Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την R&I δεν παράγει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο οίκος έχει σχετικά περιορισμένη δραστηριότητα, δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ και δεν επηρεάζει την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, η οποία παραμένει μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική (ΒΒ+ )
Ωστόσο έρχεται λίγο καιρό μετά την εκλογή μιας σταθερής κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας και ύστερα από την ψήφιση του πρώτου οικονομικού νομοσχεδίου όπου περιέχονται όλα τα μέτρα για το 2024, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.
Αυτό θα αποτελέσει βάση για τις επόμενες πέντε αξιολογήσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι και το τέλος του χρόνου με αρχή αυτήν από την Scope η οποία έρχεται την Παρασκευή. Ο οίκος έχει κατατάξει την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, με θετική αξιολόγηση . Ο συγκεκριμένος οίκος, δεν συγκαταλέγεται ακόμη σε αυτούς που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ. Παρόλα αυτά, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, θα είναι αναμφίβολα ένα θετικό μήνυμα.
Τον Σεπτέμβριο, είναι προγραμματισμένες δύο αξιολογήσεις. Η πρώτη στις 7 Σεπτεμβρίου από την DBRS και η δεύτερη, από τη Moody’s στις 24 του μήνα . Ο οίκος DBRS έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα BB (High) ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική αλλά με αξιολόγηση «σταθερή» από τον περασμένο Μάρτιο.
Επιθεώρηση Εργασίας: Σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι δεν είχαν πάρει Δώρο Χριστουγέννων
Από την άλλη, ο οίκος Moody’s ήταν ο οίκος ο οποίος υποβάθμισε τελευταίος της Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα το 2010 μετά την είσοδο της Ελλάδας στα Μνημόνια , μάλλον θα είναι ο τελευταίος που θα δώσει ξανά την επενδυτική βαθμίδα. Εχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα Ba3, τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική. Η «απόδοση» της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό Δημόσιο απαιτεί τριπλή αναβάθμιση, κάτι που δείχνει δύσκολο .
Από εκεί και πέρα έχουμε άλλες δύο αξιολογήσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην επενδυτική βαθμίδα . Στις 20 Οκτωβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor’s. Ο οίκος έχει κατατάξει την Ελλάδα μια θέση κάτω από την επενδυτική, με θετική αξιολόγηση. Εξ αυτού, αν όλα μέχρι τότε έχουν πάει καλά στην οικονομία, η S&P είναι ο οίκος, ο οποίος μπορεί να δώσει την επενδυτική βαθμίδα.
Η τελευταία αξιολόγηση για το 2023, είναι προγραμματισμένη για την 1η Δεκεμβρίου, με φορέα τον οίκο Fitch , η οποία έχει επίσης την Ελλάδα μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική με αξιολόγηση σταθερή.
Ειδήσεις σήμερα
Αναδρομικά από 600 έως 10.100 ευρώ για 7 κατηγορίες συνταξιούχων [αναλυτικοί πίνακες]
Φοιτητική στέγη: Τα ενοίκια στις φοιτητο-γειτονιές της Αθήνας – Τι γίνεται στην Θεσσαλονίκη