Χθες το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, συναντήθηκαν 15 χώρες οι οποίες υποστήριξαν ότι το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν είναι υπερβολικά υψηλό. Μάλιστα, επεσήμαναν ότι ακόμη και στην κορύφωση των τιμών φυσικού αερίου που καταγράφηκε μέσα στο προηγούμενο τρίμηνο η τιμή δεν παρέμεινε ποτέ 14 ημέρες πάνω από 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για το λόγο αυτό ζητούν να καθοριστεί σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση στο Συμβούλιο, η οποία προβλέπει υπό πολλές προϋποθέσεις την ενεργοποίηση ενός διορθωτικού μηχανισμού όταν η τιμή του παραγώγου φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο ξεπερνάει τα 275 ευρώ/μεγαβατώρα επί 14 ημέρες. Φυσικά αυτή η πρόταση ευνοεί τις χώρες του Βορρά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι λύνει το πρόβλημα αντίθετα το διογκώνει.
Οι «15» συμφώνησαν να απαιτήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών σε έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου, χωρίς να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα δύο πρώτα σήμερα.Πρότειναν επίσης να παγώσουν τα κείμενα ως έχουν, καθώς θεωρούνται κατά βάση ικανοποιητικά έως ότου καταλήξουν οι συνομιλίες επί του κανονισμού για το πλαφόν.
Στη συζήτηση που ακολούθησε από τους «15» μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία περιορίστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της προεδρίας, χωρίς να απαιτήσουν την υιοθέτηση των τριών κειμένων ως πακέτο στις 13/12.
Θετική στην προσέγγιση της προεδρίας είναι η Κύπρος, ενώ η Λετονία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δεχθεί ότι επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί των δύο προτάσεων της Κομισιόν χωρίς να υποστηρίξει υιοθέτησή τους.
Η Γερμανία αποδέχεται την πρόταση της προεδρίας για ταυτόχρονη υιοθέτηση τριών κειμένων σε νέο έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα θεωρεί τα κείμενα των δύο κανονισμών ως σταθεροποιημένα και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με καλή πίστη πάνω στο τρίτο κείμενο για το πλαφόν, ενόψει και του έκτακτου συμβουλίου.
Αντίθετα, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μη υιοθέτηση των δύο πρώτων κανονισμών.
Φυσικό αέριο – Σκρέκας: «Δεν υπάρχει χρόνος, λύση άμεσα με ρεαλιστικό πλαφόν» – Πώς μπλοκαρίστηκε η πρόταση της Κομισιόν
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πρόταση της Ελλάδας, όπως είχε διατυπωθεί ξεκάθαρα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον περασμένο Μάρτιο, για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν:
- H πρόταση για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών, με στόχο την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.
- Η πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη.
- Η πρόταση για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου.
Πριν την έναρξη του Συμβουλίου, η Ελλάδα συγκάλεσε συντονιστική συνάντηση των 15 Υπουργών Ενέργειας, που υποστηρίζουν εδώ και καιρό την επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε να ζητήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση και των τριών Κανονισμών στο νέο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου.
Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του: «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης».
Όπως σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Και αυτό γιατί, η τιμή φυσικού αερίου, μπορεί να ξεπέρασε τα 275 ευρώ/MWh, αλλά όχι για δύο συνεχόμενες εβδομάδες, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο θα είχε συμβεί ακόμα και αν το όριο τιμής είχε οριστεί στα 250 ευρώ/MWh.
Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του μηχανισμού όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό». Σχετικά με τη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού, ο κ. Σκρέκας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση.
Κλείνοντας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψιν.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας, στην τοποθέτησή του για τους κανονισμούς αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αλληλεγγύης, ανέφερε ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ωστόσο, υποστήριξε, πως και οι δύο αυτοί μηχανισμοί είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και θα πρέπει να εγκριθούν ταυτόχρονα στο επόμενο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε..
To να μπει μία οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».
Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε ότι «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».
Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».
«Πρέπει να αντιδράσουμε το συντομότερο δυνατόν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χάνουμε χρόνο» ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας συμπληρώνοντας ότι « ο μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να πάει μαζί και να είναι συνδεδεμένος με τον διορθωτικό μηχανισμό».
Κιβωτός του Κόσμου: Οι δωρεές εκατομμυρίων σε μία πενταετία και οι δύο ιδιοκτήτριες
Ρόδος: Η οικιακή βοηθός ομολογεί τρεις φόνους και δηλώνει σχιζοφρενής
Προσφυγικά: Τα «μπαλώματα» στο αυτοκίνητο πρόδωσαν τον εμπρηστή της «Real»