Με βάση τη σταθμισμένη ποσόστωση (κλείδα) με την οποία αγοράζει η ΕΚΤ ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, το ταβάνι αγορών τίτλων του Δημοσίου ανεβαίνει από τα 27 δισ. που ήταν μέχρι τώρα στα 33,3 δισ. ευρώ. Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου η ΕΚΤ είχε στην κατοχή της ελληνικά ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ που είχε αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά, δηλαδή από τους κατόχους των μεγάλων χαρτοφυλακίων, κυρίως τις εμπορικές τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ακόμη μέχρι και το τέλος του 2023 που θα διαρκέσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ να αγοράσει άλλα 17,3 δισ. ευρώ.
Με δεδομένες τις χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για το ελληνικό χρέος και για το 2021, ο δανεισμός θα είναι περιορισμένος. Στην εισηγητική του Προϋπολογισμού αναφέρονται χρηματοδοτικές ανάγκες 16 δις,. οι οποίες όμως θα καλυφθούν κατά ένα μέρος από εκδόσεις ομολόγων, αλλά και εντόκων και κατά ένα μέρος από τη μείωση των ρευστών διαθέσιμών, δηλαδή του γνωστού μαξιλαριού των περίπου 37 δισ. ευρώ σήμερα.
Οι περιορισμένες σε ύψος εκδόσεις που αναμένονται τον επόμενο χρόνο, σε συνδυασμό και με την απορρόφησή τους από την ΕΚΤ, αυξάνουν τη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους που συνεχίζουν να έχουν θετικές αποδόσεις παρά τη μείωση που είχαν από την αρχή του χρόνου. Η μεγάλη ζήτηση θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των νέων εκδόσεων, χαμηλώνοντας το κόστος δανεισμού του Δημοσίου.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι από νωρίς το πρωί οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης βρίσκονταν σε πτωτική πορεία. Στην Ελλάδα η απόδοση του πενταετούς έφτασε χθες το πρωί κοντά στο 0 και διαπραγματευόταν στο 0,019%, ενώ διόρθωσε νωρίς το απόγευμα στο 0,039% καταγράφοντας όμως μείωση 57,7%. Η απόδοση στο 10ετές συνέχισε τη σταθερά πτωτική του πορεία και διαπραγματευόταν στο 0,6% (μείωση 2,42%), ενώ και ο δεκαπενταετής τίτλος διαπραγματευόταν με απόδοση 0,87% καταγράφοντας μείωση κατά 3,22% .
Παράλληλα βέβαια η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων θα βοηθήσει και τη ρευστότητα των τραπεζών, καθώς το τίμημα για την αγορά των ομολόγων από την ΕΚΤ θα περάσει στα ταμεία τους. Ως γνωστόν, όσο μειώνεται η απόδοση ενός ομολόγου τόσο αυξάνεται η τιμή του και η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα με τιμές αγοράς.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η κ. Λαγκάρντ απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού μεσοπρόθεσμα ή διαφορετικής αντιμετώπισης των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα. «Τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να είναι δεκτά κατ’ εξαίρεση από το πρόγραμμα. Δεν υπήρξε τέτοιο θέμα στο συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά η κεντρική τραπεζίτης του ευρώ.
Παράλληλα, και τα περίπου 34-35 δισ. που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες και προσφέρουν ως εγγυήσεις για το δανεισμό από την ΕΚΤ θα αυξήσουν την αξία τους, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες σε μια περίοδο που τους είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη λόγω του προγράμματος εγγυοδοσίας ύψους 200 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, από το οποίο η Ελλάδα αναμένει κεφάλαια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και τις ανάγκες χρηματοδότησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το δεύτερο θετικό σήμα που έδωσε χθες η κ. Λαγκάρντ είναι να αυξήσει τα επίπεδα πληθωρισμού ώστε να πλησιάσουν μεσοπρόθεσμα το στόχο του 2% και η ΕΚΤ θα διατηρήσει στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα τα επιτόκιά της ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Δήλωσε έτσι την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ να ρίξει και άλλα χαρτιά στο τραπέζι για να ενισχύσει τη ζήτηση των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των ηγετών για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Λιανεμπόριο με… ραντεβού – Πότε ανοίγουν κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Παρασκευή – Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr