Πάντως, όσοι ιδιοκτήτες κάνουν χρήση της απαλλαγής θα εισπράττουν για τρία χρόνια ενοίκια χωρίς επιβάρυνση με φόρο εισοδήματος 15% – 45%. Λόγω της μη επιβολής φόρου εισοδήματος, τα ενοίκια που θα λαμβάνουν οι περισσότεροι δικαιούχοι για μια τριετία θα είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς, προσαυξημένα κατά 16,62% έως και 36,2%.
Τα μυστικά
Οπως προκύπτει από τα όσα διευκρίνισαν χθες ο υπουργός, ο αναπληρωτής υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Θάνος Πετραλιάς και Χρίστος Δήμας, το μέτρο δεν θα έχει τις παραμέτρους τις οποίες είχε ζητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), όταν, πριν περίπου ένα χρόνο, υπέβαλε στην κυβέρνηση τη συγκεκριμένη πρόταση. Ειδικότερα:
1 Προϋπόθεση για να χορηγηθεί η απαλλαγή είναι το ακίνητο να ήταν κενό και ξενοίκιαστο ή βραχυπρόθεσμα εκμισθούμενο τουλάχιστον για τρία χρόνια πριν από την 8η Σεπτεμβρίου 2024. Η πρόταση που είχε υποβάλει η ΠΟΜΙΔΑ προέβλεπε ότι αρκούσε ως προϋπόθεση το ακίνητο να ήταν κενό καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ή να ήταν βραχυπρόθεσμα εκμισθούμενο τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους.
2 Η απαλλαγή θα ισχύει μόνο για κατοικίες εμβαδού μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα. Η ΠΟΜΙΔΑ στην πρότασή της δεν είχε θέσει κάποιο ανώτατο όριο εμβαδού.
Σύμφωνα με την τελική μορφή του μέτρου, όπως το προωθεί η κυβέρνηση, την απαλλαγή θα μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι ιδιοκτήτες προχωρήσουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, μέσα στο χρονικό διάστημα από 8 Σεπτεμβρίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025. Εφόσον το καταφέρουν, θα δικαιούνται για τρία έτη απαλλαγή των ενοικίων των συγκεκριμένων μισθώσεων από τον φόρο εισοδήματος 15% – 45%.
Το κόστος
Ειδικότερα, όπως διευκρίνισαν οι κ.κ. Χατζηδάκης, Πετραλιάς και Δήμας, όποιος ιδιοκτήτης μετατρέψει από τις 8/9/2024 και έως 31/12/2025 κενό ακίνητο (όπως προκύπτει από το Ε2 για τουλάχιστον 3 έτη) ή ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση (για τουλάχιστον 3 έτη), σε μακροχρόνια μίσθωση τουλάχιστον 3ετή (όπως θα προκύπτει από το ηλεκτρονικό μισθωτήριο), θα έχει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων για το εν λόγω ακίνητο για 3 έτη. Το μέτρο αφορά κατοικίες έως 120 τ.μ. Από την εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 3 εκατ. ευρώ για το 2025 και 13 εκατ. κατ’ έτος για τα έτη 2026-2028.
Ακτινογραφία
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πετραλιάς:
* Το 2023 καταγράφηκαν 995.509 δικαιώματα επί κτισμάτων τα οποία έμειναν κενά και ξενοίκιαστα για 3 έτη, από τις αρχές του 2020 έως το τέλος του 2022. Τα δικαιώματα αυτά αφορούσαν περίπου 600.000 ακίνητα.
* Το 2024 οι αριθμοί αυτοί έχουν μειωθεί μέχρι στιγμή περίπου κατά 1,2% δηλαδή κατά 11.817 δικαιώματα ή κατά 7.000 περίπου ακίνητα. Με άλλα λόγια, φέτος επανήλθαν σε ενεργές μισθώσεις μόλις τα 7.000 από τα 600.000 κενά ακίνητα.
Οπως διευκρίνισε ο κ. Πετραλιάς, με την εφαρμογή του μέτρου της τριετούς φοροαπαλλαγής η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί επαναφορά του συνόλου των 600.000 κενών ακινήτων του 2023 σε καθεστώς ενεργών μακροχρόνιων μισθώσεων, αλλά ότι το ποσοστό επ’ αυτών που θα επανέλθουν στην αγορά των μισθώσεων θα αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 1,2% που έχει επανέλθει μέχρι τώρα κατά τη φετινή χρονιά.
Ετήσια οφέλη 342€ έως 9.570€
Σύμφωνα με ακριβείς υπολογισμούς, ειδικά για μισθώματα από 200 έως και 3.000 ευρώ το μήνα που θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον διαθέσουν για μακροχρόνιες μισθώσεις κτίσματα κατοικιών τους που ήταν κενά ή βραχυχρόνια εκμισθούμενα κατά την προηγούμενη τριετία, η πλήρης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος θα σημάνει ωφέλη κλιμακούμενα από 28,50 έως 797,50 ευρώ μηνιαίως ή από 342 έως 9.570 ευρώ ετησίως.
Κατά τα ποσά αυτά, που αντιστοιχούν σε ποσοστά από 16,62% έως και 36,2%, θα προσαυξηθούν εν τέλει τα καθαρά ποσά ενοικίων που θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες, χωρίς καμία επιβάρυνση των ενοικιαστών. Το όφελος θα είναι μεγάλο για τους ιδιοκτήτες λόγω μη επιβολής του αναλογούντος φόρου εισοδήματος.
Εκτιμήσεις ότι τα μισθώματα θα μειωθούν σε βάθος διετίας
«Πακέτο» μέτρων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, όμως η αγορά παραμένει επιφυλακτική. Μπορεί να γίνονται πολλές παρεμβάσεις για να ανοίξουν τα «κλειστά» ή να επιστρέψουν ακίνητα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να αυξηθεί η προσφορά, όμως οι μεσίτες εκτιμούν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν φέτος. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του ελληνικού real estate, ακόμα και αν όλα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο 100% των εξαγγελιών, θα χρειαστούν τουλάχιστον 1-2 έτη πριν υπάρξει σημαντική επίπτωση στο επίπεδο των ζητούμενων ενοικίων.
Ελλειψη κεφαλαίων
Εξηγούν πως «το να δούμε μείωση τιμών είναι δύσκολο, γιατί δεν υπάρχουν σπίτια στην αγορά. Τα περισσότερα από τα κλειστά είναι παλαιά και δεν είναι ανακαινισμένα. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν το κεφάλαιο για την ανακαίνιση και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες». Με τα ενοίκια να παραμένουν σε ανοδική τροχιά και τον Σεπτέμβριο, εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να ανοίξουν τουλάχιστον 100.000 από το στοκ των ακινήτων που σήμερα βρίσκονται εκτός αγοράς για να σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Επισημαίνουν πως ακόμα και αν πληρούν κάποιοι τις προϋποθέσεις και έχουν «κλειστά ακίνητα» για τρία χρόνια, που επιθυμούν να ανακαινίσουν και να τα βγάλουν στην αγορά, αυτό δεν αλλάζει την έλλειψη κεφαλαίου, ενώ ακόμη και για τα προγράμματα που επιδοτεί το κράτος, όπως το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», που αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά με επιδότηση στο 60%, πάλι όλα περνούν μέσα από τις τράπεζες, από τις οποίες έχουν αποκλειστεί χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Κίνητρο
Στα θετικά είναι ότι αν δεν πληρώνουν το 15%-45%, που είναι ο συντελεστής φορολογίας για έσοδα από ενοίκια, θα έχουν ταχύτερη απόσβεση της επένδυσης για την προετοιμασία των ακινήτων. Αυτό θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για πολλούς, όμως όπως εξηγούν οι μεσίτες, «αφορά πολύ μικρότερο εύρος ιδιοκτητών, καθώς πρέπει και να μπουν στα διαθέσιμα προγράμματα, να μπορούν να δανειστούν από τράπεζα και να έχουν το ακίνητό τους κλειστό για τουλάχιστον τρία χρόνια. Αυτό περιορίζει σημαντικά τον αριθμό ακινήτων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην αγορά για να αυξήσουν την προσφορά».
Κόντρα με Airbnb: Διαμαρτυρίες από τον ξενοδοχειακό κλάδο
Συνεχίζεται η μάχη των Ελλήνων ξενοδόχων με τους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων. Την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων απειλούνται με αφανισμό, επιχειρώντας να μετατρέψουν τις εταιρίες τους σε νομικά πρόσωπα που υποστηρίζουν βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι ξενοδόχοι επιτίθενται στη μη λήψη μέτρων προστασίας του υγιούς διαμοιρασμού.
«Με λύπη διαπιστώνουμε ότι, ενώ πολλοί κλάδοι ωφελούνται από την επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι και πάλι ο μόνος που καλείται να πληρώσει το τίμημα αυτής της επιτυχίας. Ισως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλους κλάδους της οικονομίας, εμείς δεν μπορούμε (και δεν θέλουμε) να μεταφέρουμε τις επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, σε ανάρτησή του στο Facebook, σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων, επαναφέροντάς το στα επίπεδα προ του 2009.
Επιφυλακτικοί
Εν τω μεταξύ, υπερβολική χαρακτηρίζει την αναστολή της έκδοσης νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου για κατοικίες που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιων μισθώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οπως προσθέτουν, χαιρετίζουν τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων: «Η τριετής απαλλαγή από τη φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια για όσους διαθέσουν τα ακίνητά τους προς μακροχρόνια μίσθωση είναι ένα θετικό μέτρο. Η υιοθέτηση της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ, την οποία έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένα, θα ανακουφίσει το κτιριακό απόθεμα κατοικιών που πιέζεται από διάφορους παράγοντες. Επιπλέον, τα άτοκα δάνεια ανακαίνισης και το πρόγραμμα “ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2” θα διευκολύνουν ιδιοκτήτες και πολίτες να βελτιώσουν και να αποκτήσουν κατοικίες αντίστοιχα.
Το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται πως το βασικό πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης δεν προέρχεται από τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά από άλλους σημαντικούς παράγοντες, αποτελεί μια δικαίωση για το Stama και το έργο του».
Ακολούθως ενοχλούνται για αναστολή έκδοσης νέων ΑΜΑ. Οπως σημειώνει ο STAMA, «είναι σημαντικό να εξεταστεί η διαδικασία εφαρμογής της μη έκδοσης νέων ΑΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή χρήσης ακινήτων κατά τη διάρκεια μίσθωσης».
Ειδήσεις σήμερα
Πανικός στην Αχαρνών: Άνδρας απειλεί ότι θα ανατινάξει μπουκάλα υγραερίου – Εκκενώθηκαν κτήρια
Θεσσαλονίκη: Πατίνια, ποδήλατα, λάστιχα και μπαταρίες έβγαλαν οι δύτες από τον βυθό του Θερμαϊκού
Politico για έκθεση Ντράγκι: Το σχέδιο να διορθώσει μια διαλυμένη Ευρώπη φαίνεται ήδη αδύνατο
ΔΥΠΑ: Πάνω από 10.000 νέοι απέκτησαν επαγγελματική εμπειρία από τον Ιούνιο
Επίδομα παιδιού: Κλείνει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα, πότε ανοίγει εκ νέου
ΣΥΡΙΖΑ: Η παρωδία συνεχίζεται – Οι κινήσεις Κασσελάκη και οι υποψήφιοι πρόεδροι