Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «όσον αφορά τους περιορισμούς τιμών, εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε σε μη ανταγωνιστικές συνθήκες».
Ο Αλεξάντερ Νόβακ επέκρινε επίσης τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς παράλογες» και πρόσθεσε ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
«H παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, αποτελεί προσπάθεια που θα αποσταθεροποιήσουν μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου και την αγορά», τόνισε.
Επισήμανε δε πως όσοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα υψηλότερες τιμές. «Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Reuters: Αυτό είναι το σχέδιο Κομισιόν για φυσικό αέριο και ρεύμα
Η Κομισιόν τονίζει ότι οι επικείμενες κινήσεις της ΕΕ σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν παράλληλα και μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με ευρωπαϊκό έγγραφο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως θα μπορούσε να τεθεί όριο τιμής (πλαφόν) για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο.
Παράλληλα, ο στόχος του πλαφόν θα είναι να διαχωρίσει τις εμπορικές αποδόσεις αυτών των εγκαταστάσεων από την υφιστάμενη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.
Πιο... ξινός ο χυμός πορτοκαλιού το 2025
Συγκεκριμένα, αυτό το πλαφόν, όπως σημειώνει το Reuters, θα συσχετισθεί εν συνεχεία με χρηματοοικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν τις λιανικές τιμές της ενέργειας.
Το πλαφόν θα αποφέρει οικονομικούς πόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να δαπανήσουν σε μέτρα περιορισμού των λιανικών τιμών ενέργειας υπέρ των καταναλωτών, με την εν λόγω διαδικασία να θυμίζει το ελληνικό μοντέλο ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιριών παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας που επιστρέφουν ως επιδότηση στους καταναλωτές.
Αναλυτικότερα, οι επερχόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν γνώση του περιεχομένου του οποίου επικαλείται το Reuters.
«Ο δεύτερος τύπος παρέμβασης θα εισαγάγει ένα όριο τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο.
Στόχος της παρέμβασης θα ήταν να διαχωριστούν οι αποδόσεις αυτών των γεννητριών από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, όπως σημειώνεται.
Αναλυτές εκτιμούν πως, κατά αυτόν τον τρόπο, η Κομισιόν φιλοδοξεί πως θα καταφέρει να «σπάσει τον δεσμό» ανάμεσα στις τιμές του φυσικού αερίου και εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος.