Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τις ενώσεις Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων, την ΠΟΜΙΔΑ και τον απερχόμενο πρόεδρο Τοπογράφων – Αγρονόμων – Μηχανικών Μιχάλη Καλογιαννάκη, επισημάνθηκαν τα προβλήματα που ανακύπτουν στην εκτός σχεδίου δόμηση κατόπιν της έκδοσης της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ, ενώ παράλληλα πρότειναν συγκεκριμένες λύσεις, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να βάλουν ψηλά στην ατζέντα το θέμα δεδομένου ότι αφορά χιλιάδες ιδιόκτητες μικρών εκτάσεων.
Παρότι έγινε μια προσπάθεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος να έρθει μεταβατική ρύθμιση λίγο πριν κλείσει η Βουλή μέσω της οποίας θα δινόταν η δυνατότητα δόμησης για 8 χρόνια -κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας- σε εκτός σχεδίου γήπεδα, τελικά το ΥΠΕΝ έκρινε ότι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας και διαβούλευσης λόγω της σοβαρότητας του θέματος και δεν την κατέθεσε.
Οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι και οι μηχανικοί εκτιμούν ότι το ζήτημα είναι τεράστιο και μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα. Συγκεκριμένα, ο τεχνικός κόσμος ζητά:
- Τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.3212/2003 να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003.
- Αμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων.
- Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμηση στην ελληνική επικράτεια.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν, «η απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδράνεια της ελληνικής Πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί ειδικά την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση».
Μάλιστα, όπως είπαν, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δεν εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν.
Ενδεικτικό του αλαλούμ που έχει προκληθεί από την απόφαση κατά τους ίδιους, είναι ότι έχει πέσει κατά πολύ η αγοραστική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως ανέφεραν ακίνητο στην Πάρο πριν την απόφαση του ΣτΕ θα το πουλούσαν στις 600.000 ευρώ, ενώ μετά την απόφαση ο επενδυτής διαθέτει 120.000 ευρώ.
«Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της ελληνικής πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη» σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός.
Έρχονται εκατομμύρια ευρώ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ - Ποιοι οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, «η εκτός σχεδίου δόμηση είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη. Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας» και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η άμεση εκ του νόμου αναγνώριση ως κοινόχρηστων, τουλάχιστον όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους δήμους και όσων γηπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση.
Η απόφαση του ΣτΕ
Το πρόβλημα αναδείχτηκε μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση. Συγκεκριμένα, το ανώτατο δικαστήριο με απόφασή του ακύρωσε οικοδομική άδεια στην Πάτμο και έκρινε ότι ισχύουν ήδη από το 1985 περιορισμοί της νομοθεσίας βάσει των οποίων εκτός από το ελάχιστο εμβαδόν των τεσσάρων στρεμμάτων απαιτείται και «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο για να είναι οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου.
Αποτέλεσμα αυτού, η δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές έχει σταματήσει, βάζοντας στον… πάγο τόσο εκδοθείσες οικοδομικές άδειες όσο και αγοραπωλησίες που ήταν σε εξέλιξη. Παράλληλα, οι αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε στάση αναμονής και με δεμένα χέρια προκειμένου να λάβουν τις σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις από το υπουργείο.
Τι ισχύει σήμερα
Προκειμένου να στοιχειοθετηθεί αρτιότητα και οικοδομησιμότητα σε ένα γήπεδο, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες κατά περίπτωση προϋποθέσεις:
- Σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικούς ή επαρχιακούς δρόμους, που εξ ορισμού είναι κοινόχρηστοι, απαιτείται ελάχιστο πρόσωπο 45,00μ., ελάχιστο βάθος 50,00 μ. και ελάχιστο εμβαδό 4.000 τ.μ.
- Σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους κατά τον ορισμό των Δ/ξεων του Π.Δ. 25/28-11-1929, σε συνδυασμό με το Π.Δ. 24/31-5-85, απαιτείται επίσης ελάχιστο πρόσωπο 45,00 μ., ελάχιστο βάθος 50,00 μ., ελάχιστο εμβαδό 4.000 τ. μ. και απαίτηση οι δρόμοι αυτοί να έχουν τεκμηριωμένα τεθεί σε κοινή χρήση με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο, ή να έχουν καταστεί κοινόχρηστοι με σχετικές Πράξεις της Διοίκησης, ή να έχουν αναγνωριστεί ως «Κύριοι ή Μοναδικοί», ή να έχουν διαπιστωθεί με Πράξη της Διοίκησης ως δρόμοι που προϋφίστανται του 1923.
- Σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε αγροτικούς δρόμους απαιτείται ελάχιστο εμβαδό 4.000 τ.μ., ελάχιστο πρόσωπο 25,00 μ. και βεβαίως τεκμηρίωση κοινοχρησίας, μέσω της διαδικασίας διαπίστωσής τους «ως προϋφιστάμενοι του 1923», ή άλλης νόμιμης διαδικασίας.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Ιουνίου: Δείτε πότε θα πληρωθούν