Γράφει ο Κώστας Ζέρβας Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Είναι ένα πολυδιάστατο γεγονός και όχι αποκλειστικά ένα επιχειρηματικό δρώμενο. Η συμβολή του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην ελληνική οικονομία, στην ανάπτυξη της πόλης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας είναι αναμφισβήτητη. Βραχίονας εξωστρέφειας, γέφυρα για την ελληνική επιχειρηματικότητα, εκθεσιακό γεγονός αξιώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, πάντοτε σηματοδοτούσε την έναρξη της νέας οικονομικής και πολιτικής χρονιάς.
Αξονες
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Ο πρώτος λοιπόν και σημαντικός άξονας συνεισφοράς της ΔΕΘ είναι η επίδρασή της στην τοπική οικονομία. Πέραν την αύξησης της επισκεψιμότητας -στοιχείο διόλου αμελητέο- συμβάλλει καθοριστικά στη μετεξέλιξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας τη στιγμή που το άνοιγμα σε νέες αγορές, σε εξαγωγικές δραστηριότητες και νέα πεδία καθίσταται ενδιαφέρουσα επιλογή. Οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, οι εξελίξεις στην υγεία, στην ενέργεια, στη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα και λύσεις για τις κοινωνίες μέσα από τον διαμοιρασμό τεχνογνωσίας και τη δικτύωση.
Ο δεύτερος άξονας που καθορίζει τη συζήτηση για τη ΔΕΘ και τη σχέση της με τη Θεσσαλονίκη κομβικό ρόλο κατέχει η υπόθεση της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου. Αυτό είναι project στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη της ίδιας της Θεσσαλονίκης, του δημοσίου χώρου αλλά και της λειτουργίας της. Το εμβληματικό αυτό έργο είναι μία από τις σημαντικότερες αστικές παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη με οραματικά στοιχεία και σε τέτοια κλίμακα που μπορεί πραγματικά να δώσει νέα προοπτική για το μέλλον. Η νέα ΔΕΘ θα εξυπηρετεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες εκθετών, συνέδρων, κατοίκων και επισκεπτών αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται το πράσινο στην καρδιά της πόλης με ένα μεγάλο αστικό πάρκο καθώς αποδίδεται σε αυτήν σχεδόν το μισό του σημερινού οικοπέδου που καταλαμβάνει. Ενιαίοι χώροι πρασίνου, διαδρομές, ανάδειξη των ιστορικών αξόνων της Θεσσαλονίκης, θέσεις στάθμευσης είναι μερικά μόνο από τα κέρδη της πόλης. Ο νέος εκθεσιακός κόμβος θα προσδώσει αντικειμενικά νέες δυνατότητες και προοπτικές στην οικονομία της Θεσσαλονίκης, θα ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της και παράλληλα θα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του κέντρου – τολμώ να πω ότι θα δημιουργήσει μια «νέα ταυτότητα» που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της.
Προτεραιότητες
Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη σε κίνηση. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες. Αυτή είναι μια δική μας επιτυχία που οφείλεται στην ύπαρξη και την τήρηση του σχεδίου που είχαμε από την πρώτη ημέρα. Ένα σχέδιο με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Υποδομές, αναπλάσεις δημοσίου χώρου, στήριξη της τοπικής οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων – αυτές είναι οι βασικές πτυχές του. Εχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού, να προχωρήσουμε αρκετά έργα υποδομής και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ξεκινάμε μερικά από τα πιο εμβληματικά από αυτά. Ενδεικτικά παραθέτω την ανάπλαση της Αριστοτέλους, το deck στην παλιά παραλία, τις αναπλάσεις των πλατειών, τους νέους Στάβλους Παπάφη, τις παρεμβάσεις σε Καπάνι και Δημητρίου Γούναρη, τη διάνοιξη της Αγίου Δημητρίου αλλά και το εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων των γειτονιών που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο σημαντικών έργων αστικής αναζωογόνησης. Δίπλα σε αυτά έχουμε την ολοκλήρωση του μετρό, το μουσείο Ολοκαυτώματος, το νέο γήπεδο της Τούμπας και άλλα έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας που σε λίγα χρόνια θα διαμορφώσουν μια ριζικά διαφορετική εικόνα της Θεσσαλονίκης. Ο στόχος είναι ένας, το 2030 η Θεσσαλονίκη να είναι πόλη-πρότυπο, πόλη για να ζεις, να επισκέπτεσαι, να εργάζεσαι και να δημιουργείς.