνους, το μεγαλύτερο από την περίοδο 2003-2004, οπότε και είχε αγγίξει τους 18,6 εκατ. τόνους. Οπως αναφέρει η έκθεση, η μείωση της παραγωγής είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της κακοκαιρίας σε ρυζοπαραγωγικές οικονομίες, όπως η Κίνα και το Πακιστάν. Είναι ενδεικτικό ότι το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους εκτάσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη μεγαλύτερη παραγωγό στον κόσμο, την Κίνα, επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες. Αντίστοιχα, στο Πακιστάν, η ετήσια παραγωγή «βυθίστηκε» πέρυσι κατά 31% λόγω των πλημμυρών.
Σύμφωνα με τη Fitch Solutions, μειωμένη αναμένεται η παραγωγή από την Κίνα έως τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές του ρυζιού και επηρεάζοντας περισσότερους από 3,5 δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μέχρι το 2024. Συγκεκριμένα, η τιμή του χθες στα διεθνή χρηματιστήρια κυμαινόταν στα 17,29 δολάρια ανά εκατόβαρο, όταν στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν στα 14,9 δολάρια. Πάντως το 2024, η τιμή του προβλέπεται ότι δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα 14,5 δολάρια ανά εκατόβαρο.
«Δεδομένου ότι το ρύζι είναι το βασικό προϊόν διατροφής σε πολλές αγορές στην Ασία, οι τιμές είναι ένας σημαντικός καθοριστικός παράγοντας του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ασφάλειας, ιδιαίτερα για τα φτωχότερα νοικοκυριά», αναφέρει η Fitch Solutions.
Δύο ακόμα παράγοντες που επηρέασαν τις τιμές είναι το γεγονός ότι πολλές χώρες που εξάγουν ρύζι, όπως για παράδειγμα η Ινδία, επέβαλαν εξαγωγικό φόρο στις περισσότερες ποικιλίες, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 αύξησε τους δασμούς εισαγωγής στο καστανό ρύζι από τα 30 στα 65 ευρώ ανά τόνο.
Τα ζιζάνια φέρνουν ανατιμήσεις και στην Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αναμένεται μια μείωση της τάξεως του 15%-20% στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις φέτος, οι οποίες εκτιμώνται στα 250.000 στρέμματα, καθώς, όπως δηλώνει στον «Ε.Τ.» παραγωγός από τη Μακεδονία, υπάρχουν κάποια ζιζάνια που δεν μπορούν να καταπολεμηθούν και θα πρέπει να καταφύγουν στη λύση της αμειψισποράς ώστε να «ξεκουραστούν» τα χωράφια.
Η παραγωγή κυμαίνεται στους 150.000-170.000 τόνους, εκ των οποίων το 30% διατίθεται στην εγχώρια αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται κυρίως στα Βαλκάνια, την Τουρκία, αλλά και την αραβική χερσόνησο. Αλλωστε η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στην Ε.Ε., ενώ καλλιεργούνται κυρίως οι μεσόσπερμες ποικιλίες τύπου Japonica, όπως Ronaldo, Carolina και Gloria CL.
Ως προς τις εισαγωγές, στη χώρα μας φτάνουν ποικιλίες που δεν καλλιεργούνται εδώ, όπως για παράδειγμα το μπασμάτι και το μαύρο ρύζι.
Οι τιμές, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί η Ιταλία προβλέπεται να έχει και φέτος έντονο πρόβλημα ξηρασίας.
Πάντως, στελέχη των σούπερ μάρκετ δηλώνουν στον «Ε.Τ.» ότι τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά δεν διαφαίνεται κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια για τις εισαγόμενες ποικιλίες ρυζιού, καθώς τα αποθέματα επαρκούν. Ωστόσο, δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα κινηθούν οι τιμές, δεδομένου ότι και οι τιμές παραγωγού το 2022 αυξήθηκαν σημαντικά λόγω των ανατιμήσεων στα λιπάσματα από το 0,33 ευρώ στο κιλό στο 0,47-0,50 ευρώ.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα πόσο θα πουλήσουμε μέσα στη χρονιά, καθώς μαζεύουμε τη σοδειά μας το φθινόπωρο και πουλάμε το χειμώνα. Εξαρτάται δηλαδή και από την προσφορά από τις χώρες της Ασίας», υπογραμμίζει παραγωγός ρυζιού από την Εύβοια.
Πάντως, στη λιανική, η τιμή του ρυζιού έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2022, το ρύζι για πιλάφι κόστιζε 1,87 ευρώ (η συσκευασία των 500 γραμμαρίων), αυξήθηκε κατά 0,20 ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ τον Απρίλιο η τιμή του άγγιξε τα 2,87 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Γλυφάδα: Εξαρθρώθηκε η συμμορία που λήστευε πεζούς – 4 συλλήψεις, αναζητείται κι ένας 16χρονος
Τραγωδία στα Τέμπη: Αυτό είναι ολόκληρο το πόρισμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα