Και όμως, οι τράπεζες πήραν άρωμα επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s πριν την Ελλάδα! Πριν μία εβδομάδα γράφαμε για τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Eurobank και ΕΤΕ: Πώς πήραν επενδυτική βαθμίδα οι δύο τράπεζες
Ο κάθε οίκος έχει τον δικό του τρόπο βαθμολόγησης και, για τον συγκεκριμένο, η Ελλάδα απέχει πλέον μία βαθμίδα από την επενδυτική. Πριν δύο εβδομάδες οι Καναδοί της DBRS είχαν ήδη ανεβάσει τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα με αξιολόγηση ΒΒΒ, με σταθερές προοπτικές.
Την Τρίτη, ο οίκος Moody’s, μετά τη διπλή αναβάθμιση της χώρας, προχώρησε στην αναβάθμιση όλων των ελληνικών τραπεζών. Η Εθνική σε Baa3 από Ba2, η Eurobank σε Baa3 από Ba2, η Alpha Bank ανέβηκε σε Ba1 από Ba2 και η Πειραιώς σε Ba1 από Ba3. Για τους Αμερικανούς, η επενδυτική βαθμίδα είναι από Baa3 και πάνω. Εδώ δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον φαινόμενο δύο ελληνικές τράπεζες να έχουν επενδυτική βαθμίδα, την ώρα που τα ομόλογα του κράτους στο οποίο κυρίως δραστηριοποιούνται να είναι ένα σκαλί πιο κάτω. Αν καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο ο οίκος βγάζει τις βαθμολογίες, δεν είναι και τόσο περίεργο και το εξηγούν οι ίδιοι οι αναλυτές.
Τα δάνεια
Από τη μία πλευρά, οι τέσσερις μεγάλοι του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν επενδύσει πολύ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και σε τιτλοποιήσεις με κρατική εγγύηση. Μαζί με το γεγονός ότι η κύρια δραστηριότητά τους είναι μέσα στην ελληνική οικονομία, συνδέονται άμεσα με τους κινδύνους της, οπότε οι βασικές αξιολογήσεις τους στις πιστώσεις, τα δάνεια δηλαδή, δεν μπορούν να είναι υψηλότερα από την αξιολόγηση του Δημοσίου, που είναι μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, στο Ba1. Στα δάνεια, η μεγαλύτερη αξιολόγηση έχει δοθεί σε ΕΤΕ και Eurobank με Βa2, που είναι όχι ένα, αλλά δύο σκαλιά κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας της ελληνικής οικονομίας και του κλάδου, είναι πολύ καλή βαθμολογία και αποτελεί ένδειξη ότι οι Αμερικανοί στρώνουν το δρόμο για περαιτέρω αναβαθμίσεις.
Αυτό καθώς σύμφωνα με τη Moody’s στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πολύ το κλίμα και έχει μειωθεί ο οικονομικός κίνδυνος. Σε συνδυασμό με τα μεγάλα κέρδη και την «all around» βελτίωση των επιδόσεων του κλάδου στην Ελλάδα, ήταν η ατμομηχανή για την αναβάθμισή τους. Οι αναλυτές δεν ποντάρουν τη φήμη τους στις διαφημίσεις που κάνουν οι τράπεζες στα roadshows, ούτε μπαίνουν σε καταστροφολογικά σενάρια που μπορεί να δούμε ως «clickbait» σε κάποιες ιστοσελίδες. Μένουν στον πυρήνα των σκληρών στοιχείων και βλέπουν βελτιωμένους ισολογισμούς, μείωση των «κόκκινων» δανείων, αύξηση κερδοφορίας και μεγαλύτερη εισροή ρευστού από τα υψηλότερα επιτόκια. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το καλύτερο είναι το δεύτερο…
Οι καταθέσεις κάνουν τη διαφορά
Το μεγάλο ατού για τις τράπεζες, που έφερε και την υψηλή αξιολόγηση, είναι οι καταθέσεις. Στη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων, βάζει και τις τέσσερις μεγάλες δύο βαθμίδες υψηλότερα από τις βασικές αξιολογήσεις των πιστώσεων που είδαμε παραπάνω, που στέλνουν την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank στο club της επενδυτικής βαθμίδας με αξιολόγηση Baa3. Αυτό σημαίνει ότι, για τον αμερικανικό οίκο, οι τράπεζες είναι μία βαθμίδα παραπάνω ή, για να το πούμε αλλιώς, λίγο πιο σίγουρη επένδυση από τα ελληνικά ομόλογα.
Αυτοί που γνωρίζουν κάνουν λόγο για μεγάλο επίτευγμα. Εξηγούν ότι, για μία χώρα που πέρασε 3+ Μνημόνια και χρειάστηκε να προχωρήσει σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, το Ba1 στα ομόλογα, και οι μισές τράπεζες να έχουν επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα μόλις πέντε έτη είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι δύο από αυτά θεωρούνται «χαμένα χρόνια» λόγω πανδημίας και πολέμου. Οι οίκοι δεν είναι τώρα, ούτε υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν γενναιόδωροι με τη χώρα μας. Ομως, με τα ελληνικά ομόλογα να είναι ήδη με το ένα πόδι εντός επενδυτικής βαθμίδας, δεν είναι να απορούμε πώς ένας κλάδος που υπεραποδίδει έγινε προάγγελος των εξελίξεων…
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκικά παιχνίδια με το μειονοτικό σχολείο στη Ξάνθη