Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στα γαλακτοκομικά επιβραδύνθηκε στο 6,7% από 11,9% τον Αύγουστο, 14,4% τον Ιούλιο και 15,3% τον Ιούνιο. Μένει να φανεί στις 10 Νοεμβρίου, οπότε θα ανακοινωθεί ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, αν η τάση αυτή συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο.
Σε επίπεδο παραγωγού πάντως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κτηνοτρόφων με τις γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία για τη διαμόρφωση της τιμής του γάλακτος εν όψει της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.
«Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν μας έκαναν ζημιά. Χάθηκαν περίπου 85.000 ζώα, αλλά η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, καθώς οι απώλειες από τη Θεσσαλία θα καλυφθούν από άλλες περιοχές», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος.
Παρόλο που οι μεταποιητές πιέζουν τους παραγωγούς να ρίξουν τις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, οι τελευταίοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Μάλιστα, όχι μόνο δεν δέχονται μειώσεις, αλλά διεκδικούν καλύτερες τιμές από τις περυσινές.
Η πρώτη συμφωνία κλείστηκε με τιμή παραγωγού 1,60 ευρώ/κιλό για το συμβατικό πρόβειο γάλα και 1 ευρώ/κιλό για το συμβατικό γίδινο γάλα, με προσαύξηση κατά 0,02 λεπτά αντίστοιχα για το βιολογικό και αφορά στην ομάδα παραγωγών του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ενωση Αγροτών» που θα παραδώσει όλες τις ποσότητες γάλακτος στη βιομηχανία «Ηπειρος».
Σύμφωνα με τον κ. Τσομπάνη, τη νέα γαλακτοκομική περίοδο η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος θα διαμορφωθεί σε 1,6-1,7 ευρώ το κιλό από 1,4-1,5 ευρώ το 2022, αυξημένη δηλαδή σε ποσοστό έως και 21,4%. «Μπορεί το κόστος παραγωγής να έχει σταθεροποιηθεί, όμως η ζήτηση είναι αυξημένη. Το 1,6-1,7 ευρώ το κιλό είναι μια ικανοποιητική τιμή για τους κτηνοτρόφους, καθώς οι περυσινές τιμές δεν άφηναν καθόλου κέρδος. Ισα που έφταναν να καλύψουν τα αυξημένα κόστη», προσθέτει ο ίδιος.
Μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 26% αναμένεται και στην τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα, το οποίο φέτος θα κινηθεί από 0,48 έως 0,53 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι η τιμή του έφτασε μέχρι 0,42 ευρώ το κιλό.
Κόστος παραγωγής
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Αν και, σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, το κόστος παραγωγής έχει σταθεροποιηθεί, σε κάποια κτηνοτροφικά φυτά, που κατά βάση καλλιεργούνταν στη Θεσσαλία, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί. Ενδεικτικά, το τριφύλλι φέτος πωλείται κατά 50% ακριβότερο, από 0,30 ευρώ/κιλό σε 0,44, σε αντίθεση με το καλαμπόκι που καταγράφει μείωση κατά περίπου 30% από 0,40 ευρώ πέρυσι σε 0,28 ευρώ το κιλό φέτος.
«Το κόστος παραγωγής δεν παρουσιάζει μεγάλες μεταβολές σε σχέση με το 2022. Πλέον, δεν περιμένουμε εκπλήξεις όπως πέρυσι που δεν ξέραμε τι μας ξημερώνει. Η τιμή του ρεύματος έχει παγιωθεί, ωστόσο φέτος πληρώνουμε πιο ακριβά το πετρέλαιο», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΕΚ.
Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
«Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω άνοδο»
Πάντως, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι βιομηχανίες, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις, εκτιμούν ότι οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ δεν θα αυξηθούν περαιτέρω.
«Νομίζω ότι ο κύκλος των ανατιμήσεων στα γαλακτοκομικά έχει κλείσει. Οι τιμές παραγωγού φαίνεται ότι θα είναι μεν αυξημένες, αλλά οι διαφορές δεν θα είναι τόσο μεγάλες», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας.
Από την πλευρά του ο κ. Τσομπάνης υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες ανατιμήσεις. «Οταν η φέτα πωλείται 12-14 ευρώ το κιλό, πόσο να αυξηθούν οι τιμές; Και αν αυξηθούν, ποιος θα τα αγοράσει; Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των τιμών», εξηγεί.
» Το αγελαδινό γάλα φτάνει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ να διατίθεται ακόμα και στα 2,20 ευρώ το λίτρο έναντι 1,85 ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο και 1,38 ευρώ τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή με τιμή αυξημένη κατά 60% σε διάστημα σχεδόν 18 μηνών. Αντίστοιχα, το κατσικίσιο γάλα πωλείται στα 2,84 ευρώ το κιλό.
» Σημαντικά αυξημένη είναι και η τιμή της συσκευασμένης φέτας (400 γραμμ.), η οποία από 5,03 ευρώ τον Μάρτιο του 2022 και 5,65 ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο έχει εκτιναχθεί σήμερα στα 6,36 ευρώ. Σταθερές σε σχέση με πέρυσι παραμένουν οι τιμές στη βαρελίσια φέτα, που κυμαίνεται από 12-14 ευρώ το κιλό, αν και το 2021 δεν ξεπερνούσε τα 8,5 ευρώ το κιλό.
» Αντίθετα, στο γιαούρτι, στη συσκευασία των 3 τεμαχίων, καταγράφεται οριακή αποκλιμάκωση, καθώς από τα 3,2 ευρώ τον Μάρτιο του 2022 ανήλθε στα 3,67 ευρώ τον Οκτώβριο του 2022 και πλέον πωλείται στα 3,6 ευρώ.
Ελαττώνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές
Εκπρόσωποι πάντως των γαλακτοβιομηχανιών ισχυρίζονται ότι έχουν απορροφήσει μεγάλος μέρος των ανατιμήσεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής αγγίζει το 40% και στο ράφι έχει περάσει το 20%.
Οι ανατιμήσεις πάντως έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε λιγότερες αγορές, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Circana για τον Αύγουστο, παρότι οι πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων σε αξία αυξήθηκαν κατά 12,8%, σε όγκο η άνοδος περιορίστηκε μόλις στο 0,9%.
Πάντως, στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι το γάλα δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλο προϊόν, η φέτα χάνει έδαφος, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε λευκά τυριά που είναι φθηνότερα. Ισως αυτό αποτελέσει και τη «λύση» του προβλήματος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αν για παράδειγμα μειωθεί η ζήτηση, ίσως οι τυροκομικές επιχειρήσεις αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές τους.