Η Ελλάδα και άλλες 13 χώρες πιέζουν και έχουν καταθέσει εγγράφως πρόταση στην Κομισιόν για ένα βιώσιμο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και το ευρωπαϊκό βορρά (Γερμανία, Ολλανδία κλπ) να αντιδρά και να απορρίπτει το πλαφόν ως λύση, προβάλλοντας ως διέξοδο για την πτώση της τιμής, τη μείωση της ζήτησης, μία νέα πρόταση έρχεται να προστεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, την Τρίτη στο ECOFIN, θα τεθεί υπόψιν των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μία πρόταση για ορισμό πλαφόν στη λιανική τιμή πώλησης του φυσικού αερίου. Το μεγάλο ζητούμενο στη συγκεκριμένη πρόταση είναι το εξής: Ποιος θα καλύψει τη διαφορά; Το Κράτος; Ή οι καταναλωτές με έμμεσο, ή και άμεσο τρόπο;
Οι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα πάντα με τη La Stampa, θα κληθούν να εξετάσουν αν οι προϋπολογισμοί των χωρών (σ.σ. άρα οι λαοί), θα μπορούν να αντέξουν το βάρος. Ως εκ τούτου, νέα δεδομένα θα δημιουργηθούν, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 19 του μήνα, αλλά και της διάσκεψης των υπουργών Ενέργειας, στις 13 Δεκεμβρίου.
Φον ντερ Λάιεν: Ασφαλής η Ευρώπη για τον φετινό χειμώνα
«Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα» τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση σε ομιλία της στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ. Η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας».
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Προσέθεσε ότι η Ρωσία έκοψε το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών σε μόλις οκτώ μήνες. «Μπορέσαμε όμως να το αναπληρώσουμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν κάνοντας λόγο για κάτι «αξιοσημείωτο» και κάτι «που πολλοί το θεωρούσαν αδύνατο».
«Αυτούς τους οχτώ μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέραμε επίσης να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου μας κατά περίπου 96%. Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα. Αλλά αυτό έχει το κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Και όλα αυτά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών – ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας» επισήμανε.
Επιπροσθέτως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μια επιθετική Ρωσία απειλεί τις δημοκρατίες μας και μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα», ενώ σχετικά με το Πεκίνο σημείωσε ότι «μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα καλλιεργεί εξαρτήσεις σε όλες τις ηπείρους, για να προβάλει την εξουσία για τα δικά της συμφέροντα». Στην απέναντι πλευρά, η κ. φον ντερ Λάιεν τοποθέτησε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.«Αντίθετα, δείτε τι μπορούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πάρτε την Ουκρανία. Σκεφτείτε τον τεράστιο αντίκτυπο των κυρώσεών μας.
Σκεφτείτε πόση υποστήριξη έχουμε κινητοποιήσει, από τις χώρες μας και τον κόσμο, να βοηθήσει την Ουκρανία τους τελευταίους εννέα μήνες» σημείωσε και έφερε επιπλέον ως παράδειγμα την απόφαση για πλαφόν στο πετρέλαιο.
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός: Αγωνία για τα «τυφλά» ρήγματα – Αρκαλοχώρι., Τύρναβος και τώρα Εύβοια