Στο πλαίσιο του έργου, η ΔΕΗ ενισχύει την ανθεκτικότητα του συστήματος Advanced Metering Infrastructure (AMI), ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής παροχή υπηρεσιών. Το πεδίο εφαρμογής καλύπτει διάφορους τομείς, όπως οι τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας, η βελτιστοποίηση των δικτύων και οι έξυπνες λύσεις για το ηλεκτρικό δίκτυο και την αποθήκευση ενέργειας.
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έναρξη κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
Στον πρώτο χρόνο υλοποίησής του, το έργο έχει ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησης των φορέων που συμμετέχουν, η ομάδα της Διεύθυνσης Συντονισμού Ερευνητικών Προγραμμάτων της ΔΕΗ παρουσίασε το σενάριο εφαρμογής στην Ενέργεια. Παρουσιάστηκε εκτενώς η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε θέσεις του δικτύου, η αξιολόγηση των κινδύνων, τα σενάρια επίθεσης και η ενσωμάτωση των εργαλείων του PHOENI2X για πρόληψη, ανίχνευση και αντίδραση στα σενάρια απειλών στην ενέργεια. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του PHOENI2X έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του έργου: https://phoeni2x.eu/.
Στο έργο PHOENI2X συμμετέχουν περισσότεροι από 15 κυβερνητικοί φορείς, πανεπιστήμια, και εταιρείες από 8 χώρες της Ευρώπης, με συντονιστή του έργου το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Με την ενεργή συμμετοχή της σε προγράμματα έρευνας, η ΔΕΗ δεσμεύεται να προάγει τη γνώση, να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις και να δημιουργεί ένα βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό μέλλον. Μέσω ερευνητικών έργων, όπως το PHOENI2X, ενισχύεται η προσπάθεια για ένα πιο ασφαλές και αξιόπιστο ενεργειακό τοπίο και η ανάπτυξη αξιόπιστων λύσεων για τις υποδομές ζωτικής σημασίας.